Lasten oikeuksien päivä on vihdoin vakiintunut liputuspäivä

Tänään vietetään lasten oikeuksien päivää ja samalla tehdään historiaa. Tänään ensimmäistä kertaa lasten oikeuksien päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Kesti monta vuotta ennen kuin lipunkuva ilmestyi kalenteriin! Vuonna 2013 Uudessa Suomessa oli uutinen lapsiasiainneuvottelukunnan ehdotuksesta virallisesta liputuspäivästä. Myös moni kansalaisjärjestö, kuten UNICEF, ovat olleet mukana kampanjoimassa lapsen oikeuksien päivän liputuksen puolesta. Hyvä ehdotus on vihdoin toteutunut.

Joka vuonna lasten oikeuksien viikkona ja päivänä nostetaan eri aiheita esiin. Viime vuonna oli lasten osallisuus ja tänä vuonna on 30 vuotta lasten oikeuksia.

 

Lasten eheä kehitys ei ole vielä tänä päivänä itsestäänselvä asia monissa maissa eikä edes Suomessa. Lapsiperheiden köyhyys yleistyy ja korona tuo lisää haasteita. Kuntapäättäjänä eniten huolestuttaa huostaanotettujen lasten nouseva määrä, ja tiedot sijoitettujen lasten saamista huonoista kohteluista eri sijoituskohteissa. ”Väkivaltakokemukset kertovat, ettei Suomi kykene täysimääräisesti täyttämään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteita.”

Lasten kehityksen turvaamisella ei pitäisi tehdä bisnestä. Valtion ja kuntien taloudelliset haasteet eivät saisi tarkoittaa sitä, että vastuu lasten hyvinvoinnista ostetaan rahalla ja sitten ei valvota, mitä rahalla saadaan. Myös ennaltaehkäisevään työhön pitää panostaa, koska siitä hyötyvät erityisesti lapset, lapsiperheet ja pitkällä tähtäimellä myös kuntien rahakirstut.

Toinen ongelma kunnissa on se, että esimerkiksi lapsivaikutusten arviointia ei tehdä resurssipulaan vedoten. Sen takia moni kunta on menettänyt Unicefin myöntämän lapsiystävällisen kunnan arvon.

Lapsiystävällinen kunta on Unecefin malli, jonka tavoitteena on edistää lastenoikeuksien toteutumista kunnissa

Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta, joka on sekä YK:n lapsen oikeuksien julistuksen (1959) että YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen (1989) syntymäpäivä.

0
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu