Jännite Nicaraguan hallinnon ja katolisen kirkon välillä on kiristynyt

Kuvassa on vankilassa olevia pappeja. Kuva on ppositioryhmän sometililtä

Kuten useimmissa suomalaisissa tiedotusvälineissä on kerrottu, Nicaraguan poliisi pidätti neljä päivää sitten piispa Rolando Álvarezin. Ennen piispan pidätysta, piispa Álvarez, ja noin kymmenkunta muuta kirkkomiestä olivat kahden vikon ajan poliisien piirittäminä Matagalpan pappilassa.

Piispa Álvarez on kotiarestissa pääkaupungissa Managuassa ja hänen kanssaan olleet viisi pappia ja kaksi seminaarista lähetettiin pahamaineseen El Chipotin vankilaan. Piispaa syytetään ”epävakauttavista ja provokatiivisista toimista”. Tiettävästi hallitsijapariskunta haluaa, että piispa Alvarez poistuu maasta ja korvaa hänet hallitsijapariskunnalle mieluisalla henkilöllä. Daniel Ortega ja hänen vaimonsa Rosario Murillo haluavat siis vallata myös kirkon, koska kirkon sanalla on voimaa.

Ortegan hallinnon ja katolisen kirkon suhde on ollut aiemminkin kireä. Tutkimusten mukaan vuodesta 2018 maassa on ollut yli 300 iskua katolista kirkkoa vastaan. Vaino katolista kirkkoa kohtaan on systemaattinen. Viime päivinä hallinto on kiristänyt ruuvia kirkon ympärillä. Toukokuun alussa kerroin, että Ortegan ja hänen vaimonsa puhe katolisen kirkon piispoista ja papeista oli koventunut, ja että odotettavissa oli myös pidätyksiä.

Viime sunnuntaina Paavi Franciscus sanoi olevansa huolissaan katolisen kirkon ja Nicaraguan hallituksen välisistä jännitteistä. ”Haluan ilmaista vakaumukseni ja toiveeni, että avoimen ja vilpittömän vuoropuhelun kautta löydetään perusta kunnioittavalle ja rauhanomaiselle rinnakkaiselolle”, sanoi Franciscus. Nicaraguassa moni ajattelee, että nykyisin ei ole edellytyksiä vuoropuhelulle Ortegan hallinnon kanssa, koska historia on opettanut, että Ortega neuvottelee vasta kun hän näkee, että hän itse hyötyy neuvottelusta. Sen lisäksi, Ortega on toistuvasti sanonut haluavansa neuvotella Yhdysvaltain hallinnon, eikä nicaragualaisten kanssa. Ortega on poistanut opposition joko karkottamalla, pidättämällä tai hautaan viemällä.

Eilen joukko Estelín papista kirjoitti rohkean kirjeen Ortegalle, jossa he kysyvät suoraan mitä hän ajaa takaa vainolla? Papit sanovat myös, että hallinto on se, joka aiheuttaa epävakautta. Laitan tähän espanjan kielen taitoisille kuvan kirjeen ensimmäisestä sivusta. Siinä on listattuna osa Ortegan hallinnon kirkkoon kohdistamia sortotoimia.

Nicaraguaa hallitaan terrorilla ja pelolla. Eriäviä mielipiteitä ei hyväksytä. Kuten sanoin viikko sitten, Nicaraguan hallinto hyväksyy vain sellaisia kirkkomiehiä, jotka eivät kritisoi yhteiskunnallista tilannetta ja hallintoa. Nicaraguan Ortegan hallinto hyväksyy vain sellaisia tapahtumia, joissa Ortegaa ja hänen vaimoaan kehutaan ja ylistetään. Uskonnonvapaus on hallitsijapariskunnalle sivuseikka.

Nicaraguassa tuhansia kansalaisjärjestöä on lakkautettu, useita itsenäisiä tiedotusvälineitä suljettu. Maassa ei ole enää lehdistöä. Päälehti La Prensan tilat takavarikoitiin eilen. Ortegan vaimo ja varapresidentti Rosario Murillo sanoo, että La Prensa oli yksi niistä kaltaisista paikoista, joissa edistettiin ihmisoikeusrikoksia! Tuli taas orwellin kirjat mieleen. Satoja toimittajia on pakotettu lähtemään maasta. Nicaragua on kehkeytymässä perhedynastia Pohjois-Korean tyylin.

Lisää tietoa:

Hiljainen sota kirkkoa vastaan

Twitteristä

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu