Boliviassa juhlitaan Evo Moralesin eroa

Bolivian pitkäaikainen presidentti Evo Morales erosi sen jälkeen kun armeijan johto kehotti häntä tekemään niin.

Vielä pari päivää sitten Morales uhosi, ettei luopuisi koskaan vallasta. Miksi Morales joutui taipumaan? Mielenosoittajat eivät antaneet periksi, oppositio ei suostunut neuvottelemaan Moralesin kanssa, Amerikan valtioiden järjestö, OAS, raportoi, että vaalivilppi oli tapahtunut, poliisit kapinoivat ja armeija ei suostunut nujertamaan mielenosoittajia. Toisin kuin Nicaraguassa ja Venezuelassa, Boliviassa armeija ja poliisi eivät olleet täysin presidentin liittolaisten käsissä.

Meksiko on tarjonnut Moralesille turvapaikkaa. Tiettävästi Morales on paennut sisämaahan kokaviljelyalueelle. Vaalilautakunnan puheenjohtaja María Eugenia Choque Quispe yritti paeta pukeutumalla mieheksi. Boliviassa vaalivilpistä syyllistynyt saa muutaman vuoden vankilatuomion.

Bolivian oppositio juhlii isosti kaduilla ja pitää Moralesin eroa diktatuuriin päättymisensä. Morales oli 14 vuotta vallassa ja oli valmis jatkamaan kyseenalaisiin keinoin presidenttinä elämänsä loppuun asti.

Nyt kaikki katseet kääntyvät siihen, mitä armeija tekee. Antaako armeija tilaa demokratian ja instituutioiden kehitykselle vai taantuuko Bolivia sotilaalliseksi diktatuuriksi?

Lähteet:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/juuri-nyt-bolivian-presidentti-evo-morales-jattaa-tehtavansa/7620884

https://confidencial.com.ni/presidenta-del-tse-de-bolivia-choque-quispe-intento-huir-vestida-de-hombre/

ttps://elpais.com/elpais/2019/11/10/opinion/1573412048_246117.html

(Kuvä on Wikipediasta.)
amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu