Keski-Amerikan Robert Mugabe

Kuin rosvot yön pimeydessä, Ortegan poliisijoukot hakivat heitä

Nuori yliopiston opiskelija Lesther Alemán on Nicaraguan ”poliisin” kidnappaamana.

Kuin rosvot yön pimeydessä, Ortegan lähettämät poliisijoukot ovat käyneet kesäkuun alusta lähtien eri opposition edustajien taloissa hakemassa heitä. Sen jälkeen sukulaiset, ystävät, ihmisoikeusaktivistit ja lakimiehet eivät enää saa tietoa heistä.

Ensimmäinen joka menetti vapautensa oli toimittaja ja entisen presidentin tytär Cristiana Chamorro. Chamorroa syytetään muun muassa ”hyväksikäytöstä toiminnassa”, ”ideologisesta valheesta” ja rahanpesusta! Naurettavia syytöksiä , mutta valitettavasti sen verukkeella hän on ollut jo kesäkuun alusta lähtien vankina.

Silloin kun Cristiana Chamorro pidätettiin, ajattelin ettei Ortega tunne rajoja ja että hänelle ja hänen tukijoilleen ihmisoikeudet ovat vain este omalle toiminnalle ja pyrkimyksille. Cristiana Chamorron todellinen ”rikos” on sanoa olevansa valmis haastamaan Ortega presidenttivaaleissa. Cristiana nauttii laajasta suosiosta tulevaksi presidentiksi. Myös diplomaatti Alfredo Cruz, politiikan tutkija Félix Maradiaga, kansalaisaktivisti ja Cristianan serkku Juan Sebastián Chamorro, televisiokananvan omistaja ja toimittaja Miguel Mora ja maatyöläisten edustaja Medardo Mairena sanoivat olevansa valmiina presidenttiehdokkaiksi. He kaikki ovat yksi toistensa jälkeen joutuneet Ortegan vankiloihin! Medardo Mairena vietiin eilen.

Ortegan sorto ei ole kohdistunut ainoastaan niihin, jotka halusivat haastaa hänet vapailla vaaleilla, vaan myös Cristianan isoveli Pedro Joaquín Chamorro on vankilassa. Hänen rikoksensa oli ilmeisesti tukea siskoaan. Cristianan pikkuveli, toimittaja Carlos Fernando Chamorro oli pakotettu lähtemään maasta sen jälkeen kun hänen tiedotusvälineensä joutuivat taas rosvohallituksen joukkojen ryöstön kohteeksi. Kaikki vietiin jälleen kerran.

Kesäkuussa Ortega vei vankiloihin myös omia entisiä taistelukavereitaan, kuten Dora María Téllezin, kenraali Hugo Torresin ja Victor Hugo Tinocon. Samoin sandinistiliikkeen uudistamista ajavan järjestön edustajat Ana Margarita Vigil, Tamara Dávila ja Suyén Barahona ovat vangittuina.

Ortega kuvittelee olevansa sodassa, ja hän sotii myös yksityisyrittäjiä vastaan tai ainakin haluaa näyttää heille karmealla tavalla missä kaappi seisoo. Elinkeinoelämän järjestön entinen puheenjohtaja José Adán Aguerri ja pankkijohtaja Luis Alberto Rivas Anduray ovat hekin nyt vankilassa.

Jokainen, joka kritisoi Ortegan toimintaa, menettää vapautensa. Kansalaisaktivistit Violeta Granera ja José Pallais, molemmat iäkkäitä, menettivät vapautensa.

5.7.2021 yöllä, kuten muissakin tapauksissa, Ortegan ”poliisi” pidätti kuusi henkilöä: Medardo Mairenan, joista puhuin aikaisemmin, mutta myös maatyöläisjärjestön edustajat Pedro Menan, Freddy Navasin ja Pablo Moralesin. Sen lisäksi myös yliopiston opiskelijoiden edustajat Max Jerez ja Lesther Alemán.

Tämän lisäksi moni Ortegan vastustaja on kadonnut. Tarkasta kadonneiden määrästä ei tiedetä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Nicaraguan vankiloissa on nyt yli 130 poliittista vankia.

Viikko sitten, kun toimittaja Miguel Mora pidätettiin toistamiseen, mietin että enää puuttuisi että Lesther Alemán joutuu telkien taakse. Alemánin kidnappaus osoittaa, ettei Ortega pysähdy. Hän haluaa neuvotella vankina olevista henkilöistä Yhdysvaltojen kanssa. Hän, joka esiintyy imperialismin vastaisena, ei suostu neuvottelemaan maanmiestensa kanssa tasavertaisesti, vaan hän haluaa neuvotella Bidenin kanssa. Biden ei kai neuvotele rikollisen kanssa.

Ortega on putsannut pöydän tekemällä lakeja ja muutamalla lakeja jotka mahdollistavat sen, että seuraavan mandaatin vaarantavat henkilöt on eliminoitu poliittisesta pelistä. Ortega haluaa, että neuvotellaan pidätettyjen henkilöiden vapaudesta, mutta ei missään nimessä vallan luopumisesta.

Nicaraguan hallinto rikkoo toistuvasti ihmisoikeuksia. Kuten sanoin aiemmin, moni ei tiedä missä omaisensa on, missä kunnossa hän on ja saako hän esimerkiksi ruokaa ja lääkeitä. Oletettavasti vankiloissa olevat eivät voi keskustella lakimiesten kanssa, ja ne rohkeat lakimiehet jotka yrittävät auttaa joutuvat ahdistelun ja uhkailun kohteeksi. Moni lakimies on paennut maasta, niin kuin moni toimittaja ja kansalaisaktivisti. Nicaraguan ihmisoikeustilanne ja demokratian tila on vakava.

Tietävästi Ortega on hakenut aseellista ja sotilaallista apua Venäjältä. Ortega haluaa sotaa ja hänet nähdään jo uhkana alueen rauhalle. Nicaraguan oppositio ja hiljaiseksi pakotettu väestö haluaa muutosta rauhallisin keinoin. Odotettavissa on ulkomailta lisää pakotteita. EU:n parlamentti kokoontui tänään keskustelemaan Nicaraguan tilanteesta ja uusista pakotteista.

Nicaraguan vakava tilanne ja Ortegan hallinnon muuttunut luonne ei ole vasemmiston tai oikeiston ongelma, vaan kyse on julmasta diktattuurista. Viime viikolla saapui kirje Ortegalle, jossa oli yli sadan eri alojen vasemmistovaikuttajien vetomus. Yksi allekirjoittajista on Uruguayn entinen presidentti vasemmistolainen Pepe Mujica. Kirjeessä sanotaan, että Ortega on laittanut jo kauan sitten sivuun kaikki ideaalit, joiden takia häntä pidettiin vasemmistolaisena ja jopa sankarina. Ortega on nyt julma nepotisti ja itsevaltias. Ei ole liioiteltua vertailla Ortegaa Venezuelan Nicolás Maduroon tai Zimbawen Robert Mugabeen.

Muita kirjoituksia Nicaraguan kriisistä:

Ortega potentiaalisten presidenttiehdokkaiden kimpussa

Nicaragualaiset toimittajan hallinnon ajojandin kohteina

Rakenteellinen vaalivilppi on vakava uhka deokratialle

+5
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu