Amerikkojen huippukokouksesta ja vainosta katolista kirkkoa kohtaan

Matagalpan hiippakunnan Facebookin seinältä

Toteutuuko Amerikkojen huippukokous vai ei?

Viime viikolla Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador kävi virallisella vierailulla Keski-Amerikan valtioissa ja Kuubassa. López Obrador ei käynyt Nicaraguassa. Kuka siellä kävisi antamassa avoimesti tukensa Ortegan hirmuhallinnolle?

López Obradorin vierailusta sanon vain sen verran, että Kuubassa hän totesi, että jos Yhdysvallat ei kutsu Kuuban, Nicaraguan ja Venezuelan ”johtajia” Amerikkojen huippukokoukseen, niin hän ei osallistu siihen. Sen jälkeen myös pari muuta presidenttiä sanoi olevansa López Obradorin linjalla.

Helsingin Sanomissa on uutinen huippukokouksen järjestelyn hankaluuksista. Helsingin Sanomissa Tommi Hannula väittää, että moni demokratia vaatii diktaattoreita mukaan huippukokoukseen. Demokratioissakin on eroja. Kun käy läpi Amerikan valtioiden demokratioita voi todeta, että nimellisesti demokraattinen maa on demokraattinen vain kulissien edessä. kyllä, pari poikeusta on olemassa. Demokraattinen maa voi ajautua kohti totalitarismia milloin tahansa. Toistan taas, että Meksikon tilannetta pitää seurata. Moni pitää arveluttavana sitä, että Meksikon presidentti veljeilee räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden diktaattorien kanssa. Ei savua ilman tulta, sanotaan osuvasti.

Yhdysvalloissa on tulossa vaalit, ja Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset, venezuelalaiset ja nicaragualaiset eivät näe hyvällä, että niiden hallintojen edustajat, jotka ovat pakottaneet heidät etsimään suojaa Yhdysvalloista, osallistuvat demokratioiden huippukokoukseen. Voi olla, että huippukokousta siirretään vuodella eteenpäin, tai siitä tulee vain pienimuotoinen huippukokous.
Joe Bidenin hallinto ei ole vielä päättänyt keitä kaikkia se kutsuu huippukokoukseen. Ilmeisesti Nicaraguan Daniel Ortega sai vihiä, että häntä ei kutsuta, koska viime tortaina Ortega sanoi, että hän ei halua osallistua ”itseltään haisevaan huippukokoukseen”. Ortega on siis loukkaantunut siitä, että hän ei saa kutsua ”imperiumilta”!

Vaino katolista kirkkoa kohtaan voimistuu
Ortega ja hänen vaimonsa Rosario Murillo ovat vähitelleen putsanneet Nicaraguan eri mieltä olevista. Viime viikolla lakkautetiin lisää kansalaisjärjestöjä. Harmillisinta on, että Granadan upean runofestivaalin järjestävä järjestö on lakkautettu. Granadan runofestivaali oli kansainvällisesti arvostettu kulttuuritapahtuma.

Vuodesta 2018 lähtien vaino katolista kirkkoa kohtaan on lisääntynyt, mutta viime viikolla se on voimistunut. Katolisen kirkon televisiokanavan signaali suljettiin.

Tällä hetkellä yksi pappi ja yksi piispa ovat olleet useita päiviä saarettuina kahdessa eri kirkossa. Pappi Harving Padilla on ollut jo yhdeksän päivää kotiarestissa omassa kirkossa. Matagalpan ja Estelin hiippakuntien piispa Rolando José Álvarez kertoi viisi päivää sitten, että poliisit ovat seuranneet häntä kaikkialla. Piispa on ollut jo viisi päivää kotiarestissa kirkossa. Aseistetut poliisit eivät toimi näin ilman Ortegan käskyä.

Toukokuun alusssa kerroin, että odotettavissa on katolisen kirkkomiesten pidätyksiä. Sen verran Ortegan puheet olivat koventuneet. Ortegan hallinnon näkökulmasta kirkkoherrat ovat osallisia yritykseen ”kaataa hallinto” vuoden 2018 mielenosoitusten aikoina. Nicaraguan katolisen kirkon papit ja piispa, jotka kritisoivat Ortegan hallinnon toimintaa, ovat Ortegan mukaan vihollisia. Rikoksia, joista piispaa ja pappeja voidaan syyllistää ja tuomita, voidaan keksiä. Ortegalla on myös oikeus omissä käsissään.

Nyt saarrettu piispa Álvarez paastoaa, rukoilee ja kutsuu kaikkia nicaragualaisia paastoamaan ja rukoilemaan. Álvarez on ollut se piispa, joka Nicaraguassa rohkenee yhä kritisoimaan Ortegan hallinnon toimia.

Eilen sunnuntaina poliisit estivät ihmisten pääsyn piispa Álvarezin jumalanpalvelukselle! Edella sanottu ja vaino piispa Álvarezia ja muita pappeja vastaan on myös räikeä uskonnonvapauden riisto. Kaikki uskovaiset Suomessakin voisivat nyt noustaa äänensä Nicaraguan katolisen kirkon vainoa vastaan.

Näyttää siltä että Ortega tietää, että hän voi tehdä ihan mitä tahansa haluaa, koska kukaan ei mahda hänelle mitään. Pehmeät sanktiot, ilman vaatimuksia, eivät tehoa diktaattoriin.

Lisää vainosta Nicaraguan katolista kirkkoa kohtaan tässä englanniksi.

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu