Mihin Bolivia on menossa?

Bolivian lippu

Boliviassa kriisi jatkuu Evo Moralesin eroamisesta huolimatta tai/ja ehkä juuri siksi.

Morales luopui vallasta useita päiviä jatkuneiden mielenosoitusten takia. Bolivialaiset osoittivat rajustikin mieltä kaduilla, koska Evo Moralesin epäiltiin tehneen vaalivilpin presidenttivaaleissa. Argentiinalaisessa lehdessä La Prensassa on toimittaja Lupe Cajían pitkä kirjoitus syistä miksi Moralesin oli lähdettävä presidenttipalatsistaan. Cajía kertoo myös, että Morales itse oli ollut protestoimassa Bolivian entisiä presidenttejä vastaan.

Cajían mukaan bolivialaisten kyllästymiseen Moralesiin ei alkanut nyt presidenttivaalien aikana vaan jo aikaisemmin. Esimerkiksi Chiquitanian ja EL Chacon alueilla Moralesin hallinto antoi maanviljeilijöille maata muun muassa soijaviljelyä varten. Lihatuotanto kasvoi muun muassa tuottoisan lihaviennin takia, jossa Kiina oli päävientikohde. Soijaviljeilijat ja lihantuottajat olivat Moralesin keskeisiä tukijoita. Kasvavan tuotannon myötä Chiquitanian ja El Chacon alueilla oli laajoja metsäpaloja, jotka karkasivat käsistä. 7 miljoonaa hehtaaria metsää paloi. Silloin oli laajoja mielenosoituksia Moralesin hallituksen hampaatonta ympäristöpolitiikkaa vastaan. Tämä tapahtui juuri presidenttivaalikampanjan alla. Cajían mukaan siitä syystä moni tyytymätön äänestäjä äänesti opposition edustajaa ja entistä presidenttiä Carlos Mesaa.

Vaalivilppiepäily

Syynä vaalivilppipäilyksiin oli mm se, että keskusvaalilautakunta oli Moralesin lähipiirin käsissä, äänten laskenta keskeytettiin, sähköt katkaistiin ja kun sähkö palasi, sanottiin, että Morales oli voittanut. Oppositio vaatii vaalien toisen kierroksen järjestämistä ja aluksi Morales kieltäytyi siihen. Protestit jatkuivat ja vaadittiin presidentin eroa. Kuten aiemmassa postauksessa kerroin, Amerikan valtioiden järjestö OAS raportoi, että vaalivilppi oli tapahtunut, poliisit kapinoivat, eikä armeija suostunut nujertamaan mielenosoittajia. Tiedotustilaisuudessa, asevoimien komentaja kehotti Moralesia eroamaan.

Meksikon presidentti Manuel Andrés López Obrador lähetti Moralesille lentokoneen Chapareen, kokalehtien viljeilyalueelle. Morales oli rakennuttanut Chapareen oman lentokentän. Netissä on erilaisia kirjoituksia, kuten tunnetun meksikolaislehden La Razónin, jossa spekuloidaan Moralesin kytkennöistä huumekauppaan. Lehden mukaan vuonna 2018 Boliviassa tuotettiin 55 tuhatta tonnia kokalehtiä, josta alle 28 tuhatta tonnia meni paikalliseen kulutukseen, kuten kokalehden pureskeluun ja juomiin. Evo Moralesin kytkökset Sinaloan kartelliin tulivat esiin espanjalaisen toimittajan David Beriain raportissa. Beriain tutki pitkän aikaa Sinaloan kartellin bisneksiä läheltä ja julkaisi Discovery Channelissa dokumentin aiheesta. Siksi moni pitää luonnollisena, että Morales lähti Meksikoon eikä Venezuelaan tai Kuubaan.

Kuka on Bolivian uusi väliaikainen presidentti?

Moralesin eron jälkeen Boliviassa on uusi väliaikainen presidentti. Hän on asianajaja Jeaninen Áñez. 52 vuotias Áñez on Bolivian 66. presidentti maan historiasta. Jeaninen Áñez on konservatiivi, joka on tullut tunnetuksi vähemmistövastaisista puheistansa. Miten Jeaninen Áñez pääsi tehtävään? Hän joutuu siihen tehtävään, kun Moralesin puoluetoverit parlamentissa luopuivat tehtävistä yksi toisensa jälkeen.

Áñez on jo katkaissut Bolivian suhteet Venezuelaan, eikä Bolivia enää kuulu vasemmistolaisiin yhteistyöjärjestöihin kuten Albaan tai Etelä-Amerikan valtioiden unioniin eli UNASUR:iin. Kuuba puolestaan on vetänyt Boliviasta 725 avustajaa. Meksikolaisen lehden El Heraldon mukaan Áñez neuvottelee Moralesin puolueen edutajien kanssa uusien presidenttivaalien järjestämisestä.

Evo Moralesin eron vaikutukset näkyvät jo esimerkiksi Nicaraguassa. Daniel Ortega itse ja hallintonsa edustajat ovat olleet pelonsekaisessa- ja jopa vainoharhaisessa tilassa. Ortegan ja lähipiirinsä puheet ovat koventuneet. He valmistautuvat sotaan. Hyvä kysymys on, että keitä vastaan? Viikko sitten Ortega syytti nicaragualaisia yrittäjiä Nicaraguan taloudellisesta kriisistä. Ortega on koventanut veroja, esim. tupakkavero on korotettu 210%. Sen myötä tupakan hinta on noussut ja salakuljetus lisääntynyt. Siitä syystä tupakkatehtaat ovat vähentäneet henkilökuntaansa. Ilmiö toistuu myös muissa firmoissa. Moni yritys on sulkenut ovensa. Nyt Ortega kehtaa syyttää yrittäjiä omista ahdingoistaan. Samalla Ortega jatkaa kovalla linjalla kirkkoa ja mielenosoittajia vastaan. Masayalaisessa kirkossa on alkanut poliittistien vankien sukulaisten syömälakko pappi Edwin Románin johdolla. Viranomaiset katkaisivat sähkön ja veden kirkosta! Opposition aktiivit veivät vettä lakkolaisille ja 13 heistä on viety putkaan veden kuljettamisen takia! Poliisi pidättää ja pahoinpitelee ihmisiä, jotka yrittävät viedä vettä tai jäätä kirkkoon. Ryhmä pappeja yritti eilen päästä kirkkoon katsomaan lakkolaisten ja diabeetikon papin tilaa, mutta poliisi esti sitäkin vierailua.

Propagandasota on nyt kovaa puolin ja toisin. Yritin tässä kertoa vain sen verran mitä olen lukenut.

Lähteet:

https://heraldodemexico.com.mx/orbe/advierten-a-morales-de-carcel-bolivia-rompio-relaciones-con-venezuela/

https://www.razon.com.mx/opinion/bibiana-belsasso-los-nexos-del-narco-entre-bolivia-y-mexico/

http://www.laprensa.com.ar/483041-Por-que-se-fue-Evo-Morales.note.aspx

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: La ruta boliviana

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu