Nicaragua ei ole sosialisti vaan kristillinen

Otsikko on yhdestä somejulisteesta. Julisteella on ainakin kaksi merkitystä. Yksi niiden merkityksistä on otsikossa. Kerron toisesta merkityksestä ihan kohta.
Seuraan Nicaraguan yhteiskunnallista ja poliittista kehitystä useista itsenäisistä medioista. Itsenäiset mediat ovat ne tiedotusvälineet ja toimittajien blogit, uutiskanavia, jne, jotka eivät palvele Daniel Ortegaa ja hänen vaimoaan Rosario Murilloa hallinnon sekä perheen omistamissa tiedotusvälineissä.

Suomessa on ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet siitä, mitä Latinalaisessa Amerikassa tapahtuu ja myös siitä, mitä Nicaraguassa tapahtuu. Tämä kirjoitus on heille. Suomen valtamedioissa Latinalaisesta Amerikasta kirjoitetaan vain silloin, kun on tapahtunut jotakin todella suurta ja silloin, kun siitä kansainväliset tietotoimistot kertovat.

Sorto oppositiota kohtaan on jatkunut ja saanut uusia muotoja. Viime vuoden puolella Ortega ja hänen vaimo (Nicaraguassa ei tehdä suuria päätöksiä ilman totaalitaarististen johtajien lupaa)käynnisti eri sortolakien laatimisen ja hyväksymisen sarjan.

Syyskuussa kerroin, että Daniel Ortega oli esittänyt Nicaraguan parlamentille kahta uutta lakiehdotusta; lakia elinkautisista vankeusrangaistuksista ja lakia ulkomaalaisista agenteista. Molemmat lait ovat jo voimassa.

Erityisesti ongelmallinen on laki ulkomaalaisista agenteista, joka on kuin kopio Venäjällä voimassa olevasta laista. Lain nojalla kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten, jotka saavat rahoitusta ulkomailta, tulisi jatkossa rekisteröityä ulkomaisen agentin rekisteriin ja raportoida jatkuvasti tuloistaan ja menoistaan viranomaisille. Jos he eivät toimi näin, heidän omaisuutensa voidaan takavarikoida. Sen lisäksi laissa mainituissa ammateissa toimivat eivät voi asettua ehdolle vaaleissa. Laki kohdistuu erityisesti tiedotuksen parissa toimiviin kansalaisia, kuten konsultteja, toimittajia, bloggaajia, kansalaisjärjestöjen työntekijöitä, jne. kohtaan. Käytännössä tällä hetkellä oppositiojärjestöissä ja puolueissa toimivat eivät jatkossa voi asettua ehdolle, jos he saavat rahoitusta ulkomailta.

Nyt tammikuussa Kummallinen lakisarja jatkuu. Nicaraguan parlamentti on hyväksynyt mm. lain, joka pakottaa pankkeja ottamaan asiakkaaksi myös Yhdysvaltojen ja EU:n pakotteiden alaisina olevia henkilöitä. Lain laatija ei ottanut huomioon pankin toiminnan kansainvälisiä kytkötsiä ja sääntelyä. Pankkisektori on protestoinut lakia vastaan. Tällä lailla Ortegan hallinto aikoo vesittää pakotteiden vaikutuksia. Ortegan hermostuneisuuden pääsyys on se, että Ortegan presidenttikausi on umpeutumassa.

Samalla Joe Bidenin presidenttikauden alkamisen myötä Ortega ja piirinsä on elättänyt toiveet toisenlaisesta suhteesta Yhdysvaltoihin. Tietävästi Ortega on lähestynyt kirjeitse Bideniin, mutta laihalla tuloksella. Pari päivää sitten Bidenin ulkoministeriö varoitti Ortegaa siitä, että hän on viemässä maata kohti diktaattuuria, että esimerkiksi kansalaisjärjestöjen toimintaa on vaikeutettu ja sananvapautta ei ole.

Bidenin hallinnon selkeä tuki oppositiolle ja kriittinen asenne Ortegaa vastaan johtuu nyt myös siitä, että kansainvälisissä tiedotusvälineissä on kerrottu, että kaksi merkittävää kansalaisjärjestöä on joutunut sulkemaan ovensa, koska toinen vaihtoehto oli rekisteröytyä ”ulkomaalaiseksi agentiksi”. Yksi järjestöistä on kirjailija Gioconda Bellin johtama Nicaraguan PEN ja toinen järjestö on Violeta Barrios de Chamorro -säätiö. Tämä säätiö on jo lähes 15 vuoden aikana auttanut toimittajia, media-alan järjestöjä erilaisilla projekteilla ja edistänyt sananvapautta. Violeta Barrios de Chamorron säätiön johtaja on ollut entisen presidentin Barrios de Chamorron tytär eli toimittaja Cristiana Chamorro Barrios.

Cristiana Chamorro kertoi eilen CNN:n toimittajalle Camilo Engañalle, että hän on valmis asettumaan ehdolle marraskuun presidenttivaaleissa, jos oppositio yhdistyy ja ryhtyy yhteistyöhön. Oppositiossa on useita yhdistymisyrityksiä. Merkittävin niistä on veteraanitoimittaja Fabio Gadea Mantillan, entinen opetusministeri Carlos Tünnermann Bernheimin ja suuren pesapallopelaajan Denis Martínezin työryhmä. Näkemyys, että vain laajalla yhteisellä rintamalla oppositio voi vaaleissa voittaa, voimistuu. Cristiana Chamorro itse ei ole ollut koskaan poliittisissa tehtävissä eikä hän kuuluu mihinkään puolueeseen. Cristianalla on hyvät mahdollisuudet viedä Nicaraguaa toisenlaiseen yhteiskuntaan, jossa esimerkiksi ”Viva Nicaragua Libre!”:n huutamisesta ei joudu vankilaan.

Ortegan hallinnon motto on, että Nicaragua on kristillinen, sosialistinen ja solidaarinen (Nicaragua es cristiana, socialista y solidaria). Nyt Cristiana Chamorron ehdokkuuden kannattajat sanovat, että Nicaragua on Cristiana. Eli siis, että oikeudenmukaista, demokraattista ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa Nicaraguaa haluava henkilö tukee Cristianaa.

USA:n ulkoministeriön lehdistötiedote:
https://ni.usembassy.gov/nicaraguas-foreign-agents-law-drives-nicaragua-toward-dictatorship-silencing-independent-voices/
100% Noticias: https://100noticias.com.ni/politica/105345-cristiana-chamorro-nicaragua-elecciones-oposicion/

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä: (Si quieres leer casi lo mismo en español ve a): Nicaragua no es socialista sino cristiana

amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu