Jakautunut maailma

Kooste joidenkin maiden konflikteista
Chile

Chilessä levottomuudet ja mielenosoitukset jatkuvat. Vandalismia ja rauhallisia mielenosoituksia ei pidä sekoittaa toisiinsa. Maan 138 metrosasemasta jo 118 on tuhottu. 20 ihmistä on kuollut ja lähes 600 siviiliä on haavoittunut. Vasemmisto-oppositio vaatii perustuslain muuttamista. Hallinto ei ole pystynyt vastamaan chileläisten vaatimuksiin. Voiman käyttö mielenosoittajia vastaan ei edistä rauhan saamista. Sen lisäksi presidentti Sebastián Piñeiran puheet sodasta mielenosoittajia vastaan eivät ole edistäneet tilanteen rauhoittumista. 

Tilanne Chilessä on niin paha, että presidentti Piñeira ilmoitti, ettei YK:n ilmastokokousta pidetäkään Chilessä. Espanjan hallitus ehdotti, että Espanja voisi sen sijaan olla ilmastokokouksen isäntämaa. Espanjan hallitus tarjoutui myös auttamaan Greta Thumberin Atlantin yli, jotta hän ehtisi ilmastokokoukseen.

Bolivia
Bolivian Evo Moralesin toivomuksesta Amerikan valtioiden järjestö lähetti valtuuskunnan Boliviaan tutkimaan maan vaalituloksia. Viikonloppuna valtuuskunnan puheenjohtaja Arturo espinosa erosi, koska hän oli sitä mieltä, että valtuuskunnan työn objektiivisuus oli ongelmallista, jos hän olisi mukana. Syy taisi olla se, että herra oli ehtinyt kritisoida Bolivian hallintoa. Näyttää siis siltä, että hän ei ollut sitä mitä Morales odotti. Bolivian oppositio on jatkuvasti ilmaissut vastustavansa Amerikan valtioiden järjestön valtuuskunnan mukanaoloa, ja tahtovansa presidenttivaaleille toisen kierroksen.
El Salvador ja Venezuela
Lauantaina El Salvadorin presidentti Nayib Bukele ilmoitti antavansa 48 tuntia aikaa Venezuelan diplomaateille poistua maasta ja syynä päätökseen Venezuelan ihmisoikeustilanne. Eilen Venezuelan Nicolás Maduro varoitti Bukelea, että historia tulee muistamaan hänet salvadorilaisten luottamuksen pettämisestä. Bukele muistutti Twitterissä Maduroa, että toisin kuin hänen maassaan Venezuelassa, elsalvadorilaiset ovat saaneet vapaasti ilmaista tahtonsa vaaleissa.

Madurosta tulikin mieleen, että hän viettää joulua jo marraskuussa. Näin hän julisti pari päivää sitten ylellisellä juhlinnalla lähipiirilleen samalla kun Venezuelan sairaaloissa lapset kuolevat lääkkeiden ja hoidon puutteeeseen.

Latinalaisen Amerikan konflikteista puhuttaessa moni vetoaa ”Sao Paolon foorumiin”. Se oli 90-luvulla Fidel Catron ja Lula Da Silvan järjestämä kokous Latinalaisen Amerikan vasemmistolaisten puoluejohtajien kesken, jossa olisi sovittu, millä keinoilla valtaan päästään ja miten vallassa pysytään. Ecuadorin ja Chilen levottomuksien takana olisivat siis vasemmistohallintojen lähettämät ”ammattiprotestoijat”, joilla on ollut rahaa ja tahtoa aiheuttaa tuhoa ja sekasortoa. Salaliittoteorioihin on vaikea uskoa varsinkin kun näyttää selvästi siltä, että oikeistolaiset hallinnot eivät ole pystyneet vastamaan kansalaisten oikeudenmukaisiin toiveisiin, ja näin myös ovat toimineet vasemmistolaiset (Kuuban, Venezuelan ja Nicaraguan) diktaattorit, jotka romuttavat kansalaistensa haaveet vapaudesta ja kehityksestä. Kuuban sekaantumista Venezuelan ja Nicaraguan asioihin on yleisesti tiedossa.

Suomessa päivän pääuutinen on se, onko maassamme vähemmän vai enemmän miljonäärejä kuin viime vuonna. Samalla vanhusten hoidon kriisi huononee, ja kunnat taistelevat kasvavien haasteiden ja vähenevien resurssien välillä.

Lääkkeeksi maan ongelmien ratkaisemiseksi perussuomalaiset tarjoavat puheenjohtajansa arvokkuudella taksikulttuurin rasismimyönteisen asenteen suojelemista. ”Ei somalialaista liikennekulttuuria taksialalle, kiitos!” sanoi Jussi Halla-aho. Eikö tosiaan perussuomalaisilla ole muuta ajateltavaa Suomen tulevaisuuden eteen kuin kilpailla siitä, kuka esiintyy rasismimyönteisemmillä kommenteilla?
amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu