Ikkalan koulun tarveselvitys kaupunginhallituksen kokouksessa

Valitettavasti joudumme taas lukemaan, kuinka Ikkalan koulun lakkauttaminen on jälleen kerran käsiteltävänä Lohjan kaupungissa.

Kaupunginhallituksen esityslistalla on, että ”Kaupunginhallitus päättää, että Ikkalan koulun jatkosta päätetään vasta Koulutoiminnan järjestämisen periaatteet-työryhmän selvityksen valmistuttua.” Tämä päätösesitys noudattaa Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan tekemään yksimieliseen päätökseen 4.12.2019.

Myös Palvelutuotantolautakunnan kokouksessa 4.12.2019 oli päätetty yksimielisesti samoin. Toivon mukaan kaupunginhallitus ottaa huomioon molempien lautakuntien päätökset.

Entinen hyvinvointijohtaja Katri Kalske on itse muutaman muun virkamiehen kanssa laatinut tarveselvityksen Ikkalan koulusta ja päätynyt taas ehdottamaan Ikkalan koulun lakkauttamista. Tarveselvityksensä taustaksi virkamiehet ovat teettäneet Deletellä kuntotutkimuksia, jotka on tehty lokakuussa.

Tausta on mielenkiintoinen: kokoomuslainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma esitti kaupunginvaltuuston kokouksessa 15.5.2019 Ikkalan koulun lakkauttamista. Valtuusto kuitenkin päätti, että Ikkalan koulua ei lakkauteta. Kalske ei tyytynyt valtuuston päätökseen, vaan jo syyskuussa esitti lautakunnassa vuoden 2020 talousarvioon sisällytettäväksi lauseen ”Ikkalan koulun tarveselvitys valmistuu”. Lanup-lautakunta päättikin näin, vastustuksestani huolimatta.

Valtuustossa hyväksytyssä Lohjankaupungin talousarvioesityksessä lausetta ei enää ole. Koulun lakkauttaminen olisi talousarvioasia. Kalskeen virkamiespäätös varsinkin vastoin kaupunginvaltuuston toukokuista päätöstä on kummallista niskurointia.

Tarveselvityksessä perustiedot on asenteellisesti kuvailtu päin honkia. Delete ei sinänsä havainnut suuria rakenteellisia peruskorjaustarpeita, vaan enemmänkin huollon ja ylläpidon laiminlyönnistä johtuvia huolto- ja kunnostustarpeita. Hometta ei ole. Kalske kuitenkin on ottanut kaikki isot ja pienet huolto- ja kunnostustarpeet (esim. pihan lanauksen) osoitukseksi siitä, että koulua ei kannata kunnostaa vaan lakkauttaa. Kaikki toimet kun Kalskeen mukaan pitäisi tehdä heti ja se maksaisi noin miljoonan. Tilapalvelupäällikkö Soiniokin katsoo lausunnossaan koulun teknisen kunnon kohtuulliseksi ja koulutoiminnan jatkamisen mahdolliseksi ilman suurempia remontteja.

Ikkalassa rakennusalan ammattilaiset eivät onnistu pääsemään lähellekään miljoonan euron kustannusta, vaikka kaikki Deleten isot ja pienet huolto- ja korjaussuositukset ynnättäisiin tehtäväksi yhdessä rysäyksessä (jota Delete ei toki suositellutkaan). Kustannuserittely on jatkotoimien suunnittelun kannalta olennainen. Ikkalan kyläyhdistys on vaatinut kustannuserittelyä virkamiehiltä. Sitä vielä odotellaan.

Ikkalan koulun kohtalo on ollut laskelmieni mukaan 9 kertaa tavalla tai toisella käsittelyssä tällä valtuustokaudella. Koululaisille, vanhemmille ja koulun henkilökunnalle ei ole annettu työrauhaa. Ikkalan koulun jatkuva lakkauttamisuhka on vaikuttanut jo siihen, että vanhemmat muuttavat pois Ikkalasta tai siirtävät lapsensa muihin kouluihin.

– syyskuussa 2017 lautakunnan talousarviossa Karstun ja Ikkalan koulun lakkautusehdotus.

– syyskuussa 2017 myös tekninen tila (nuorisotalo) toisen lautakunnan leikkauskohteena (taloa piti sulkea ja myydä)

– syyskuussa 2018 taas sama juttu kuin syyskuussa 2017

– marraskuussa lautakunnassa esitys, jonka tarkoitus on koulun lakkauttamista koskevan selvityksen laatimista. Edellisestä päätöksestä oli vain pari kuukautta

– keväällä 2019 leikkauslistan (säästölistojen) kohteena

– 15.5.2019 Lohjan valtuustossa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma esitti koulun lakkauttamista. Äänestettiin ja Luoman esitys hävisi.

– 9.2019 tarveselvitys on pienellä lauseella vuoden 2020 talousarvion esityksessä. Lautakunta puolsi.

– 4.12.2019 lautakunnassa esitys koulun lakkauttamisesta

– 13.1.2020 Ikkalan koulun tarveselvitys on kaupunginhallituksen kokouksessa

Ikkalan koulussa on tällä hetkellä 42 oppilasta. Oppilasmäärän arvioidaan 2020-luvun puolivälissä laskevan 30 oppilaan tuntumaan”.

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu