Koronavirus ja rasismi

Suomen Punaisen Ristin rasismivastaisen kampanjan tarra

Helmikuun alussa neljä henkilöä sanoi Ylen haastattelussa, että he aasialaistaustaisina olivat kokeneet syrjintää ja jopa rasismia Suomessa koronauutisoinnin alettua.

Valitettavasti samanlaisia uutisia oli ollut myös muissa maissa silloin kun koronavirus oli levinnyt vain Kiinassa ja sen lähialueella. Aasialaisia katsottiin vieroksuvasti, ja heitä haukuttiin viruksiksi ja käskettiin painumaan kauas. Uutisissa näimme kylttejä ravintoloissa, joissa luki, että kiinalaiset eivät olleet tervetulleita. Espanjassa Huelvassa 5 opiskelijaa eivät päässeet baariin ulkonäkönsä takia! Rasistinen ideologia kaikkialla käyttää pelkoa hyväksi. Pelon ja paheksunnan lietsonnalla ihmisiä ja kansoja kohtaan rasistinen ideologia pyrkii voimistumaan.

Monissa maissa on ollut kampanjoita rasismia vastaan, kuten Espanjassa ja Ranskassa ”En ole virus” – kampanja. Myös YK:n ihmisoikeusjärjestö otti kantaa rasismia vastaan Twitterissä.

Ympäri maailmaa koronaviruksen ympärillä on ollut käsittämättömiä väitteitä viruksen tartunnoista. Valeuutisoinnin tarkoitus on syrjivä ja rasistinen. On esimerkiksi väitetty, että Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa asuvat ihmiset olisivat vastustuskykyisia koronaviruksille ja siksi heidän ei pitäisi kantaa huolta.

Samoin jokin aika sitten levisi väite, että Kiinassa moni oli kääntynyt muslimiksi koska korona ei tarttuisi muslimeihin, ja monissa maissa tämä valeuutinen kiersi laajalti. Tiede on selkeä asian suhteen. Koronavirus tarttuu kansalaisuuteen ja uskontoon katsomatta.

Luulisi, että nyt kun koronavirus on levinnyt melkein kaikkiin maihin, rasismi vähentyisi. Näin ei valitettavasti ole. Esimerkiksi Italiassa asuvat kiinalaiset tai aasialaiset joutuvat yhä syytösten ja rasististen purkauksien kohteiksi. Sosiaalisessa mediassa edistetään edelleen syrjintää ja rasismia. Siksi esimerkiksi italialainen meikkaaja Emanuele Petrini maalasi itselleen naamarin ja julkaisi kuvansa vahvalla rasismivastaisella viestillä. Kuten Petrini La Vanguardian -lehden haastattelussaan toteaa, vihan sijasta tarvitaan yhteistä vastuuta.

Rasismilla ja syrjinnällä koronaviruksesta ei parannuta, tartuntoja ei estetä eikä sitä edistetä mitä nyt todella tarvitaan: myötätuntoa ja vastuuta toisistamme.

Tänään on YK:n rasismivastainen päivä.

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu