Lohjan valtuuston viime viikon kokouksesta

Lohjan kaupungintalo

Pakolaisten vastaanotosta:

Valtuusto päätti (11.11.2010) äänestyksen jälkeen palauttaa asian valmisteluun. Miksi? Sitä emme saaneet kovasti tietää, koska asiasta ei keskusteltu. Pekka Luoma (kok) sanoi, että tarvitaan lisää tietoa mm. talousvaikutuksista ja sopimuksesta. Matti Pajuoja (vas) kannatti Luoman esitystä.
Birgit Aittakumpu (vas) puhui muun muassa siitä, että tähän mennessä on saatu tarpeeksi tietoa, ja että päätöksen myöhentämiselle ei ole perusteluja. Aittakumpu esitti, että asiasta päätetään ja että Lohja ottaa vastaan pakolaisia.
Olin valmis kannattamaan Aittakummun esitystä ja minulla oli myös valmis lyhyt perustelu. Se taisi olla kuitenkin liikaa valtuuston puheenjohtajalle, joka keskeytti minut kahden lauseen jälkeen. Olin seuraavaksi sanomassa, että kannatan Birgit Aittakummun esitystä. Ottaen huomioon, että niin Luoma kuin Pajuoja ja Aittakumpu saivat puhua kauan, joustamattomuus kohdallani oli varsin erikoista. Ymmärrän, että valtuuston puheenjohtajan pitää olla topakka, mutta olen myös sitä mieltä, että hänen tulisi kohdella valtuutettuja ja asioita tasapuolisesti. En lähde kuitenkaan arvailemaan syitä epäkohteliaalle käytökselle. En ole ensimmäinen valtuutettu, joka saa osakseen samanlaista kohtelua. Näyttää nyt siltä, että valtuustossa vain mieluisaa esitystä sai perusteella niin paljon kuin halusi, mutta puheenjohtajalle epämieluisaa esitystä ei. Valtuuston kokous on videoitu, ja sen on katsottavissa Lohjan kaupungin Youtube-kanavalla.
Tässä lyhyt puheenvuoroni: ”Hädänalaisten auttaminen ei voi perustua muuhun kuin humanitaarisiin syihin. Kun mietitään kiintiöpakolaisten ottamista, ei voida miettiä sitä, että paljonko kaupunki sillä tienaa.
Kannatan valtuutettu Birgit Aitakummun esitystä.”
Myös Lotta Paakkunainen (kesk) kannatti Aittakummun esitystä. Olimme valmiina päättämään, mutta vain vihreät ja muutama valtuutettu oli Birgit Aittakumpun esityksen takana. Asia palautui valmisteluun.
Valtuutettujen lukumäärästä keskusteltiin paljon. Kokoomuksen esitys oli valtuuston määrän pienentämistä säästösyihin vedoten, mutta kuten vihreiden Katri Piiparinen sanoi, paras keino säästää on leikata palkkioista. Toki Piipparinen ei esittänyt sellaista, mutta hän osoitti, että Kokoomuksen esitys ei ollut loppuun asti mietitty. Valtuuston koko pysyy samana, eli jatkossakin valtuutettuja tulee olemaan 51.
Kolmas asia, josta keskusteltiin paljon, oli Paula Nordströmin valtuustoaloitteen johdosta muodostettu työryhmän raportti perusopetuksen järjestämistä koskevista periaatteista.Esitys oli, että raportti otetaan huomioon päätöksissä. Valtuuston kokouksessa Taina Lackman esitti, että raportti annetaan tiedoksi. Lackman luetteli monia asioita, joista olin samaa mieltä. Olinhan jättänyt eriävän mielipiteen lautakunnan kokoukseen, jossa asiasta päätettiin. Onneksi nyt kävi näin, että enemmistö valtuutetuista oli Lackmanin esityksen takana. Kävin puhumassa seuraavasti:
”Kiitos aloitteen hyvästä valmistelusta.
Lohjalla on ollut ikävänä tapana tutkia tehokkaasti sitä, miten päästään eroon maaseutukouluista. Koko valtuustokauden ajan maaseutukoulujen lakkauttaminen on koko ajan ollut kaupungin ykkösasiana. Lohjalla koulujen kehittämistyö on tarkoittanut koulujen sulkemista.
Paula Nordströmin aloitteen johdosta piti syntyä selkeät kriteerit siitä, miten millä jäljellä olevat maaseutukoulut voitaisiin sulkea. Käsillä oleva raportti sisältää kehittämiskelpoisia ajatuksia, mutta myös harhaanjohtavia lukuja ja radikaalin muutoksen oppilaaksiottoalueiden poistamisesta. Raportissa ei arvioida mitä tämä muutos merkitsee käytännössä lapsiperheille. Ehdotettujen muutosten vaikutusten arviointi muutenkin loistaa poissaolollaan. Mihin kouluun syksyllä lapsi menee? Sulkeeko lähikoulu ovensa, kun lapset ohjataan suurempiin kouluihin? Voisiko lapsi siirtyä naapurikunnan kouluun? Kyllä voi, mutta silloin vanhemmat kustantavat ja järjestävät lastensa koulukuljetuksen.
Raportti vauhdittaa loppujenkin maaseutukoulujen lakkauttamista. Kyse on lasten ja lapsiperheiden arjen järjestämisestä ja kylien tulevaisuudesta. Se on koko Lohjan asia. Siksi kysyn, että voiko valtuusto hyväksyä raportin sisällä olevan radikaalin muutoksen noin vain toteutettaviksi?
Raportissa on liian paljon avoimia kysymyksiä ja epävarmuutta muutosten suunnasta.
Kannatan esitystä, että valtuustoaloitteen raportti annetaan valtuustolle vain tiedoksi. ”
Kaikesta huolimatta valtuuston kokous sujui paremmin kuin osasin odottaa.
———-
Muuta:
Nyt Iota-hurrikaani on rantautunut Nicaraguaan ja on matkalla Hondurasiin,  El Salvadoriin ja Guatemalaan. Tämä on jo toinen voimakas hurrikaani, joka riehuu samalla seudulla kahden viikon sisällä!
”Hirmumyrsky oli aiemmin jo viitoskategorian hurrikaani, mikä on Saffirin-Simpsonin viisiportaisella asteikolla kaikkein voimakkain. Se merkitsee, että tuulet puhaltavat yli 70 metriä sekunnissa.”
amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu