Mediakritiikille ja medialukutaidolle on kovaa tarvetta

Katson silloin tälloin toimittaja Jaime Baylyn televisio-ohjelmaa. Bayly ei ole mikään vasemmistolainen toimittaja, vaan päinvastoin. Yhdysvaltain presidenttivaalien aikana Bayly on yrittänyt pysyä keskellä ja kritisoinut, tarpeen vaatiessa niin Trumpia kuin Bidenia. Eilisessä ohjelmassa Baily keskittyy Yhdysvaltain Senaatin tapahtumiin näyttäen videopätkiä kriittisistä hetkistä.

Yksi kriittisimmistä hetkistä oli se, kun ryhmä Trumpin kannattajia yritti tunkeutua käyttävään, jossa senaatit olivat. Tunkeutujat rikkoivat suojaoven lasia vaikka oven edessä seisoi 3 poliisia estämässä heitä ja kuuntelemassa solvauksia. Yksi hyökkäjistä oli Ashli Babbitt, nainen, joka kuoli poliisin ampumana. Babbit oli ollut armeijassa ja oli yksi Trumpin vankimmista faneista.

Senaatin kapinassa kuoli yhteensä viisi ihmistä. Myös toinen nainen kuoli, koska hän jäi, silminnäkijöiden mukaan, hyökkäjien massan jalkojen alle. Kaksi miestä kuoli sydäninfarktiin. Viides kuollut oli poliisi Brian D. Sicknick. Sicknick kuoli sairaalassa saamiinsa vammoihin. Häntä kohti hyökättiin hakkamalla palosammuttimilla naamaan. Ironisinta on, että Sicknick itse oli Trumpin kannattaja myös ja hän oli, Baylyn mukaan, äänestänyt Trumpia marraskuun vaaleissa.

Bayly näyttää myös videoita Trumpin kannattajista, jotka selittävät, että osa oli marssimassa rauhallisesti ja niin olivatkin. Heidä puheissa korostuu sana ”komentaja”. (Kuulostaa ”mestarilta”). Se komentaja on Trump. Trump komensi heitä marssimaan Kapitoliin.

Mielenkiintoista on se, mitä Trump, perheensä ja avustajiensa kanssa tekevät ennen kun punalippalakkikansa marssii Kapitoliin. He katsovat televisiosta miten marssi etenee, Trumpin perhe nauraa ja juhlii. Trumpin pojan tyttöystävä jopa tanssii kameran edessä. Vallankaappusyritys on onnistumassa, kuten Trump tahtoo! Loppu jo tiedetään.

Nyt Twitter sulki Trumpin tilin loppullisesti pitkän harkinnan jälkeen. Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador (AMLO) moittii yksityistä yritystä Trumpin sananvapauden kaventamisesta. Trump on unohtanut toistuvasti ja nyt myös AMLO unohtaa, että sanavapaudella on rajansa ja se raja on rikokseen yllyttäminen.

Sosiaaliset mediat ja tiedotusvälineet ovat saaneet rahaa Trumpin ja muiden äärioikeistolaisten ”huumorilla”. Seuraus siitä huumorin, salaliittoteorioiden ja vihan levittämisestä on kallis hinta, joka maksetaan ihmishengellä, demokratian heikkenemisellä, epävakaudella. Ihan kuin koronapandemista ei olisi jo tarpeeksi haasteita. Siksi lopuksi Jaime Baily toteaa, että hän iloitsee siitä, että muutaman päivän kuluttua Trump lähtee valkoisesta talosta ja tilalle saapuu sovintoa hakevaa herrasmies.

Mediakritiikille on kovaa tarvetta, mutta myös medialukutaidolle. Valitettavasti Suomessakaan ei noihin tärkeisiin asioihin panosteta. Hykä kysymys on, että miksi?

Baylyn ohjelma: https://www.youtube.com/watch?v=jPtk5jxycGo

El País:

https://elpais.com/internacional/elecciones-usa/2021-01-08/muere-un-policia-del-capitolio-herido-durante-el-asalto-al-congreso.html

 

 

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu