Meksikosssa kansanäänestys, El Salvador totalitarismia päin ja Perussa mielenosoitukset

Paitsi Ranskassa, tänään myös Meksikossa kansalaiset äänestävät.

Tänään 93 miljoonaa meksikolaista on oikeutettu äänestämään siitä, haluavatko he, että presidentti Andrés Manuel López Obrador jatkaa tehtävässään vai ei.
Presidentti on viime päiviin asti kampanjoinut kansanäänestyksen puolesta pitämällä sitä demokratian voittona. Oppositio ei näe hyvällä kansanäänestystä koska pitää sitä tarpeettomana ja populismin huippuesimerkkinä, koska presidentin suosio on nyt hyvin korkealla.

Uutisissa sanotaan, että koko maassa on 57.516 äänestyspaikkaa. Jos 50% +1 äänestäjistä sanoo ei presidenten jatkolle, Lopez Brodarin valtakausi päättyy. Tuskin se nyt näin tapahtuu. Kansanäänestys on López Obradorin egon pönkittämistä ja rahan tuhlausta. Onhan López Obrador suosittu, ellei ole nyt niin, että gallupit ovat erehtyneet.

Toinen Amerikan mantereen presidentti, joka on suosion huipussa, on El Salvadorin Najib Bukele. Valitettavasti näyttää siltä, että suosion myötä Bukele nyt tekee sillä mitä hän lystää. Bukele on jo kuin yksinvaltias. Kun yhteiskunnan tärkeimmät rakenteet ja instituutiot alistetaan yhden puolueen tai yhden johtajan tahtoon, demokratia häviää ja jäljelle jää diktaatturi.

Olen tässä blogissa kertonut Nicaraguan tapahtumista. Ainakin vuoden 2018 kansanoususta lähtien melkein joka viikko rakas lukijani on voinut lukea, kuinka Daniel Ortega sekä hänen valtapiirinsä ovat takertuneet entistä enemmän valtaan keinoja kaihtamatta ja ulkomaisista pakotteista huolimatta. Kerron tätä, koska nyt El Salvadorissa tapahtuu muutamissa kuukausissa se, mitä on tapahtunut Nicaraguassa ja Venezuelassa useiden vuosien aikana.

Maaliskuun lopussa presidentti Najib Bukelen esityksestä El Salvadorin kongressi julisti hätätilan huumejengiväkivallan takia. Hätätilan julistamisen jälkeen vankilaan on viety noin 5 000 huumejengiin kuuluvaa tai epäiltyä. Pidätyksissä ja vankiloissa on ollut epäkohtia. Bukele on uhkaillut, että jos ei väkivalta lopu, vankilassa olevat eivät tule saamaan ruokaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet presidentin toimia ihmisoikeusvastaisina. Presidentti puolestaan moittii ihmisoikeusjärjestöjä. Ihmisoikeusjärjestöt eivät ole ainoat, jotka ovat presidentin hampaissa. Kerroin jo vuosi sitten, että Bukelen suhde itsenäisiin sanomalehtiin ja toimittajiin on surkea. Bukele antaa potkut niille, jotka eivät alistu hänen tahtoon. Juuri samalla tavalla toimii autoritaaristi tai totalitaristi. Ei voi tulla kenellekän yllätyksenä se, että Bukele on tiivistänyt suhteitaan Kiinaan.

Perulaiset protestoivat hallintoa vastaan
Perussa alkoivat viikkoa sitten mielenosoituksia hintojen nousua, erityisesti bensan hinnan korotusta vastaan. Viime maanantaina presidentti Pedro Castillo julisti hätätilan ja ulkonaliikkumiskiellon. Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta mielenosoitukset jatkuivat tiistaina ja presidentti perui sen. Hallinto on vastannut protesteihin kyynelkaasuilla. Tässä vaiheessa perussa on jo useita haavoituneita ja kuusi mielenosoittajaa on kuollut.

Perun protesteja pidetään suorana seurauksena Venjän hyökkäysestä Ukrainaan. Toisin kuin Kolumbia ja Venezuela, Peru tuo öljynsä ulkomailta. Sen lisäksi inflaatio on noussut ja ruoan hinta on nyt 9,59% korkeampi kuin viime vuonna. Hallitus on alentanut bensaveroa ja minimipalkka on noussut, mutta se ei ole vähentänyt protesteja. Sen mukaan kun Ukrainan sota pitenee ja hankaloituu, tulemme näkemään protesteja ja ylilyöntejä entistä enemmän eri maissa.

Lähteet:
Protestas en Perú

En La República

0
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu