Keskustaoikeiston voitto Ecuadorin presidenttivaaleissa

Guillermo Lasso on Ecuadorin uusi presidentti. ”Kiitos Jumalalle!” lausui 65 vuotias Lasso voiton puheessa. Yrittäjää, pankin omistajaa ja kristillidemokraattien puolueen ehdokasta Lassoa kuvaillaan keskustaoikeistolaiseksi ja konservatiiviseksi. Lasso oli ollut aiemmin kaksi kertaa ehdolla.

Lasson voitto rohmuaa mielipidekyselyjen tuloksia, jotka poikkeuksetta antoivat vasemmistolaiselle Andrés Arauzille voiton. 35-vuotias taloustietelija Arauz myönsi tappionsi ja lupasi jatkavansa työtänsä oppositiossa.

Kuten sanoin helmikuussa Ecuadorin presidenttivaalien ensimmäisen kierroksen alla, Arauzin voitto olisi ollut paitsi Ecuadroin entisen presidentin Rafael Correan voitto, myös Venezuelan, Nicaraguan ja Kuuban hallintojen voitto.

Näyttää siltä, että entinen presidentti ja Belgiassa pakeneva Rafael Correa luotti siihen, että Ecuadorissa tapahtuisi kuten Boliviassa, jossa vasemmistoehdokas voitti ja Evo Morales pääsi palaamaan maahansa.

Argentiinassa ja Boliviassa vasemmistolla ei ollut varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta Ecuadorissa intiaaniliikkeen edustaja Yaku Pérez pysyi ensimmäisellä kierroksella saamaan lähes yhtä suuren kannatuksen kuin Lasso. Pérez sanoi olevansa Correan ja Morenon politiikkaa vastaan. Yaku Pérez kutsui nyt toisella kierroksella omia kannattajiaan antamaan nolla -ääniä. Näyttää kuitenkin siltä, että Pérezin kannattajista osa äänesti Lassoa. Moni alkuperäiskansaan kuuluva oli saanut tarpeekseen Rafael Correan vuosista. Sen lisäksi Arauz ei ollut kovinkaan tunnettu ennen presidettivaalikampanjaa. Onhan se myös mahdollista, että Rafael Correan tuki oli sittenkin Arauzille myös rasite.

Argentiinan ja Bolivian vasemmistopuolueiden voittojen jälkeen, vasemmistolaiset hallitsijat toivoivat voittavansa Ecuadorin johdolta liittolaisen. Lasson, ja minkä tahansa Latinalaisen Amerikan presidentin voitto, on tällä hetkellä kuin narun vetämistä oikeiston ja vasemmiston välillä, mutta myös narun vetämistä totalitarismin ja demokratian välillä. Toivoa sopii, että Lasso kunnioitta Ecuadorin demokraattisia periaatteita ja vie maatansa kohti kehitystä. Lasso on nyt kovien haasteiden edessä. Pandemia koettelee ecuadorilaisia monin tavoin.

Perun elisten presidenttivaalien tulokset selviävät myöhemmin.

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu