Lähikouluissa on potentiaalia

Maanantaina 17.8. Lohjan lähikouluryhmä järjesti keskustelutilaisuuden kyläkoulujen tulevaisuudesta. Asemanpellon koululla keskustelemassa oli 8 luottamushenkilöä ja 3 virkamiestä.

Keskustelu oli tiivistä ja välillä keskustelijat kommentoivat toistensa puheenvuoroja, mikä elävöitti keskustelua. Jos nämä kahdeksan valtuutettua, jotka osallistuivat keskustelutilaisuuteen henkilökohtaisina valtuutettuina eivätkä puolueidensa edustajina, muodostaisivat Lohjan valtuuston, mitään keskustelua ja hätää kyläkouluista ei olisi. Kahdeksasta valtuutetuista kuusi oli sitä mieltä, ettei kyläkouluja tarvitse lakkauttaa. Keskustelussa korostettiin, että valtuutettujen ei tarvitsisi noudattaa edellisillä valtuustokausilla tehtyjä päätöksiä tai sopimuksia, ja kannustettiin asettumaan ehdolle.

Onko nyt niin, että virkamiehet kuuntelevat ainoastaan suurempien valtuustoryhmien kantoja jättäen huomiotta muiden kannat?  Enemmistö keskustelijoista oli sitä mieltä, että Lohjan taloutta voidaan hoitaa muulla tavoin kuin kyläkouluja lakkauttamalla.

Koulujen lakkautuksia puolustellaan taloudellisilla perusteilla, mutta ei ole todistuksia siitä, että lakkautetuista kouluista kunnat hyötyisivät taloudellisesti. Oppilaskohtaiset kustannukset eivät laske eivätkä poistu, opettajavirkoja ei lakkauteta ja vastaanottavissa kouluissa pitää tehdä isojakin remontteja.

Koulujen lakkautuksia perustellaan opetuksen laadulla, ja vedotaan pienten koulujen vähäisiin tuntikehysresursseihin. Lohjan kaupunki leikkasi tällä valtuustokaudella tuntikehystä ja sitä kautta heikennettiin varsinkin pienten koulujen resursseja. Oliko sillä päätöksellä valmisteltu kyläkoulujen lakkauttamista? Voidaan esittää myös muita kysymyksiä, kuten se, että paljonko muuttotappio maksaa Lohjalle euroissa? Paljonko kielteinen imago lapsiepäystävällisenä kaupunkina maksaa Lohjalle?

Keskustelussa kyläkoulujen lakkauttaminen perusteltiin nykyisellä heikolla taloudellisella tilanteella, mutta lakkautukset ajoittuvat tuleviin vuosiin. Tulevina vuosina kuitenkin Lohjalla on asuntomessu, joka ehkä lisää Lohjan vetovoimaa ja toivon mukaan tunnin juna pysähtyy juuri alueella, jossa on nyt aikomusta lakkauttaa muutama koulu!

Kuten Katriina Nousiainen lähikouluryhmästä kertoi, keskustelusta jäi hämmentynyt fiilis. ”Puhuttiin säästöistä, mutta niitä ei tuotu esiin. Kustannustehokas koulu on sellainen, jossa on vähän koulukuljetuksia. Ilahduin siitä, että asia tuntuu olevan kaikille tärkeä. Vanhempia ymmärretään. Tämä on ollut väsyttävää ja myös voimannuttavaa aika. Kylissä ollaan kiinnostuneita Lohjan asioista.” Kylissä on potentiaalia, summasi Nousiainen.

Lohjan arvoista ensimmäiset ovat avoimuus ja asukaslähtöisyys. Eilen ne toteutuivat siitä huolimatta, että yksi valtuutettu ”moitti”, että lähikouluista keskustellaan enemmän kuin muista aiheista. Kiitos keskustelutilaisuuden järjestäjille tästä ponnistuksesta!

Bloggerissa on pidempi kooste eilisestä keskustelusta.

Muistutan kansalaisaloitteesta, jonka tavoitteena on kyläkoulujen säilyttäminen osana yhdenvertaista perusopetusta. Jos olet samaa mieltä, ole hyvä ja allekirjoita se! Aloitteen linkkiä saa mieluusti jakaa eteenpäin.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6725

 

 

 

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu