Costa Rican mielenosoituksista ja Bolivian presidenttivaaleista

Bolivian lippu

Mielenosoitukset jatkuvat Costa Ricassa

Costa Ricassa on osoitettu mieltä jo syyskuun lopusta lähtien presidentti Carlos Alvaradon talouspolitiikkaa vastaan. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen kun Alvarado ilmoitti, että Costa Rica aikoo lainata rahaa FMI:ilta, ja että se merkitsisi costaricalaisille mm. veronkorotuksia.

4.10. Alvarado ilmoitti, ettei hallinto aio enää lainata rahaa ulkomailta. Syynnä lainanhankintapäätökseen oli Costa Rican taloudellinen tilanne, joka on ajautunut vaikeuksiin koronapandemian myötä. Eräs Costa Rican tärkeimmistä elinkeinosta on turismi, ja turismin tulot ovat laskeneet, kuten kaikkialla maailmassa. Työttömyys on kasvanut. BBC:n uutisten mukaan koronan saapumisen jälkeen työttömyys on noussut 12 prosentista 24 prosentiin.

Alvaradon rahalainojen peruuttamisilmoituksesta huolimatta mielenosoitukset ovat jatkuneet ja muuttuneet väkivaltaisemmiksi. Mielenosoitusten jatkumiselle on esitetty eri syitä, kuten se, että rikollisjärjestöt olisivat mukana aiheuttamassa kaosta.

Costa Rica on tunnettu rauhallisuudesta ja yhteiskunnallisesta ja taloudellisesta vakavaraisuudesta. Onhan se jo iso uutinen, että Costa Ricassa osoitetaan mieltä.

Katse kohti Bolivian presidenttivaaleja

Sunnuntaina 18.10.2020 Boliviassa pidetään historialliset presidentti- ja parlamenttivaalit. Muistissa ovat vielä viime vuoden lokakuun vilpilliset presidenttivaalit, jotka johtivat suuriin mielenosoitukseen sekä Evo Moralesin eroamiseen ja pakenemiseen maasta.

Moralesin pakenemisen jälkeen Boliviassa on ollut väliaikainen hallitus Jeaninen Añezin johdolla.

Vaaleissa ottavat mittaa oppositiossa oleva Evo Moralesin MAS-puolue, jonka presidenttiehdokas on Luis Arce Catacora. Arce Catacora toimii Evo Moralesin hallituksessa mm valtiovarainministerinä. Viime mielipidemittauksen mukaan Arce Catacoran kannatus on 30,6 prosenttia.

Toinen vahva ehdokas on entinen presidentti Carlos Mesa 24,7 prosentin kannatuksella. Mesa jäi toiseksi viime vuoden presidenttivaaleissa.

Uutisissa sanotaan, että toiselle kierrokselle tullaan todennäköisesti menemään, ja että silloin keskustaoikeistolainen Mesa voittaisi vaalit. Keskustaoikeiston ryhmät ovat hajannaisia. Harmi.

7 031 294 bolivialaista on oikeutettu äänestämään. Niistä 301 631 äänestää ulkomailla. Vaaleja pidetään tärkeänä Bolivian tulevaisuuden suunnan kannalta. Sanovatko bolivialaiset hyvästi Moralesin MAS-puolueen sosialismille vai ei?

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu