Maailma tarvitsee enemmän Pelosin kaltaisia

Nicaraguan arkkipiispa Leopoldo Brenes rukoilee tuhopoltetun Kristuksen edessä. Tuhopoltto tapahtui kaksi vuotta sitten.

Donald Trump sanoo, että Nancy Pelosi on hullu, koska Pelosi päätti matkustaa Taiwaniin. Koko poliittisen uran aikana Pelosi on seissyt tukevasti demokratian ja ihmisoikeuksien puolella. Nyt Pelosi selittää: Yhdysvaltain solidaarisuus 23 miljoonan asukkaan Taiwanin kanssa on tärkeämpää kuin koskaan, tänään, kun maailmalla on edessään valinta autokratian ja demokratian välillä.

Nyt sanotaan, että Kiinan vastalauseena voi mahdollisesti konkreettisesti tukea Venäjän sotaa Ukrainaa vastaan. Diktaatorit liittoutuvat. Kiina ja Venajä ovat kaukana demokratiasta. Kaukana demokratiasta on myös Nicaraguan Daniel Ortega, joka tuomitsee jyrkästi Pelosin vierailun Taiwaniin. Ortega puhuu Pelosin invaasiosta Kiinaan. Ortegan hallinnon kanta ei palvele muuta kuin Ortegan pyrkimyksiä pysyä vallassa Kiinan avustuksella. Invaasio on se, mitä Venäjä nyt tekee Ukrainassa. Ortega on yksin ja ulkopolitiikassa hän turvautuu totalitaristisiin kavereihin. Maan sisällä Ortega turavautuu sensuuriin, voimaan ja pelkoon.

Ortegan hallinto sulki viime maanantaina Matagalpan seudun katoliselle kirkolle kuuluvat 7 radioasemaa. Yksi asemista kuului Sébacon seurakunnalle. Samana maanantaina Ortegan vaimo ja varapresidentti Rosario Murillo lähetti poliisit Sébaco -kaupungin kirkkoon tuhoamaan katolisen seurakunnan radioaseman. Sébacon kirkon pappi Uriel Vallejos on ollut maanantaista lähtien poliisien ympäröimänä, pidätettynä oman serurakuntansa talossa ilman sähköä ja ruokaa. Maanantaina pappi Twittasi, mitä oli tapahtumassa ja kutsui seurakuntalaisia rukoilemaan. Seurakuntalaiset saapuivat rukoilemaan Kirkon eteen, mutta poliisi oli vastaassa ja avasi tulen. Useat seurakuntalaiset ovat pidätettyinä ja haavoituneita, ja väitetään, että yksi nuori on kuollut.

Tapahtuneesta tiedetään, koska seurakuntalaiset nauhoittivat kohtauksen kännyköillään ja lähettivät videot eteenpäin. Nicaraguassa ei ole enää itsenäistä mediaa. Itsenäiset toimittajat ovat joko haudassa, vankilassa tai maanpaossa. La Prensa -koko toimitus pakeni pari viikkoa sitten maasta. Ortegan hallinto salailee. Samalla tavalla kuin Kiinan ja Venäjän hallinnot salailevat tietoa esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista.

Ortegan hallinto yrittää vaientaa ne katolisen kirkon papit, jotka saarnavat myös yhteiskunnallisesta tilanteesta, kuten siitä, että joka viikko tuhansia nicaragualaisia lähtee maasta, koska maassa ei ole töitä eikä toimeentuloa ja korruptio rehottaa. Varapresidentti Murillo puhuu kuin papitar rakkaudesta ja kirkkomiesten vihapuheesta. Murillo kieroutunesti kääntää kirkon kristillisen sanoman omaksi edukseen. Nicaragua on elävä esimerkki Orwellin maailmasta. Murillo on sama ihminen, joka käskee ”poliiseja” valtaamaan kirkon tiloja ja vangitsemaan poliittisia vastustajia. Ortega haluaa korvata epämieluiset papit omilla kannattajillaan.

Sama salailukulttuuri ja vallan diktatuurimainen käyttö leviää, eikä vain Nicaraguaan. Myös Guatemalassa ja El Salvadorissa on pidätetty hallintoa kritisoivia toimittajia. Ihmisoikeuspolkijat tukevat toisiaan. Esimerkiksi El Salvadorin Najib Bukelen asenne Ortegan hirmupolitiikkaa kohtaan on se, että ”emme sano tai tee mitään Ortegaa vastaan niin kauan kuin hän ei puuttuu asioihimme”. Puuttuminen muiden maiden sisäisiin asioihin on mantra, jolla uhrataan demokratia ja ihmisoikeudet. Siksi on vaikea ymmärtää, miksi demokratian puolesta puhuvat hallinnot ja tahot pysyvät hiljaa, kun joku Ortega rikkoo ihmisoikeuksia. Ei ole olemassa maita, jotka olisivat rikkoneet diplomaattisia suhteitaan Nicaraguan kanssa, ei edes Yhdysvallat, vaikka viime viikolla Ortega ilmoitti, ettei Joe Bidenin ehdottama (ei ole nimetty vielä) uusi suurlähettiläs Hugo Rodríguez ole tervetullut Nicaraguaan. Syynä on Rodríguezin lausunto Ortegan hallintoa vastaan. Miten Bidenin hallinto reagoi siihen? Ilmeisesti ei millään lailla. Ortega on kuin paha kakkara, joka tekee juuri sitä mitä tahtoo rikkomalla oman maan ja kansaivälisten sopimusten säänntöjä.

Julkilausumilla, jossa tuomitaan diktaattorien toiminta on laiha lohtu uhreille, mutta onhan se parempi kuin hiljainen hyväksyntä.

Pelosin matka on vahva viesti Kiinan totalitaristisille. Maailma tarvitsee enemmän Pelosin kaltaisia pelottomia politiikkoja. Kuka siis tässä on se hullu, josta Trump puhuu? Onko hullu se ihminen, joka puolustaa demokratiaa vai ihminen, joka on valmis romuttamaan demokratiaa vain siksi, että hän ja vain hän saisi jatkaa presidenttinä?

Ja mikä yllätys, myös Venäjä Tuomitsee Pelosin matkan!

+5
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu