Humanistikirjailija Sergio Ramírez Nicaraguan hallinnon hampaissa

Dora María Téllez on monille suomalaisille vaikuttajille tuttu

Nicaraguan asioista kiinnostuneille, tässä tämä uutiskooste:

Kuuntelin hetki sitten Daniel Ortegan hallinnon vangitsemien oppositioedustajien sukulaisten haastatteluja. Viikko sitten yli 80 päivän vangitsemisen jälkeen viranomaiset vihdoin päästivät sukulaiset katsomaan omaisiaan.

Monien suomalaisten tunteman, entisen sandinistien sissin ja Ortegan vastustajan Dora María Téllezin veli kertoi, että hän jutteli 64-vuotiaan siskonsa kanssa muun muassa hänen henkisestä ja fyysisestä tilastaan. Dora María on taipumaton, muttä myönsi omalle veljelleen että hänen tilanteensa on raskas. Hän on eristyssellissä yksin, ilman peittoja ja ilman auringonvaloa. Veljen mukaan Dora María on kalpea ja laihtunut huomattavasti. Dora Maríaa, kuten muitakin poliittisia vankeja, kidutetaan kuulustelemalla joka päivä ja pitämällä sähkölampua päällä päivin ja öin.

Jo se, että ihmiseltä viedään vapaus vain siksi koska hän on eri mieltä, on vakava rikos. Se, että Ortegan hallinto piti poliittisia vankeja pari kuukautta antamatta todisteita heidän olemassaolostaan, rikkoo ihmisoikeuksia. Ortega joutui kuitenkin nyt paljastamaan vankejaan, koska Amerikan valtioiden järjestöjen ihmisoikeuskomitea oli ponteva vaatimuksissaan. Vaatimukseen poliittisten vankien vapauttamisesta Ortega ei ole suostunut.

Jokainen yli 150 poliittisesta vangista on autoritaarisen diktaatuurin uhri. Nostan kuitenkin tähän myös urheilutoimittaja Miguel Mendozan tilanteen. Mendoza on ollut jo yli kaksi kuukautta vangittuna. Mendoza on ainoastaan kritisoinut Ortegan hallinnon ihmisoikeusvastaista politiikkaa. Mendoza ei ollut edes ehdolla mihinkään. Tietävästi häntä nyt kidutetaan. Ortegan propagandamediat ovat vaitonaisia näistä ihmisoikeusrikoksista. Ortegan hallinto on nyt keksinyt poliittisille vangeille uusia rikoksia, kuten salaliitto maan intressejä vastaan.

Pari päivää sitten ilmoitettiin, että myös kansainvälisesti arvostettu kirjailija Sergio Ramírez Mercadoa syytetään muun muassa salaliitosta maan intressejä vastaan ja vihan lietsomisesta! Pahuudella ei ole mitään rajaa.

Ortegalla on nykyisin myös tapana pakottaa kaikkia maan tiedotusvälineitä seuramaan livenä omia julkisia esiintymisiään. Marraskuun ”presidenttivaalien” lähestyessä hän on innostunut puhumaan kansalle entistä enemmän.

Muutama päivä sitten Ortega puhui armeijan perustamisen vuosipäiväjuhlassa. Ortegan mukaan armeija puolustaa koko kansaa. Erikoinen väite kun tietää, että muutama päivä sitten Karibian alueella sijaitsevissa intiaanikylissä tapettiin ainakin 13 Mayagna- ja Miskito-heimoihin kuuluvia ihmisiä. Uhrien joukossa oli naisia ja lapsia, ja naisia myös raiskattiin. Tekijöistä tiedetään sen verran, että he olivat uudisasukkaita. Kansamurhan motiivina taisi olla viedä ihmisiltä heidän tärkein omaisuutensa, eli heidän maansa. Nicaraguan hallinto ja armeija ovat olleet hyvin vaitonaisia tuosta kansanmurhasta. Eilen poliisi ilmoitti, että kolme henkilöä oli vangittuna. Uhrien omaiset sanovat, että vangitut henkilöt eivät ole ”uusasukkaita” vaan uhrien sukulaisia ja, että oikeat tekijät ovat yhä vapaalla. Maassa, jossa mitään ei tapahdu ilman hallitsijan lupaa, on herättänyt monenlaisia epäilyksiä. Intiaanikylien seutu on sademetsäaluetta, ja ”uusasukkaat” etsivät mm. metsiä, joista leikata puita ja myydä eteenpäin. Vuosi sitten presidentin määräyksellä annetiin lupa mahongin ja kuitukapokkipuun hyödyntämiselle. Metsäkoneiden alle jäävät myös männyt ja muut Nicaraguan metsien harvinaisuudet.

Kuten jokainen diktaattori, Ortega tarvitsee ulkopuolisen vihollisen, joka on USA:n, Espanjan, Ranskan, Englannin imperialismi. Samalla ”imperialistiset maat” lahjoittavat esimerkiksi rokotteita Nicaraguaan.

Korona-aalto on nyt erittäin paha Nicaraguassa. Sain viestin, että useita kokonaisia kyliä on nyt koronan kourissa. Ihmiset eivät mene sairaaloihin, ja kuolevat kotonaan. Sairaalat ja terveyskeskukset ovat tupaten täynnä. Ortegan hallinto on edistänyt massatapahtumia koko ajan. Hallinto pimittää tietoa kansalta ja myös esimerkiksi alueen maiden terveysjärjestöltä. Nicaraguan terveysministeriön raportin mukaan sairastuneiden määrä on korkea, mutta kuolleiden määrä on muka vain yksi per viikko! Tuskin he itsekään uskovat noihin tilastoihin. Viime vuoden maaliskuussa raportoitiin, että kuolleiden lääkäreiden määrä oli 116. Luku on varmasti nyt suurempi. Lääkärit ja papit ovat etulinjalla. Katolisen kirkon raportin mukaan 15 katolista pappia on kuollut.

Nicaraguassa on poliittinen, yhteiskunnallinen ja terveydellinen kriisi.

Lähteet:

https://www.dw.com/es/sergio-ram%C3%ADrez-acusado-en-nicaragua-por-incitar-al-odio/a-59128584

https://100noticias.com.ni/nacionales/110004-familiares-indigenas-masacre-policia-colonos/

 

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu