Ecuadorilaiset valitsevat maalleen uuden presidentin

Tänään sunnuntaina ecuadorilaiset valitsevat uuden presidentin. 13 miljoonaa ecuatorilaista on oikeutettu äänestämään. Presidenttiehdokkaita on 16.

Ehdokkaista suosituin on Andrés Aráuz. Arauz on ollut johdossa melkein kaikissa mielipidekyselyissä. 35 vuotias taloustietelija Aráuz oli vasemmistolaisen Rafael Correan hallinnon ministerinä. Lyhyesti, Arauzin voitto olisi sekä Venezuelan että Nicaraguan ja Kuuban hallintojen mieliksi ja valinta merkitsisi etääntymistä suhteissa Yhdysvaltoihin. Arauz kampanjoi Correan kuvalla ja lupaa, että Correasta tulee hallintonsa neuvonantaja. Correalla on ollut ongelmia Ecuadorin oikeuslaitoksen kanssa. Häntä syytetään mm kidnappauksesta. Correa asuu nykyisin Belgiassa.

Yrittäjä, pankin omistaja ja yrittäjä Guillermo Lazzo on kristillidemokraattien puolueen ehdokas. Häntä kuvaillaan keskustaoikeistolaiseksi ja konservatiiviseksi. Lazzo on ollut aiemmin kaksi kertaa ehdolla. Ensin hän hävisi Correalle ja sitten nykyiselle presidentille Lenin Morenolle.

Mielipidekyselyissä kolmantena on intiaaniliikkeen edustaja Yaku Pérez . Hän on asianajaja, joka on erikoistunut intiaanien oikeuksiin ja ympäristöoikeuteen. Pérez sanoo olevansa Correan ja Morenon politiikkaa vastaan. Pérezia pidetään oikeana keskustalaisena vaihtoehtona Arauzin ja Lazzon välillä.

Uutislähteiden mukaan Ecuadorin vaaleissa äänestysaktivisuus voi olla matala koronaviruksen ja myös äänestäjien apatian takia. Apatia johtuu nykyisen hallinnon huonosta pandemian hoidosta ja ecuadorialaisten kasvavista taloudellisista ongelmista. Nykyisen presidentin Lenin Morenon suosio on tosi matala.

Ecuadorin presidenttivaalit käynnistävät tämän vuoden pitkän listan Latinalaisen Amerikan maiden vaaleista.

Tässä lista joistakin tänä vuonna pidettävistä vaaleista:
Perún presidentti- ja parlamenttivaalit, 11.4.2021
Bolivian parlamentti ja kuntavaalit, 7.3.
Argentiinan parlamentti- ja kuntavaalit, 24.10.
Nicaraguan presidentti- ja parlamenttivaalit, 7.11.2021
Hondurasin presidentti-, parlamentti- ja kuntavaalit, 28.11.
Chilen presidenttivaalit, 21.11.2021

Lähteet:

https://www.dw.com/es/ecuador-elecciones-presidenciales-con-sobreoferta-de-candidatos/a-56444722

https://as.com/diarioas/2021/02/04/actualidad/1612466061_774311.html

amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu