Katsaus ajankohtaisiin aiheisiin Latinalaisesta Amerikasta

Daniel Rodríguez kertoi muun muassa Ortegan hallinnon sortolaista

Viime perjantaina Helsingin yliopistossa järjesttiin seminaari, jonka aiheena oli muun muassa Nicaraguan demokratia- ja ihmisoikeuskriisi. Tilaisuudessa oli erilaisia esitelmiä ja alustuksia Nicaragauan aiheista. Yksi pääpuhujista oli Costa Ricassa maanpaossa oleva toimittaja Carlos Fernando Chamorro. Chamorron sisko Cristiana Chamorro on vangittuna omassa kodissa ja veli Pedro Joaquín Chamorro on pahamaineesessa El Chipote -vankilassa. Chamorron mediayrityksen omistamat kiinteistöt ja laitteet Daniel Ortega on takavarikoinut.

Carlos Fernando Chamorro teki selostuksen Nicaraguan lähihistoriasta ja Ortegan ihmisoikeusrikomuksista ja demokratian tilasta journalistin näkökulmasta. Tilaisuuden yksi mielenkiintoisemmista esitelmistä oli nicaragualaisen historioitsija Margarita Banniinin esitelmä politiikasta ja muistista. Miten historian tapahtumat toistuvat ja kytkeytyvät nykyiseen taisteluun Ortegan diktatuuria vastaan. Mitä ”Ortega ja Somoza ovat sitä samaa” -iskulauseen ja muiden nykyopposition iskulauseiden takana on? Vaikka Nicaraguan tilanne näyttää epätoivoiselta, Helsingin yliopiston järjestämä tilaisuus osoitti sen, ettei kaikkea ole menetetty. Kuten tilaisuudessa korostettiin, on tärkeä, että toimittajat pitävät Nicaraguan kriisiä näkyvillä. Moni ajattelee, että Nicaragua on mitätön maa, mutta Nicaraguan kriisin ratkaiseminen, demokrattisen järjestyksen ja ihmisoikeuksien kunnioituksen palauttamisella on ratkaisevat merkitys alueen muiden maiden vakaudelle. Nicaraguan kriisi kytkeytyy myös Kuuban ja Venezuelan kriiseihin.

Kuuba, Venezuela ja Nicaragua Amerikan valtioiden järjestön ulkopuolella
Viime perjantaina Ortegan hallinto ilmoitti, että Nicaragua eroaa Amerikan valtioiden järjestöstä (OAS). Vain kaksi viikkoa sitten, ja kuten kerroin tässä blogissa, Amerikan valtioiden järjestön huippukokouksessa äänestettiin lähes yksimielisesti lauselmasta, joka tuomitsee jyrkästi Ortegan järjestämiä vilpillisiä presidenttivaaleja ja kehotti OAS tutkimaan järjestön demokraatisten periaatteiden noudattamista Nicaraguassa. Ortegan Nicaragua oli saamassa potkut OAS:sta. Ortega toisti Venezuelan Nicolás Maduron tempun. Venezuela erosi Amerikan valtioiden järjestöstä mediatempulla, vaikka tiedettiin, että se oli saamassa potkut. Ortegan ilmoitus on siis viesti vain omille kannattajille maan sisällä ja ulkomailla. Onhan Suomessakin niitä, jotka iloitsevat Ortegan ilmoituksesta ”imperialistista järjestöä” vastaan! Niin sanotusti nämä imperialismivastaiset unohtavat, että sama OAS antoi potkut vuonna 1979 Somozan Nicaragualle juuri Ortegan FSLN.n toivomuksesta. Sama OAS tuomitsi jyrkästi vuonna 2009 Hondurasissa tapahtuneen vallakaappauksen vasemmistolaista presidenttia vastaan. Silloin Honduras sain potkut OAS:lta Silloin ei sanottu, että OAS oli imperialismin palveluksessa.

Nicaragua ei poistu Amerikan valtioiden järjestöstä ilmoituksella vaan järjestön sääntöjen mukaisesti OAS tulee käsitellä asiaa. Se, että Kuuban, Venezuelan ja Nicaraguan hallinnot eivät suostu noudattamaan Amerikan valtioiden järjestön demokraattiset periaatteet kertoo enemmän mainittujen hallintojen totalitaristisesta luonteesta kuin Amerikan mantereen tärkeimmästä yhteistyöjärjestön tilasta. Diktaattori oikealta tai vasemmalta on yhtä paha.

Kuubasta

Moni sanoo, ettei Kuubassa ole kriisiä. Kyllä, Kuubassa on jo 60 vuotta kestänyt demokratian ja ihmisoikeuksien kriisi, jolle maailma on kääntänyt selkänsä. Viime maanantaina 15.11. Kuubassa oppositio oli kutsunut ihmisiä mielenosoitukseen. Kuuban kommunistinen puolue lähetti silloin ja jo ennen sitä kaduille puolisotilaallisia ja omia kannattajia pelottelemaan, ahdistelemaan ja uhkailemaan mielenosoituksiin kutsuneita. Moni toisinajattelija on päätynyt vankilaan jo kauan sitten.

Yksi Kuuban kommunistisen puolueen vankiloissa olevista on yksi ”Patria y vida” -laulun tekijöistä Maykel Castillo ”El Osorbo”. Sama laulu voitti viime torstaina kaksi Latin Grammya. Latin Grammy on espanjankielisen muusikkimaailman tärkein palkinto. Palkintoseremonia oli viime tortaina.

Venezuelassa järjestetään tänään alue- ja kuntavaaleja. Odotettavissa on sama tulos kuin ennenkin. Eli se, että vallassa oleva Nicolás Maduron puolue selviytyy voittajana. Moni venezuelalainen ei aio äänestää, koska he eivät usko enää siihen, että vaalit muuttaisivat mitään parempaan suuntaan. El Paíssissa on tänään mielenkiintoinen artikkeli Venezuelan taloudesta ja kuinka dollarin käyttöönöttö on syventänyt kuilut venezuelalaisten välillä. Talous menee parempaan suuntaan, mutta se talous on ollut jo kauan pohjamudissa.

Chilestä
Tänään Chilessä on presidenttivaalit. Mielipidekyselyjen tulosten mukaan voittajaksi selviää äärioikeistolainen José Antonio Kast. Ilmeisesti menään toiselle kierrokselle ja 19.12. Kastia vastaan olisi vasemmistolainen Gabriel Boric.

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu