Auschwitz

Kuva on Facebookista. Kuvan julkaisijan mukaan tämä tapahtui tänään Tammelan torilla, Tampereella. Miksi?!

Moni joka lukee tämän tekstin otsikon ei edes avaa linkin kautta löytyvää tekstiä. ”Taas samaa jankutusta vanhasta asiasta”. Se ei ole vain vanha asia, vaan kauhea tapahtuma, jonka ei missään nimessä olisi pitänyt tapahtua.

Tällä viikolla tulee kuluneeksi 75 vuotta Natsi-Saksan keskitys- ja tuhoamisleiri Auschwitz-Birkenaun vapauttamisesta. Lehdissä, myösSuomessa, on erilaisia tarinoita kauhuleiriltä selviytyneiden kokemuksista. Pysähdyin lukemaan espanjalaisen El Paísinhaastattelua, jossa ranskalainen 95-vuotias herra Raphaël Esrailmuistelee helvettiä. Esrail oli vanki numero 173295. Hän poistatti tatuoidun numeronsa, koska ei halunnut mitään muistoja elämänsä hirvittävimmistä päivistä. Esrail on sitä mieltä, että tärkeintä on, että nuoret tajuavat mihin ihminen pystyy pahimmillaan, ja että demokratiaa pitää kunnioittaa.

Esrailin sanat ovat oiva vastaus niille, jotka kysyvät, että mitä hyötyä on kauheuksien muistamisesta. Historiaa ei saa unohtaa, mutta monille juutalaisten, romanien, homojen, Jehovan todistajien jne. kokemat hirveät kohtalot kaasukammioissa ja orjatöissä ovat sivuseikkoja. Israelin ja juutalaisuuden symboleja poltetaan Suomessakin, kuten kuvassa näkyy, mikä viestii siitä, että joidenkin mielestä natsien leirillä tapahtuneet kauheudet ovat ok. Tietävästi tänään sunnuntaina Tampereen keskustassa natsit ovat osoittaneet mieltä natsismin puolesta kaikessa rauhassa. Miksi?

Auschwitzissa tapahtunutta ei saisi toistua, mutta pienemmässä mittakaavassa se toistuu ympäri maailmaa vielä tänä päivänä. Ismin jonka vuoksi ihmisiä tapetaan, muuttaa nimeä, mutta kyseessä on myös samasta vihasta ja populismin ja opportunismin tarpeesta luoda syntipukkeja. Syntipukeiksi kelpaavat kaikenlaiset eri mieltä olevat, eri näköiset, eri uskontoja harrastavat, jne.

En ehdi kirjoittaa niin usein kuin haluaisin, ja siksi joudun nyt kysymään, miksi suomalaiset poliitikot, kansanedustajat ja puolueiden edustajat suostuvat yhteistyöhön totalitarististen ja ihmisoikeuksia loukkaavien hallitusten edustajien kanssa. Nicaraguan autoritaarisen Daniel Ortegan tiedostusvälineissä on viime päivinä komeilut mm. Paavo Arhinmäen valokuva, ja tekstissä kerrotaankuinka yhteistyö Nicaraguan ja Suomen välillä vahvistuu.

Muistutan kaikkia, että vuonna 2018 Nicaraguassa kuoli noin 300 nuorta jotka olivat Ortegan kanssa eri mieltä. Heitä teurastettiin kaduilla, kun he osoittivat mieltä muutoksen puolesta. Vielä tänä päivänä Ortegan vankiloissa on mielipidevankeja, ja eri mieltä olevia uhkaillaan ja ahdistellaan. Miksi siis, jos sanoo kunnioittavansa ihmisoikeuksia, osoittaa tukensa hirmuhallitsijoille? Ehkä poseeraaminen kuvissa oli vahinko, mutta tällaisten vahinkojen seurauksena myös moni viaton saattaa kokea kauheuksia.

 

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu