Ikkalan koulu on lakkautettu

Ikkalan koulu

Lohjan kaupunginvaltuusto päätti äänin 31-17 Ikkalan koulun lakkauttamista. 3 valtuutettua äänesti tyhjää. Alempana näkyy miten kukakin valtuutettu äänesti. Tein vastaesityksen, että Ikkalan koulua ei lakkauteta. Ennen minua Meidän Lohjan valtuutettu Hannele Maittila teki vastaesityksen asian palauttamiseksi valmisteluun lukuisten muotovirheiden takia. Alempana on myös vastaesitykseni ja puheeni.

Ikkalan koulun lakkauttamisen puolesta äänestivät koko kristillisdemokraattien, rkp:n, vasemmistovaltuustoryhmät sekä enemmistö kokoomuksen, demareiden ja perussuomalaisten valtuutetuista. Koulun jatkon puolesta äänestivät keskusta, Meidän Lohja ja enemmistö vihreiden valtuutetutuista.

Näin toteuttivat kaupunginvaltuutetut tällä kertaa Nuori Lohja- ja Elävä maaseutumainen Lohja -strategioita! Voi itku sentään.

Kuva: Jan Tallqvist

 

Tässä tämä vastaesitys ja valtuustopuhe:

Vastaesitys:

Esitän, että Ikkalan koulua ei lakkauteta.

Perustelut:

Ikkalan koulu ja sen ympärillä olevat toiminnot ovat Ikkalan alueen olennainen vetovoimatekijä. Sen vuoksi koulun mahdollisella lakkauttamisella olisi merkittävä vaikutus ikkalalaisten perheiden ja lasten elinoloihin Ikkalassa.  Ikkalan koulun lakkauttaminen olisi täydellisessä ristiriidassa Nuori Lohja- ja Lapsiystävällinen Lohja -teemojen kanssa.

Ikkalan alueen ihmisten kuulemisessa oli pahoja virheitä. Kuulemistilaisuuden kutsussa ja kuulemistilaisuudessa Ikkalan asukkaille kerrottiin, että koulu on jo päätetty lakkauttaa. Hallintolain mukaan kuuleminen pitää järjestää silloin, kun päätöksiin on vielä mahdollista vaikuttaa.

Kaupunki ei itse kutsunut kyläläisiä kuulemistilaisuuteen, vaan oletti, että Ikkalan kyläyhdistys tekisi sen. Vaikka Ikkalan kyläyhdistyksessä on yli 130 jäsentä, se ei kuitenkaan voi mitenkään tavoittaa kylän 600 asukasta. Kuulemistilaisuuteen ei siten eksynyt kuin kourallinen kyläläisiä.

Kuulemisesta ei pidetty muistiota. Nyt tähän kokoukseen, jälkikäteen tehtyyn paperiin on hyvin suppeasti kirjattu paikalla olijoiden esittämiä kysymyksiä, mutta ei niihin annettuja vastauksia. Lautakunnalla ja kaupunginhallituksella ei ollut muistiota kuulemistilaisuudesta.

Ikkalan koulurakennuksien jatkokäyttökin tulisi olla selvitettynä, ennen koulun lakkauttamista. Nyt koulurakennuksien käytöstä ei ole esitetty mitään tietoa. Koulun ylläpitämiskuluista luopuminen merkitsee ison ja hienon rakennuksen rappeutumista. Ikkalan koulu on paitsi oppimispaikka lapsille, se on myös kyläyhteisön harrastamis- ja kokoontumispaikka. Koululla sijaitsee Pohjois-Lohjan paras liikuntasali sekä ulkoliikuntapaikkoja sekä harrastamistiloja.

Ikkalan koulun urheilukenttä ei kuulu koulukiinteistöön, mutta Lohjan kaupunki joutuu sitä joka tapauksessa ylläpitämään osana luovutuskirjan ehtoja.

Puhe

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut ja arvoisat lohjalaiset,

Heti kun Nummi-Pusula oli liitetty Lohjaan 10 vuotta sitten, silloinen hyvinvointijohtaja julkaisi listan lakkautettavista kouluista. Listan viimeisenä oli Ikkalan koulu. 10 vuotta sitten kehuttiin kuinka hyvässä kunnossa koulu oli.  Tiettävästi koulun kunto on yhä sama eli hyvä. Miten kouluksi tarkoitetulle rakennukselle tulevaisuudessa käy?

Kuntapäättäjinä pidämme huolta kaupungin taloudesta, rakennuksista, mutta myös ihmisten hyvinvoinnista. 10 vuotta sitten lakkautuksen uhan alla olevien koulujen lasten vanhemmat aktivoituivat ja julkaisivat selvityksen kouluverkoston kehittämiseksi. Kuultiinko vanhempia? Ei. Myös kyläaktiivit ovat kymmenen vuoden aikana ahkerasti kirjoittaneet päättäjille ja esittäneet vaihtoehtoja pienten koulujen kehittämiseksi, mutta turhaan. 10 vuoden aikana kuntaliitoksesta on entisestä Nummi-Pusulasta lakkautettu ainakin Hyrsylän koulu, Koisjärven koulu, Nummen lukio ja Leppäkorven päiväkoti.

Marraskuussa 2021 Meidän Lohjan valtuustoryhmä 9 muun valtuutetun kanssa teki valtuustoaloitteen Lohjan vetovoimaisuuden vahvistamiseksi kylien ja kyläkoulujen avulla. Missä se valtuustoaloite on?

Ikkalan koulun kohdalla Lohjan päättäjät jatkavat kuuroa linjaansa. Kuulemma taloutta pitää ”tehostaa” sulkemalla kouluja potentiaalisista kehittämiskylistä ja alueilta. Olen eri mieltä.

Ilmoitan jo tässä vaiheessa, että tulen tekemään portaaliin vastaesityksen, että Ikkalan koulua ei lakkauteta. Ikkalan koulu on Ikkalan alueen olennainen vetovoimatekijä. Tämän lisäksi Ikkalan alueen ihmisten kuulemisessa oli pahoja virheitä. Kuulemisesta ei pidetty muistiota. Nyt tähän kokoukseen, jälkikäteen tehtyyn paperiin on hyvin suppeasti kirjattu paikalla olijoiden esittämiä kysymyksiä, mutta ei niihin annettuja vastauksia. Ei myöskään kerrottu sitä, ettei tilaisuudessa ollut paikalla juuri ketään, koska vain harva ymmärsi paikalle tulla. Lautakunnalla ja kaupunginhallituksella ei ollut muistiota kuulemistilaisuudesta, kuten hallintolaki vaatii.

Päättäjillä ei siten voi olla minkäänlaista tietoa kuulemistilaisuudesta eikä ikkalalaisten näkemyksistä. Kuulemistilaisuus oli täysin vastoin hallinnon strategiassaan kertomaa asukaslähtöisyyttä ja läpinäkyvyyttä.

Lohjan koulutoimi on jo vuosia ohjannut Ikkalan koululaisia Pusulaan. Tämä on tarkoittanut lasten istuttamista useita tunteja aamuin illoin koulukyydissä, heidät uuvuttaen, ja ilman mahdollisuutta harrastuksiin koulupäivän jälkeen. Dieseliä kuluu ja hiilijalanjälki kasvaa entisestään. Monet Ikkalan lapsiperheistä ovat väsyneet Lohjan kuristukseen ja muuttaneet pois naapurikuntiin. Tätäkö Lohjan kaupunki oikeasti haluaa?

Kävin viime viikonloppuna Sammatissa, kotokontupäivässä. Sammatti on suunnilleen Ikkalan kokoinen kylä. Sammatin katukuva on kuin Strömsöstä: lapsia vilisee joka puolella, näkyy nuoria pariskuntia ja raskaana olevia naisia. Miksi? No koska kylässä on hyvin toimivat koulut.

Lohjan kaupungille vinkiksi: jos halutaan nuorta ja lapsiystävällistä Lohjaa, pitäkäämme huolta hyvin toimivasta kouluverkostosta!

Ikkalassa on kova tarve koulun säilyttämiselle. Lohjan kaupungin näivettämispolitiikan vaikutukset Ikkalassa voidaan vielä estää. Kuten valtuutettu Maittila toteaa kaupunginhallituksen asiakirjassa ja Mika Eskola lautakunnan kokouksessa, ikkalalaisten oppilaiden järkevällä sijoittamisella Ikkalan kouluun turvattaisiin ja mahdollistettaisiin lapsiperheiden kiinnostus jäädä asumaan kyliin, maaseudulle ja näin estettäisiin työssäkäyvien lapsiperheiden muutto pois Ikkalasta.

Lisäksi tulee huomata, että Ikkalan koulun urheilukenttä ei kuulu koulukiinteistöön, mutta Lohjan kaupunki joutuu sitä joka tapauksessa ylläpitämään osana luovutuskirjan ehtoja.

Ikkalan koulun lakkauttaminen olisi kaupungilta karhunpalvelus eteenpäin katsoville ikkalalaisille ja koko kyläyhteisölle. Siksi se pitää estää ja koulu säilyttää.

Kiitos kaikille päättäjille ja lohjalaisille, jotka ovat aina olleet sitä mieltä, että lähikoulut ovat keskeisiä Lohjan vetovoimalle ja erityisesti lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnille!

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu