Mitä lähikoulujen lakkautusäänestysten jälkeen tapahtuu?

Lohjan kaupunginvaltuusto päätti keskiviikona 7.10.2020 talouden tasapainottamisohjelmasta 2021-2024. Lohjalaisia eniten askarruttanut ja huolia herättänyt asia oli esitys 7 eri lähikoulun lakkauttamisesta. Äänestysten tuloksena 5 lähikoulua lakkautetaan.

Ikkalan koulu lakkautetaan syksyllä 2023. Näin päätettiin tiukan äännestyksen jälkeen 26-25. Kokoomuksen ja Sdp:n valtuutetut etunenässä koulua lakkauttamassa, Paitsi Jaana Silander demareista.

Nummenkylän koulu lakkautetaan 1.8.2021 (kuten esityksessä lukee) äänin 27-24. Pullin koulu on lakkautettu jo viime vuonna, mutta tämä kyläkoulu oli taas esityslistassa tuomassa taas säästöjä kaupungille! Kaupunginhallituksen esityksen mukaan Pullin koulun ovet suljetaan 1.8.2021.

Maksjoen ja Rauhalan koulut lakkautetaan 1.8.2022. Päätös tehtiin 36-15 äänin.

Lehmijärven koulun lakkauttamispäätöstä ei esitetty valtuustolle. Tämä koulu sai erikoiskohtelun kaupunginhallituksessa, jossa se poistettiin leikkauslistalta odottamaan koulutoimen järjestämistä käsittelevän työryhmän esityksen valmistamista.

Valo synkässä pimeydessä oli se, että lakkautusuhan alla oleva ruotsinkielinen koulu poistetttiin listalta. Meidän Lohjan valtuutettu Jan Tallqvist teki RKP:n Rolf Grandellin kannattamana esityksen, ettei kouluja yhdistetä. Kaupunginhallituksen esitys oli se, ettää ”ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opetusjärjestelyt ja henkilöstöratkaisut ratkaistaan sitten, kun Laurentiustalo otetaan käyttöön.” Lohjan RKP on vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa, mutta äänestyksessä Kokoomuksesta vain Paul Packalén oli Grandellia tukemassa! Tallqvistin ja Grandellin esitys voitti kuitenkin selvin numeroin.

Mitä tämän äänestyksen jälkeen tapahtuu? -Lohjan haja-asutusalueilla ei nyt kannata heittää hanskoja tiskiin vaan jatkaa ja vahvistaa kylien välistä yhteistyötä. Lohjan haja-asutusalueilla asuu valtaosa lohjalaisista. Tulevissa kuntavaaleissa voidaan muuttaa valtuuston kokoonpanoa ja voimasuhteita niin, että saadaan koko Lohja kehittymään lapsiperheystävällisempään ja myönteisempään suuntaan.

Tulevaisuudessa ja jo nyt, ennen kuntavaaleja, valtuutetut saavat luettavaksi Paula Nordströmin johtaman koulutoimen järjestämistä käsittelevän työryhmän esityksen. Kannattaa olla tarkkoja kriteereistä, millä kouluja kehitetään (Lohjalla koulujen kehittäminen on tähän asti tarkoittanut koulujen lakkauttamista).

Valtuuston kokouksessa pidettiin tulevaisuuteen katsovia puheenvuoroja. Puheissa oli myös mukana vaihtoehtoja. Kiitoksia erityisesti vihreille Katri Piipariselle, Laura Skaffarille, Anne- Mari Vainiolle ja Hannele Maittilalle (ML) hyvistä puheenvuoroista, joissa asioita tarkasteltiin kokemuksella ja myös sydämellä.

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu