Köyhät kuolevat pandemiaan tai nälkään

Maaseudulla mm kuivuus uhkaa viljelmiä. Kuva on Nicaraguasta

Maailmassa kuolee päivittäin 21 000 ihmistä nälästä johtuviin sairauksiin. Luku tulee tulevaisuudessa kasvamaan, jos YK:n Maailman ruokaohjelma -järjestön (World Food Programme WFP) pääjohtaja David Beasleyn sanoihin on uskomista.

WFP varoittaa, että pandemian aiheuttama taloudellinen kriisi voi johtaa maailmanlaajuiseen nälänhätään.

Koronavirus ei tunne taloudellista tai sosiaalista statusta. Pandemian alussa kehitysmaissa sairastuivat lähinnä rikkaat, joilla oli mahdollisuuksia matkustaa ja lomailla Euroopassa ja Yhdysvalloissa viruksen tartunta-alueilla. Nyt pandemian etenemisen myötä alkoivat sairastua myös köyhät, ja jo entuudestaan heikossa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa olevat. Jos köyhä ei kuole koronavirukseen, hän saattaa kuolla nälkään. Karanteenista johtuen moni on jäänyt ilman toimeentuloa.

Monissa maissa on nähty jo ihmisiä, joilla on valkoinen tai punainen lippu tai riepu kädessä tai kotiovella. Tällä merkillä he ilmoittavat muille, että heillä tai heidän perheellään on nälkä, ja he tarvitsevat apua. Apua tarvitaan laajemminkin, jos WFO:n kaameat ennustukset pitävät paikkansa.

Mitkä maat tulevat tarvitsemaan nykyistä enemmän apua? Ainakin Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta, Venezuela, Etelä-Sudan ja Afganistan.

Maailmanlaajuinen nälkäkriisi on vakava asia myös, koska tällä hetkellä moni maa, joka voisi auttaa, ei tule olemaan auttamiskykyinen tai -haluinen.

SPR:n työntekijä arvioi, että lomautukset ja työttömyyden kasvu näkyvät jo. SPR odottaa alkavaa kesää levottomana. Kun kouluruoka loppuu kokonaan kaikilta, tilanne vaikeutuu niin perheissä kuin ruoka-avussakin.

– Ja kesä on pitkä…

Niin, kesä on hyvin pitkä. Paras ratkaisu tällä hetkellä kotimaiseen nälkäongelmaan olisi perustulon myöntäminen jokaiselle opiskelijalle, lapsiperheelle ja eläkeläiselle, joka sitä tarvitsee.

Kannattaa pitää mielessä, että on eri asia nähdä nälkää ja saada apua siihen (Suomessa onneksi apua on tarjoilla), kuin nähdä nälkää toistuvasti joka päivä ilman toivetta, että joku antaisi edes leivänmurusen. Absoluuttinen nälkä johtaa toivottomuuteen ja kuolemaan.

Muita lähteitä:

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu