Bolivian sosialistinen puolue MAS näyttää nyt todellisen luonteensa

Lokakuussa 2019 Boliviassa järjestettiin presidenttivaalit, joissa ehdolla oli taas Evo Morales. Opposition ehdokas oli Carlos Mesa. Evo Moralesin hallinto kutsui ennen vaaleja mm. Amerikan valtioiden järjestön edustajia valvomaan vaaleja. Kutsussa Morales lupasi kunnioittaa vaalituloksia.
Vaalien jälkeen Moralesille lojaali keskusvaalilautakunta julisti Moralesin voittajaksi, vaikka edellisenä päivänä laskennat osoittivat muuta. Amerikan valtioiden järjestön vaalitarkkailijoiden mukaan vuoden 2019 presidenttivaaleissa oli useita epäkohtia ja vaalitulokset olivat vilpillisiä. Boliviassa oli silloin suuria mielenosoituksia, armeija veti tukensa pois Evo Moralesilta, ja Morales pakeni maasta. Useita bolivialiaisia kuoli ja haavoitui protesteissa.
Moralesin pakenemisen jälkeen Boliviassa oli väliaikainen hallitus Jeanine Añezin johdolla. Áñezin hallinto toi maahan järjestystä ja hän lupasi järjestää uudet vaalit. Uudet presidenttivaalit pidettiin 18.10.2020. Vaaleissa ottivat mittaa oppositiossa oleva Evo Moralesin MAS-puolueen presidenttiehdokas Luis Arce Catacora ja Bolivian entinen presidentti Carlos Mesa. Arce Catacora eli Evo Moralesin puoluekaveri voitti.
Viikko sitten presidentti Áñezia ja kahta muuta entistä ministeriä vastaan annettiin pidätysmääräykset. Heitä syytetään kapinasta, terrorismista ja salaliitosta. Muut syytetyt olivat ehtineet poistua maasta, mutta Jeanine Áñez ei ja hän on vankilassa. Áñez kärsii korkeasta verenpaineesta, johon hänellä on lääkitystä. Kuuntelin Áñezin tyttären haastattelun, ja tyttären mukaan Áñez terveydellinen tilanne on heikentynyt ja sukulaiset eivät päässeet häntä katsomaan. Eilen Áñez siirrettiin toiseen vankilaan, ja selitys oli se, että toisessa vankilassa Áñez saisi hoitoa. Viranomaiset siis myöntävät epäsuorasti, että Áñez ei ole saanut tarvitsemaansa hoitoa.
Boliviassa ja ulkomaillakin ihmetellään, miksi nimenomaan Áñez joutuu nyt vastamaan poskettomista syytöksistä. Áñez parlamentin varapuheenjohtajana joutui tehtävään maansa järjestelmän velvoittamana. Boliviassa ei ollut mitään vallankaappausta, koska Morales itse lähti maasta. Ihmetystä herättää sekin, että nykyinen presidentti Luis Arce Catacora on pysynyt kauan hyvin hiljaa. Arvaten hän on MAS -puolueen raadikaalisiiven kovan painostuksen kohteena.
Tiedotusvälineissä on arveltu myös sitä mahdollisuutta, että koska vallassa olevan MAS -puolueen propagandan mukaan Boliviassa tapahtui vuonna 2019 vallankaappaus (Wikipedian suomekielisessä versiossa toistetaan tätä mantraa!), Evo Morales ja hänen puolueensa vaatisivat takaisin presidentin virkaa. Joka tapauksessa Bolivian sosialistinen puolue MAS näyttää nyt todellisen luonteensa, ja on aloittanut noitavainoja eri mieltä olevia vastaan. Tällä hetkellä myös muut oppositiossa olevat joutuvat kovan vainokampanjan kohteeksi. Bolivia on ajautumassa Venezuelan ja Nicaraguan tielle, varoitetaan medioissa.
Seurauksena samanlaiset katastrofit, kuten muissakin alueen sosialismin kokeiluissa.
En edes viitsi luetella maita eritellen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuba, Venezuela ja Nicaragua. Jossain määrin Argentiina ja Latinalaisen Amerikan asioista kiinnostuneille vinkiksi, että myös Meksikon tilannetta pitää seurata. López Obradorin hallinto on antanut tukensa esimerkiksi Nicaraguan Ortegalle Amerikan valtioiden järjestön kokousten äänestyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos armeija vetää tukensa pois presidentiltä, mitä se nyt käytännössä tarkoittaakin, se täyttänee vallankaappauksen määritelmän. Epämääräinen tilanne toki.
Ilmoita asiaton viesti
Armeija ei suostunut loptettamaan mielenosoituksia. Marraskuussa 2019 suurissa mielenosoituksissa bolivialaiset vaativat Evon eroa ja näin lopulta Evo itse erosi. Perustalain mukaan suraajiksi oikeutetut erosivat yksi toisensa jälkeen ja lopuksi Áñez oli se, joka suostui maansa johtamaan. Bolivian senaatin puheenjohtaja oli MAS -puolueen edustaja. Vallanvaihto tapahtui senaatin hyväksynnällä. Koska MAS -puolueessa nyt ollaan sitä mieltä, että Ánez toimii laittomasti niin olivatko viime vuoden presidenttivaalit sitten laittomia?
Toiseksi Boliviassa oikeusjärjestelmä palvelee MAS -puolueen intressejä eikä ole takeita, attä oikeusprosessi Áñezia vastaan olisi reilu.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että selostit pähkinänkuoresa, missä Boliviassa tätä nykyä mennään.
Jeanine Añezin asiaa olen hieman seuraillut argentiinalaisesta La Cronica lehdestä, jossa lähes päivittäin on ollut artikkeli tästä tapauksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Bolivian tilanteeseen liittyvät länsimaiset kaivosyhtiöt, jotka havittelevat maan runsaita mineraalivarantoja haltuunsa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostava kysymys. Ensiksi Bolivian luonnonvarat on kansallistettu. Hallinto päättäää ryhdytäänkö toimeen vai ei, jos tärkeä esiintymä löytyy. Toiseksi Bolivian kaivosalalla on eri toimijoita eikä ainoastaan ulkomaalaiset kaivosfirmat. Eniten veroa maksavat maahan yksityiset yritykset, kuten San Cristobal, joka on japanilaisten yrittäjien omistuksessa.
Boliviassa on myös kaivososuuskuntia. Ne tuottavat noin 30% koko kaivostuotannosta. Osuuskunnat saavat valtiolta verohelpotuksia.
Myös Bolivian valtiolla on kaivostoiminta ja sitä varten on olemassa oma intituutio ”la Corporación Minera de Bolivia (Comibol).”
Bolivian taloudellinen ja poliittinen tilanne on hyvin epävakaa ja se heijastuu investointiin.
Espanjankielen taitoisille, tässä on mielenkiintoinen artikkeli Bolivian kaivostoiminnasta: https://mineriaenergia.com/bolivia-el-pais-donde-la-mineria-tiene-tres-caras-muy-diferentes/
Ilmoita asiaton viesti