Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisön (CELAC) huippukokouksen päätarkoituksesta

Meksikon presidentti suosii totalitarismia!

Pari päivää sitten Meksikossa vietettiin itsenäisyyspäivää. Meksikon presidentti Andréz Manuel López Obradorin (AMLO:n) juhlaan osallistui Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel. AMLO kehui vuolaasti Kuubaa. Kun kuuntelin AMLO:n puhetta, mietin missä kuplassa Meksikon presidentti mahtaa elää. Heinäkuun protestien aikana Kuuban Díaz-Canel kehotti omia kannattajiaan käymään eri mieltä olevien kimppuun. Sen lisäksi moni kuubalainen istuu nyt vankiloissa vain koska ovat eri mieltä.

Samalla kun AMLO teki selväksi olevansa Kuuban hallinnon tukija, EU:n parlamentti hyväskyi päätöslauselman, jolla EU voi vihdoin jatkossa mm. asettaa pakotteita Kuuban hallinnon vastuuhenkilöille jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikoksiin. Euroopan parlamentissa äänestys oli enemmän kuin selvä. 426 euroedustajaa sanoi kyllä tiukalle päätöslauselmalle ja 146 euroedustajaa sanoi ei. Asiakirja tuomitsee jyrkästi heinäkuun mielenosoituksissa esiintyneen väkivallan ja sorron.

Mielenkiintoista on sekin, että eilen pidettiin Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisön (CELAC) huippukokous. Meksikon pääkaupungissa kokoontuivat alueen eri maiden presidentit. Monille tuli yllätyksenä se, että kokouksessa istui myös Venezuelan presidentti Nicolás Maduro. Esimerkiksi Paraguayn, Uruguayn ja Guatemalan presidentit esittivät eriävän mielipiteen ja tekivät selväksi, että istuivat saman pöydän ääressä diktaattorien kanssa, mutta eivät omasta tahdostaan. Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei ja Paraguayn presidentti Mario Abdo Benítez poistuivat kokouksesta. Uruguayn presidentti Luis Lacalle Poun puheenvuoro kiertää nyt sosiaalisissa medioissa selkeänä selityksenä sille, miksi Nicaraguassa, Kuubassa ja Venezuelassa on diktatuurit. Lacalle Poun ei tarvinut edes mainita sanaa diktatuuri. Se tuli selväksi Nicaraguan Daniel Ortegan, Kuuban Miguel Díaz-Canelin ja Venezuelan Nicolás Maduron hallintojen toimintatavoista.

Näyttää siltä, että eräs Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisön huippukokouksen tarkoituksista oli Amerikan valtioiden järjestön (OAS) syrjäyttäminen. ”OAS on liian lähellä Yhdysvaltain intressejä.” OAS:n perustamisesta lähtien 1948 varsinkin niin sanotut vasemmistopresidentit, kuten Fidel Castro, Hugo Chávez ja nyt Meksikon AMLO ovat yrittäneet päästä eroon Amerikan valtioiden järjestöstä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Järjestö erotti Kuuban vuonna 1962. Vuonna 2017 Venezuela ilmoitti eroavansa järjestöstä.

Amerikan valtioiden järjestö on enemmän kuin ”imperiumin palveluksessa” oleva pikkujärjestö. OAS toimii vaalien tarkkailijana ja ihmisoikeusrikosten tutkijana ja vastustajana. Selvästi se, että OAS:n pääsihteeri Luís Almagro on avoimesti vastustanut Venezuelan ja Kuuban epädemokraattisia hallintoja ja autoritarismia on iso kivi AMLO:n ja muiden vasemmistorpresidenttien kengissä.

Olen sanonut aiemmin, että Meksikon AMLO:n toimia pitää seurata tarkkana. Onhan Meksikolla tärkeä rooli Latinalaisen Amerikan, Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteistyössä. Hyvä kysymys on, mitä järkeä on Meksikon AMLO:n toiminnassa? Miksi Meksiko liittoutuu nyt avoimesti autoritaaristen ja ihmisoikeuksia polkevien johtajien ryhmän kanssa? Totta on, että myös AMLO on osoittanut autoritaarisia piirteitä, ja ehkä AMLO yrittää Kuuban kortilla ratkaista Meksikon ja Yhdysvaltojen rajakysymyksiä, kuten siirtolaisten vakavaa asiaa.

Argentiinassa on hallituskriisi

Eilisestä Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisön huippukokouksesta puuttui Argentiinan presidentti Alberto Fernández. Syynä Fernándezin poissaololle taisi olla se, että Argentiinassa on nyt ollut hallituskriisi sen jälkeen kun viikko sitten vallassa oleva puolue sai surkeita tuloksia kuntavaaleissa ja entinen presidentti Mauricio Macrin opositiopuolue selvisi voittajana.

Näyttää siltä, että maltillinen presidentti Alberto Fernándezin ja varapresidentti Cristina Férnández de Kirchnerin välillä on nyt vakavia erimielisyyksiä. Torstaihin mennessä viisi hallituksen ministereistä oli eronnut. Asiantuntijoiden mukaan vallassa olevan puolueen huono vaalitulos johtuu nykyisen hallinnon surkeasta talouden ja pandemian hoidosta. Köyhyys ja työttömyys ovat Argentiinassa lisääntyneet. Kolme vuotta sitten Maailma.net -sivuston uutisessa luki näin: ”Presidentti Mauricio Macrin lupaukset talouskasvusta ovat valuneet tyhjiin, ja Argentiina on taas kriisissä.” Tilanne on nyt sama koska Alberto Fernándezin lupaukset valuvat tyhjiin ja Argentiinan kriisi jatkuu.

Nicaraguan tapahtumat ovat kuin kirjailija Gabriel García Márquezin maagisesta realismista

Myöskään Nicaraguan Daniel Ortega ei ollut Meksikon huippukokouksessa. Olisiko ortegan läsnäolo ollut liikaa? Jopa Argentiinan maltillinen vasemmistolainen hallinto on kritisoinut voimakkaasti Ortegan otteita oppositiota vastaan. Tahtoisin kertoa Nicaraguasta myönteisiä asioita, mutta en pysty. Aina kun kuvittelee, että pahuudella on rajansa, joutuu pettymään. Viime viikolla ilmoitettiin, että vankilassa olevan nuoren Max Jérezin äiti Heydi Meza oli vakavasti sairaana sairaalassa. Äiti tahtoi nähdä poikansa. Opiskelijajärjestöt vetosivat Ortegaan ja hänen vaimoonsa, jotta Jerez voisi käydä sairaalassa äitiään katsomassa. Nicaraguan laisssa sanotaan, että vangeilla on Max Jerezin kaltaisissa tapauksissa oikeus käydä omaisiaan katsomassa. Jerezin äiti haudattiin eilen. Se, että poika ei pystynyt hyvästelemään äitiään, on kidutuksen muoto. Ortega ei tahtonut, että samalla kaikki nicaragualaiset olisivat saaneet tietää missä kunnossa Max Jerez on. Ne vähäiset tiedot joita vangeista on saatu ovat karmeita.

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu