Kuuban, Venezuelan ja Nicaraguan siirtolaiset vallan kappaleina

Viime vuoden joulukuussa Nicaragua ja Kuuba sopivat viisumipakon poistamisesta, ja tuhansia kuubalaisia on matkustanut Nicaraguan kautta Yhdysvaltoihin. Arvioiden mukaan puolessa vuodessa Nicaraguan kautta on lähtenyt Yhdysvaltoihin yli 130 kuubalaista. Nicaragua on nyt uusi Mariel. 80-luvulla Mariel -kaupungin rannasta lähti noin 130 tuhatta kuubalaista kohti Yhdysvaltoja.

Nicaraguasta lähtevät Yhdysvaltoihin myös nicaragualaiset itse. Samalla venezuelalaisten, salvadorilaisten, hondurasilaisten ja guatemalalaisten karavaanit jatkuvat.
Yhdysvalloissa Bidenilla on tukala tilanne. Raja- ja maahanmuuttoviranomaisten palvelut ovat tukossa tapausten tulvasta. Tietenkin osa saapuvista palautetaan heti, ja Meksiko eli Andrés Manuel López Obradorin hallinto on tehokas siirtolaisten palauttaja Kuubaan ja muihin maihin. Vuonna 2021 Yhdysvallat palautti 114 000 siirtolasta omiin maihinsa. Yhdysvaltain rajaviranomaisten raporttien mukaan viime vuonna Meksikon rajalla kirjattiin 1,7 miljoonaa paperitonta siirtolaista.

Kuubalaisten siirtolaisuus on suuri bisnes Kuuban Miguel Díaz-Canelin ja Nicaraguan Daniel Ortegan hallinnoille. Kuubalaiset siirtolaiset myyvät kaiken jotta voivat maksaa lentolippunsa Nicaraguaan ja matkansa salakuljettajille. Lentolippu Kuubasta Nicaraguaan maksaa 500 – 2 900 euroa! Kuuban passi maksaa noin 200 dollaria. Se on kuubalaisen lääkärin kuukausipalkka. Siirtolaisuus on hyvä bisnes Kuuban ja Nicaraguan hallinnoille myös siirtolaisten rahalähetysten takia. Esimerkiksi viime vuonna nicaragualaisten rahalähetykset Nicaraguaan kasvoivat 16%.

Nicaraguan hallinnon siirtolaispolitiikka on kuin kopio Kuuban harrastamasta pitkään kestäneestä politiikasta. Kun tyytymättömyys hallintoa kohtaan kasvaa, avataan rajoja. Rajojen avaamisella päästään eroon eri lailla ajattelevista ja eri mieltä olevista kansalaisista. Siirtolaisten suuri määrä on myös hallintojen aiheuttamana, ja sen tavoite on vaikuttaa USA:n hallintoon, jotta se muuttaisi politiikkaansa Kuuban, Nicaraguan ja Venezuelan diktaatuuria kohtaan. Vaikka en ole sanonut mitään venezuelalaisista siirtolaisista, Venezuelalaisten siirtolaisten määrä kasvaa.

Siirtolaisuus oli yksi juuri päättyneestä Amerikkojen huippukokouksen tärkeistä aiheista. Yhdysvallat ilmoitti uudesta suuresta investointipaketista Hondurasiin, El Salvadoriin ja Guatemalaan. Mainitut maat ovat venezuelalaisten, nicaragualaisten ja kuubalaisten siirtolaisten kulkumaita. Yhdysvallat lisää rahoitusta humanitaariseen työhön venezuelalaisten siirtolaisten parissa.

Pitää ennen kaikkea muistaa, että siirtolaiset jättävät kaiken taakseen, ja moni kuolee matkalla. Ei ole liioiteltua puhua ihmistragedioista. Siirtolainen on monilla tavoin uhri, ennen kaikkea demokratian vajeen ja laskelmoivan totalitarismin uhri.

Muuten juuri Amerikoiden huippukokouksen aikana Nicaraguan Daniel Ortegan hallinto solmi sopimuksen Venäjän kanssa Venäjän armeijan vapaasta liikkuvuudesta Nicaraguassa ja läsnäolosta maassa! Tämä lisää paineita jo valmiiksi herkälle kansaiväliselle turvallisuudelle.

0
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu