Ikkalan kyläaktiivien kirjoitus luottamuksensuojasta

Alla oleva kirjoitus ilmestyi viime keskiviikona 25.9.2019 Länsi Uusimaa -lehdessä. Kirjoitus on Ikkalan kyläaktiivien allekirjoittama. Kuten kerroin kaksi viikkoa sitten, virkamiehet esittävät tarveselvityksen tekemistä Ikkalan koulusta.

————-

Lohjan virkamiehet ja luottamuksensuoja – tapaus Ikkalan koulu

Kuntapäätöksenteossa tulee noudattaa hallintolakia myös kouluverkkopäätösten osalta. Hallintolain tarkoituksena (1 §) on toteuttaa ja edistää hyvää hallintoa sekä oikeusturvaa hallintoasioissa. Lain tarkoituksena on myös edistää hallinnon palvelujen laatua ja tuloksellisuutta. Hallintolain 6 §:n mukaan viranomaisen toimien on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia. Mitä tämä voisi tarkoittaa käytännössä?

Hallintolain perustelujen (HE 72/2002) mukaan kyse on luottamuksensuojasta. Luottamuksen suojaamisen keskeisenä sisältönä on, että yksityisten tulee voida luottaa mm. päätösten pysyvyyteen. Kunnan virkamiehen kannalta luottamuksensuoja tarkoittaa muun muassa sitä, että virkamiehen on toiminnallaan suojattava kaupunkilaisille valtuuston päätösten myötä syntyneitä odotuksia.

Lohjan kaupunginvaltuusto päätti 15.5.2019, että Ikkalan koulua ei suljeta. Tämän päätöksen perusteella kaupunkilaisilla ja ikkalalaisilla on ollut perusteltu oikeus olettaa, että päätös pysyy ja että sen perusteella on mahdollista järjestellä perheen asioita. Jokainen tietenkin ymmärtää, että jos valtuuston päätökseen liittyvissä olosuhteissa tapahtuu olennaisia muutoksia, asiasta voidaan ja pitääkin valtuustossa päättää uudestaan.

Lohjan virkamiehet olivat valmistelleet lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan asialistalle, piiloon talousarvion liitteeseen18.9.2019 – eli vain neljä kuukautta valtuuston päätöksen jälkeen – maininnan, että Ikkalan koulusta valmistuu tarveselvitys vuonna 2020. Tarveselvitys on Lohjalla käytännössä tarkoittanut aina koulun lakkauttamista, koska konsultti saa ohjeensa kaupungin virkamiehiltä. Jos selvityksen lopputulos olisi muu kuin koulun lakkauttaminen, konsultti voi heittää hyvästit uusille tilauksille Lohjan kaupungilta.

Lohjalla kaupunkilaiset ja varsinkaan ikkalalaiset eivät siten ole voineet luottaa kaupunginvaltuuston päätöksen pysyvyyteen. Mitään muutoksia Ikkalan koulun olosuhteissa ei ole kesän aikana tapahtunut. On siis perusteltua katsoa, että Lohjalla virkamiehet eivät ole edellä mainitussa asiassa toimineet hallintolain edellyttämällä tavalla suojaten kaupunkilaisten, erityisesti ikkalalaisten oikeutettuja odotuksia, jotka perustuvat valtuuston 15.5. tekemään päätöksen Ikkalan koulun säilyttämisestä, kiitos virkamiesten myyräntyön.

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu