Kuubassa jopa lehmät näkevät nälkää!

Momotombo

Kolme vuotta sitten Nicaraguassa oli suuria mielenosoituksia Daniel Ortegan hallintoa vastaan. Vastauksena poliisi ja puolisotilaalliset joukot ampuivat mielenosoittajia. Muutaman viikon aikana Nicaraguassa kuoli yli 300 nuorta. Nuorten ampujat ovat yhä vapaalla. Päinvastoin moni mielenosoittaja on joutunut vankiloihin, alkeellisiin oloihin ja kidutuksiin. Vielä tänä päivänä Nicaraguan vankiloissa istuu satoja eri mieltä olevia syytettyinä erilaisista tekaistuista rikoksista.

Ortega on kiristänyt otettaan, hän ei ole suostunut sopimaan opposition kanssa, eikä ole täyttänyt Amerikan valtioiden järjestöille antamiaan sanoja vaalijärjestelmän uusimisesta ennen ensi marraskuun presidenttivaaleja. Viikko sitten Nicaraguaan parlamenttiin tuotiin uuden vaalilain ”uudistusehdotukset”. Sandinisteilla on parlamentissa enemmistö, ja epämieluisat parlamentaarikot on poistettu parlamentista! Laki ei tuo edistyksellisiä muutoksia vaalijärjestelmään, päin vastoin. Uusi vaalijärjestelmän ”uudistuslaki” vain toistaa viime vuonna hyväksytyt sortolait. Jatkossa ne, jotka ovat osoittaneet mieltään ja joita pidetään ”maanpettureina”, eivät saa asettua ehdolle. ”Uudistusten” myötä oppositiossa olevat ehdokkaat eivät voi saada muilta nicaragualaisilta tai ulkomailta vaalirahoitusta.

Vaalijärjestelmän ”uudistuslaki” kaventaa nykyistä enemmän eri mieltä olevien mahdollisuuksia osallistua reiluihin, avoimiin ja luotettaviin presidenttivaaleihin. Lain myötä poliisilta pitää anoa lupaa mielenosoituksiin. Ongelma on kuitenkin se, että Nicaraguassa esimerkiksi poliisin ylipäälikkö on Ortegan sukulainen ja koko poliisi on valjastettu palvelemaan ennen kaikkea Ortegan ja hänen lähipiirinsä etua kansalaisten sijasta. Oppositio vastustaa niitä valeuudistuuksia.

Moni miettii, mitä Ortega haluaa nyt edistää typerällä ja avoimella vaalivilpin valmistelulla. Vaalivilpillä hän haluaa vain varmistaa jatkonsa maan presidenttinä. Haluaako Ortega neuvotella Joe Bidenin kanssa? Strategia näyttää heikolta, koska Yhdysvalloissa niin republikaanit kuin demokraattisenaattorit vaativat lisää sanktioita Ortegalle. Toiseksi Bidenille Nicaragua ei ole nyt prioriteetti, koska Bidenilla on oman maansa etelärajalla iso ongelma siirtolaisten ja erityisesti lasten turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia. Maaliskuussa Yhdysvalloissa rekisteröitiin yli 170 000 paperitonta siirtolaista.

Samalla on kai sanottava, että myös Kuuba ei ole tällä hetkellä Bidenin prioriteetti. Näin, vaikka viikonloppuna Kuuban kommunistisen puolueen puheenjohtajuuden jättävä Raúl Castro kosiskeli Bideniä sovinnon puheilla. Kuubastakin lähtee ihmisiä Yhdysvaltoihin taloudellisen katastrofin seurauksena.

Suomalaiset kommunistit ylistävät Kuubaa ja sanovat että Kuuba on onnistunut, toisin kuin Keski-Amerikan maat. He eivät taida tietää tai halua tietää, että Keski-Amerikan maissa ihmisillä on sentään ruokaa, ja Kuubassa ei. Kuubassa vain valikoiduilla, tai niillä jotka saavat dollareita ulkomailta, ovat asiat hyvin.

Tietenkin Keski-Amerikan maissa on isoja ongelmia, kuten väkivaltaa, köyhyyttä ja totalitarismia, mutta silti taloudellinen tilanne on aivan toinen kuin rapeutuneessa Kuubassa. Totta on sekin, että kauppasaarto vaikuttaa Kuuban taloudelliseen tilanteeseen, mutta myös tehottomuus. Nyt Kommunistisen puolueen VIII puoluekokouksen alla maatalousministeri vaihdettiin, ja samalla julkaistiin erilaisia maatalousuudistuksia. Ongelma on kuitenkin se, että Kuubassa suurin osa maanviljeilijöistä ei omista maata, vaan maa on valtion omistuksessa. Pienviljeilijät ovat kuin ”muonamiehet” ja eivät voi myydä maataloustuotteita ilman lupaa. Karjan kasvattajat eivät voi myydä lihaa ja karja kuolee, koska rehua ei ole. Kuubassa myös lehmät näkevät nälkää! Kommunistisella propagandalla ei saa vatsaa täytteen.

Ja sitten on korona. Kuuban tilanne on dramaattinen, mutta näin on myös Brasiliassa ja Meksikossa. Väestöön suhteutettuna Meksikon koronaluvut ovat yhtä pahoja kuin Brasilian, mutta koska Brasiliassa on oikeistolainen Jair Bolsonaro vallassa, vähemmälle huomiolle jää, että myös Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador on ollut yhtä nuiva pandemiaa kohtaan kuin Bolsonaro. En ole Bolsonaron ihailija mitenkään, mutta ihmetyttää miksi Bolsonaroa kritisoidaan, mutta ei AMLOA tai Venezuelan Nicolás Maduroa tai Nicaraguan Daniel Ortegaa. He kaikki muistuttavat toisiaan siinä, että ovat suhtaunueet koronaan välinpitämättömästi karuin seurauksin. Miksi? -Taloudellisista syistä, opportunismista, populismista ja jopa machoilusta.

Suomessa ja muissa Euroopan maissa monilla on yhä romantisoitunut kuva vasemmistolaisista johtajista ja projekteista. Niin oikealta tai vasemmalta ihmisoikeuksia polkeva totalitaristi ja populisti on yhtä paha.

 

+4
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu