Maailman talebanit

Vapaa lentämään

”Talebanit vihaavat ihmisiä jotka eivät ole heidän kanssaan samaa mieltä, niitä jotka ovat tyytyväisiä nykyisyyteen, ovat toiveikkaita tulevaisuuden suhteen ja suhtautuvat menneeseen aikaan uteliaasti ja kriittisesti, muttei ihaillen, eli nostalgisesti.” Määritelmä on Arto Vihavaisen Puheenvuoron blogista. Lisäisin siihen, että talebanit alistavat kaikki ihmiset keinoja kaihtamatta omaan näkemykseensä yhteiskunnasta. 

Talebanien viha näkyy erilaisilla kielloilla, rajoitteilla, vihapuheilla ja vihateoilla. 

Maailmassa on ollut ja on erilaisia talebaneja. Vaarallisimmat talebanit ovat väkivallan terroria käyttävät. Mutta myös vallan kahvassa olevat talebanit ovat erittäin petollisia. Vallan kahvassa olevat talebanit käyttävät esimerkiksi lakeja kuin miekkaa. He muuttavat ja soveltavat lakeja vastaamaan ainoastaan heidän oman ryhmänsä tai puolueensa ajattelua, etuja ja pyrkimyksiä. Eri mieltä olevasta tulee rikollinen, joka päätyy vankilaan tai pakenemaan ulkomaille. 

Maailman talebanit arvostavat vahvoja ja jääräpäisiä johtajia. Vertaa tätä vaikkapa Nicaraguan tilanteeseen. Viikonloppuna maan vanhin lehti La Prensa suljettiin, ja sen hallintojohtaja on putkassa. Lehden toimittajilta otettiin jopa kännykät pois, jne. Eilen ilmoitettiin, että kuusi kansalaisjärjestöä, mm. ruotsalainen DIAKONIA ja tanskalainen OXFAM IBIS ovat lakkautettu. Kuka tästä päättää? Daniel Ortega varapresidentin eli vaimonsa kanssa päättää kaikesta. Ortegan vaimo jopa määrittelee, että ne jotka eivät ole samaa mieltä heidän kanssaan eivät ole nicaragualaisia! Myös kirkkoihmiset kärsivät vainoista. Ortega itse sanoi muutama päivä sitten, että katolisen kirkon papit ovat ”hijos del demonio” eli pirun lapsia! Miksi? Koska muutamat piispat ja papit kritisoivat Ortegan hallinnon aiheuttamaa demokraattista taantumusta, korruptiota ja totalitarismia. Ortegan ja hänen vaimonsa vihaviestit eivät lupaa hyvää. 

Saa nähdä millaisia suhteita maailma ja Afganistanin talebanit solmivat. Kiina on jo ilmaissut toiveikkuutensa talebanien suhteen. Kiina pyrkkii laajentamaan reviiriään. Eräs Nicaraguan hallinnon propagandisteista sanoi eilen, että talebanit puolustavat Afganistanin suvereniteettia imperialismia vastaan. Maan (lue: maan johdon) itsemäärämisoikeus on monille (sanotaanko kommunisteille) tärkeämpi kuin ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo! Kiinan ja Venäjän imperialismi on hyvä ja USA:n imperialismi huono!

Entäs talebanien naisviha? Eikö se huolestuta ketään? Kyllä, moni on huolissaan. Nainen on talebaneille vain väline ja esine. Afganistanilaiset yliopistot ilmoittavat jo naisille, että varmuuden vuoksi heidän pitäisi jo nyt poistua yliopistojen luokkahuoneista. Naisia pakotetaan taas koteihin ja burkhaan. Maailmassa on myös muita naisia alentavia ja alistavia muotoja. Kyllä, moni tietää varsin hyvin. 

Mitä nyt sitten tapahtuu Afganistanissa? On nähty ennenkin muiden konfliktien aikana, että suuren mediahuomion laskettua asia ikään kuin unohtuu. 🙁 Palataan katsomaan vain omaan napaan. Onneksi Suomessakin on sellaisia kansalaisia, jotka koittavat pitää Afganistanin ongelmat esillä. Hyvä!

+8
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu