Lohjan kaupunginvaltuusto jatkaa kyläkoulujen lakkauttamista

Kuvakaappaus Lohjan kaupungin sivuilta

Eilisessä kokouksessa valtuusto päätti jälleen lakkauttaa lähikouluja. Nummenkylän koulu lakkautetaan äänin 26-24 ja Pullin koulu äänin 26-25. Kuten aiemmissakin lähikoulujen lakkauttamisissa, myös eilen vastustin kummankin koulun lakkauttamista.

Lohjalla lähikoulujen lakkautusuhka on ollut jatkuva. Nummenkylän ja Pullin vetovoimaa on heikennetty muun muassa kaavakielloilla. Erikoista on se, että maan hallitus laittaa miljoonia euroja maaseutualueiden kehittämiseen ja kunnissa puolueet vesittävät hallituksen työtä. Valtuuston kokouksessa eräs kokoomuslainen edustaja sanoi, että ”kaupungin tehtävä ei ole ylläpitää kyliä”. Kylien vastaisia puheita voi kyllä odottaa kokoomuslaiselta, mutta ei muiden hallituspuolueiden edustajilta. Kuitenkin myös demarivaltuutetut taas komppasivat koulujen lakkauttamisesityksiä.

Omassa puheenvuorossani toin esiin jälleen kerran, että kylien elinvoimaisina ylläpitäminen on kaupungin talouden kannalta merkittävää ja myös Lohjan strategian mukaista. Mitä varten kaupunki on olemassa, jos se ei ole koko kaupungin eli myös kylien kehittämistä varten? Mitä varten kylissä asuvien pitää maksaa veroansa, jos palvelut katoavat kaupunkikeskustaan? Lohjalla kehitys on eriarvoista eri asuinalueilla. Monissa kylissä ei ole enää jäljellä muita kunnan palveluja kuin se koulu ja katuvalot. Kohta pelkästään katuvalot. Lohjan kylissä asukkaat, erityisesti lapsiperheet ja koululaiset ovat joutuneet jo vuosia asumaan jatkuvassa epävarmuudessa. Koululaisille ei ole annettu työrauhaa.

Aiemminkin olen sanonut, että Lohjalla lapset on laitettu keskittämiskokeiluun, jonka vaikutuksista ei ole mitään tutkittua tietoa. Se tiedetään, että lapset ja nuoret voivat entistä huonommin. Kokonaisvaltaisia keskittämisvaikutuksia pitää tutkia itsenäisesti ennen kuin muita keskittämispäätöksiä tehdään.

Kylissä lohjalaiset kehittävät tarmokkaasti kyliänsä muun muassa erilaisilla vapaaehtoistöillä ja tapahtumilla, mutta palvelujen lakkautuspäätöksillään kaupunki torpedoi kylien kehitysedellytykset ja vetovoiman kasvun. Moni lohjalainen on sijoittanut taloudellisesti asuinalueeseensa rakentamalla talonsa koulujen läheisyyteen. Tonttien ja omakotitalojen arvo laskee koulujen sulkemisen myötä. Tämä on siis kaupungin tunnustus kovasta työstä. Omakotitaloa rakentamalla lapsiperheet investoivat asuialueeseen, koska rakennusprojektien myötä moni paikallinen yritys hyötyy. Kuinka moni lohjalainen nyt päättää muuttaa muualle lakkautuspäätösten myötä?

Lohjan kylien asukkailla on kuitenkin vielä mahdollisuus vaikuttaa nykyisen valtuuston tekemiin lakkautuspäätöksiin. Jos itse olen mukana uudessa valtuustossa, tulen tekemään valtuustoaloitteen nykyisen valtuuston tekemien lähikoulujen lakkautuspäätösten kumoamiseksi ja keskittämispäätösten vaikutusten selvittämiseksi.

0
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu