Chilen uusi presidentti on vasemmistolainen Gabriel Boric

Gabriel Boric sai 56 prosenttia äänistä.  Boric lupasi mm. maksuttomia terveys- ja opetuspalveluita, uusia eläkesysteemejä ja että hänen hallituksensa tulee olemaan Chilen ensimmäinen ekologinen hallitus.

Boric osallistui vaaleihin yhteistyössä Chilen kommunistisen puolueen kanssa. Vaikka asiantuntijoiden mukaan kommunistinen puolue herättää vastustusta Chilessa, taisi laitaoikeistolaisuuden paluu olla monille isompi kompastuskivi. Vikko sitten kirjoitin, että äärioikeistolaita José Antonio Kastia pidettiin Augusto Pinochetin politiikan seuraajana. Kastin vaaliteema oli ”järjestystä ja edistystä” eli ”orden y progreso”. Kast lupasi kovia otteita maahanmuuttajia vastaan. Hän halusi rakentaa syvän ojan Chilen pohjoisrajalle! Kast vastustaa yhdenvertaista avioliittoa ja aborttia. Vaikka viime päivinä Kast oli pehmentänyt puheitaan hän ei saanut keskustaoikeistolaisten äännestäjien luottamusta.

Koska muissa Latinalaisen Amerikan maissa, joissa on vasemmistolaisia hallituksia, on nyt vakavia ihmisoikeus- ja demokratian ongelmia, moni on nyt varovainen Boricin voiton suhteen. Silti tänään moni huokaa helpotuksesta ja niin minäkin. Aika tulee näyttämään mihin suuntaan Chile ajautuu Boricin käsissä. Toivotaan, että Chile ei siirry nuoresta demokratiasta totalitarismiin.

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu