Minna Canthin päivä osuu sopivasti rasismin vastaiseen viikkoon

Tänä aamuna Whatsappiin oli tullut seuraava viesti: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu. Hyvää Minna Canthin päivää!” Sitaatti on Minna Canthin siteeraus Henry Thomas Bucklesta.

Canth oli henkisesti vapaa ihminen, jonka elämän kolhut pakottivat hänet pohtimaan myös olemassaoloaan naisena. Luulisi, että yli sadassa vuoden aikana edistyneessä Suomessa olisi vihdoin päästy naisia alentavista ajatuksista. Näin valitettavasti ei ole. Kansainvälisestikin tiedetään, että nainen valta-asemassa herättää jopa vihaa suomalaisten keskustelupalstoilla. Poliittisen päättäjän kritisoimisen ja häneen kohdistuneiden vihaviestien välillä on selkeä ero.

Viikko sitten erään Facebookin keskustelupalstalla naurettiin avoimesti ministeri Krista Kiurun ulkonäölle. Alkuperäinen keskustelu ministerien toimien kritisoimisesta muuttui pilkaksi, ivaksi ja vähättelyksi naista kohtaan. Naisvihaajat eivät myönnä vihaansa, vaan sanovat olevansa huumorin asialla. Vitsi, vitsi.

Naisvihan kohteena oleva nainen on kuin koululainen, joka on kiusauksen kohteena ja joutuu myös kuuntelemaan kuinka heikko ja herkkä hän on, kun kertoo olevansa kiusattu. Ollaakseen vahva naisen ja kiusatun on alistuttava olemaan hiljaa häneen kohdistetusta epäasiallisesta käytöksestä. ”Vahva” alistaja näyttää henkisellä väkivallalla tahtovansa pysyä vallassa. Pilkka, iva ja huumori toisten kustannuksella ovat myös tänä päivänä alistamisen keinoja.

Minna Canth kirjoitti myös : ”Vapautta naiselle! Toiminnan vapautta, ajatuksen vapautta!… Meillä niinkuin muuallakin on naisen vapauttamisen pyrinnöitä kohdeltu enimmiten joko kylmäkiskoisuudella taikka ivalla, vihalla ja mielivaltaisella suvaitsemattomuudella, joka on ilmestynyt milloin hienommassa, milloin törkeämmässä muodossa. Tuota nyt ei auta ihmetellä eikä pahoin peljästyä. Läpi koko historian on ihmiskunnan edistys kulkenut juuri samaa vaivalloista polkua. Vanhoilla-olijoita aina on, joita ympäröitsee nuo traditsioonien tukevat muurit ja etuluulojen pilven korkuiset vuoret. Ajan tunteet eivät saa sijaa heidän sydämissään, eivätkä sen ajatukset heidän järjessään. Mutta totuudella on elinvoimaa. Se hajoittaa muurit, se tasoittaa vuoret ja pääsee kuin pääseekin voitolle. ”

Minna Canth syntyi 19.3.1844 ja kuoli vuonna 1897. Hänen ajatuksensa naisista ja naisten asemasta yhteiskunnassa sekä hänen käsityksinsä vanhoilla-olijoista eivät valitettavasti ole vahentuneet Suomessakaan. Naisviha kulkee samoilla poluilla kuin vähemmistöihin kohdistuva vieroksunta ja viha. Etuoikeuksiinsa uskova ihminen syrjii kaikkia muita, jotka eivät kuuluu hänen valikoituun ryhmäänsä tai piiriinsä.

Minna Canthin päivä osuu sopivasti rasismin vastaiseen viikkoon.

Hyvää Minna Canthin päivää kaikille !

+3
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu