El Salvadorin ”heimohallitus”

Aprilipäivänä Helsingin Sanomissa oli uutinen El Salvadorin presidentti Najib Bukelesta. Uutisen otsikossa sanottiin, että Bukele nauttii 90 prosentin kannatuksesta.

Oli pakko käydä lukemassa, mitä salvadorilaiset itsenäiset toimittajat ajattelevat Bukelesta. Ihmettelin tuota 90 prosentin kannatusta. Bukele on vanha mainosalan ammattilainen ja hän itse ilmoittaa, että hänellä on mediatiimi jossa on noin 20 ihmistä. Mediatiimi toimii Salvadorista ja Costa Ricasta käsin. Bukele ei kerro ,mistä rahat siihen tarkoitukseen tulevat. El Salvadorin viranomaiset eivät voi tutkia keitä nämä Costa Ricasta käsin toimivat Bukelen propagandasoturit ovat, ja millä ehdoilla he toimivat.

Bukelella on korkea kannatus, ja helmikuun parlamenttivaaleissa Bukelen Nuevas Ideas -puolue menestyi hyvin. Niin hyvin, että vapusta lähtien Bukele saa päättää mitä tahtoo. Äänestysaktiivisuus oli kuitenkin matala. Siitä Bukelen propagandakoneisto ei kerro. Helmikuun parlamenttivaaleissa vain 50,25 % äänioikeutetuista salvadorilaisista äänesti. Kaksi vuotta sitten, kun Bukele voitti presidenttivaaleissa, äänestysaktiivisuus oli vain 55,88%! Vaikka Bukelen suosio on korkea, hän ei ole niin suosittu kuin väitetään.

Bukele on pääkaupungin entinen pormestari ja jo pormestarina hän oli solminut suhteita alamaailmaan saadakseen rikollistilastoja alas. Bukele ei siis puutu rikollisuuden taustatekijoihin, vaan tekee kosmeettisia toimia, jolla kansalle näytetään, kuinka presidentti täyttää lupauksensa rikollisuuden vähentämisestä. Tämä uuutinen ei ole siis uutta. Uutta sen sijaan on se, että nyt Bukelen virkamiehet ovat käyneet ahkerasti vankiloissa tapaamassa kyseenalaisia vankeja, ja Itsenäinen sanomalehti El Faro tutkii vankiloiden tilastoja ja paljasti presidentin lähipiirin toimintaa. Sen sijaan, että Bukele moittisi omia virkamiehiään rikollisten kanssa veljeilemisestä, Bukele sytti El Faro -lehteä panettelusta.

Bukelen suhde itsenäisiin sanomalehtiin ja toimittajiin on surkea. Hänen suhteensa parlamenttiin on ollut surkea. Bukele kuvataan itsepäisenä, ylimielisenä porvaripoikana, joka ei siedä, että hänen kanssaan ollaan eri mieltä.

Bukele lupasi salvadorilaisille taistelevansa korruptiota vastaan ja hän syytti vanhoja puolueita nepotismista. Presidenttikauden ensimmäisellä viikolla 8 000 virkailijaa sai potkut. Itsenäiset lehdet paljastivat, että Bukele oli palkkaamassa omia ystäviä ja sukulaisia. Esimerkiksi Bukelen setä Miguel Kattánia nimettiin kaupan ja investoinnin sihteerin tehtävään. Hänen veljensä Yamil Bukele puolestaan pääsi urheiluministerin tehtävään. El Salvadorissa puhutaan, että Bukele ei johda kenraalien vaan veljesten vaikutuksella. Karim, Ibrajim ja Yusef Bukele kuuluvat presidentin ”neuvonantajiin”! Asiantuntijoiden mielestä El Salvador on heimon johtama.

Bukele nousi valtaan demokraattisesti ja hän sai osakseen suuria odotuksia. El Salvador oli ollut useita vuosia vasemmistopuolueen tehottomien presidentien hallitsemana. Hän lupasi tuoda edistystä El Salvadoriin. Salvadorilaiset saavat vielä odottaa todellisia taloudellisia muutoksia. Se sijaan muutokset totalitaristisen hallinnon suuntaan ovat valitettavasti jo totta.

Latinalaisessa Amerikassa presidentit ovat itsevaltiaita, mutta osa heistä kahmii silti lisää valtaa omiin käsiin. Nyt vallankaappaukset eivät tapahdu aseellisesti vaan rauhallisesti romuttamalla vallan jakoa.

Helsingin Sanomien artikkeli ei ollut aprillipila vaan hyvin tehty kirjoitus.

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu