Nicaraguan diktaattori on yksin

Nicaraguan opposition kampanjakuva

Amerikan valtioiden järjestö (OAS) hyväksyi muutama tunti sitten päätöslauselman, joka pitää Ortegan järjestämiä presidenttivaaleja aluejärjestön demokraattisten periaatteiden vastaisina. Päätöslauselma pitää Nicaraguan vaaleja epädemokraattisina, epäoikeudenmukaisina ja läpinäkymättöminä. Päätöslauselmassa vaaditaan, että OAS:n pysyvä neuvosto tutkisi Nicaraguan demokraattista kriisiä sekä OAS:n demokraatisia periaatteita eli ”Carta Democrática Interamericanaa”. Selvityksen on oltava valmis viimeistään 30.11. Päätöslauselman seurauksena Nicaragua voidaan erottaa OAS:ista.

25 maata äänesti päätöslauselman puolesta. Ihmeellistä kyllä myös Perun edustaja äänesti päätöslauselman puolesta. 7 maata äänesti tyhjää. Nämä maat olivat Meksiko, Honduras, Bolivia, Saint Vicent ja Granadiinit, Belize ja Dominica. Vain yksi eli Ortegan edustaja äänesti vastaan. Moni pitää äänestystulosta hyvin symbolisena. Daniel Ortega on yksin. Toistaiseksi Ortegaa ovat onnittelleet sellaiset johtajat kuin Pohjois-Korean Kim Jong Un, Venezuelan Nicolás Maduro, Kuuban Miguel Díaz Canel ja Venäjän Vladimir Putin. Putin sanoo kirjeessään, että Venäjä jatkaa strategista yhteistyötä Nicaraguan hallinnon kanssa ja korostaa Nicaraguan roolia alueella.

Uutta nyt on se, että toisin kuin ennen monissa maissa ei ole enää epäilyksiä siitä, että Ortega on diktaattori. Esimerkiksi Espanjan ja EU:n tiedotteessa Ortegaa luonnehditaan viihdoin sellaisena kuin hän on.

Tällä viikolla Ortegalla on ollut myös muita huonoja uutisia. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden hyväksyi Renacer-lain. Laki velvoittaa Yhdysvaltain hallintoa tekemään yhteistyötä Canadan ja EU:n kanssa painostuksen ja pakotteiden yhtenäistämiseksi sekä tarkistamaan Nicaraguan ja Yhdysvaltain kauppasopimuksia.
Tämän viikon pahin isku Ortegalle on kuitenkin se, että suuri enemmistö nicaragualaisista sanoi ei vaalifarssille ja jäi kotiin vaalipäivänä. Ortega oli niin vihainen siitä, että voittopuheessaan hän solvasi kansaa ja samalla tunnusti, että hänellä on poliittisia vankeja. Ortegan sanoin poliittiset vangit ovat ” Hijos de perra del imperialismo yanki” eli ”imperialisminartun pentuja”. Ortega sanoi myös, että Yhdysvallan pitää viedä poliittiset vangit pois maasta, koska poliittiset vangit eivät ole nicaragualaisia! Arvatenkin Ortega haluaa neuvotella Yhdysvaltain hallinnon kanssa pakotteista ja käyttää poliittisia vankeja vaihtokappaleina. Ortegalle ei pidä antaa periksi, koska Ortega rikkoo jatkuvasti Nicaraguan ihmisoikeuksia.

Ortegan takertuminen valtaan palvelee ainoastaan hänen omaa lähipiiriään sekä Kuuban ja Venezuelan valtaeliitin intressejä. Nicaragua on pieni maa, mutta sillä on paitsi hyvä maantieteellinen asema Keski Amerikan keskellä, myös tärkeä tehtävä muiden hirmuhallintojen jatkopyrkimyksissä.

Hetki sitten osallistuin Oulu-Matagalpa-seuran keskustelutilaisuuteen Nicaraguasta. Osallistujia kiinnosti Nicaraguan tulevaisuus ja mitä me täällä voimme tehdä. Moni suomalainen on seuranut Nicaraguan tapahtumia. Romantisoidut kuvitelmat Nicaraguan sandinistisesta vallankumouksesta ja Ortegasta vasemmistolaisena johtajana ovat haihtuneet.

Joskuns kauan sitten aloin opiskella journalismia koska halusin mm. olla sotakirjeenvaihtajana. Guatemalassa ja El Salvadorissa oli silloin levotonta. Nyt kirjoitan Nicaraguasta, Venezuelasta, Kuubasta ja muista Latinalaisen Amerikan maista, koska se on vähintä mitä voin tehdä ihmisoikeuksien ja demokratian hyväksi. Ei ole rikos käyttää sananvapauttaan, eikä ole rikos toivoa nicaragualaisille, venezuelalaisille ja kuubalaisille vähintään samanlaista rauhaa ja edistystä kuin Suomessa on. Ihmisoikeuksien ja demokratian puolustaminen ei ole rikos. Nicaraguassa se on.

Pari uutista:

https://www.latimes.com/espanol/internacional/articulo/2021-11-12/oea-concluye-que-eleccion-en-nicaragua-no-fue-justa

https://www.dw.com/es/oea-elecciones-en-nicaragua-no-tienen-legitimidad-democr%C3%A1tica/a-59808507

 

+4
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu