Nicaraguan Ortegan valevaalit

Nicaragualaiset ympäri maailmaa osoittavat mieltä Ortegan vaalifarssia vastaan. Huomenna klo 12 Suomessa asuvat nicaragualaiset ja Nicaraguan ystävät kokooontuvat Narinkkatorilla klo 12.

Huomenna sunnuntaina 7.11. Nicaraguassa pidetään ehkä koko Latinalaisen Amerikan historian härskeimmät ”presidenttivaalit”. Äänestettäviä on vain yksi vaihtoehto, kuten kaikki sen tietävät. Vaalitulos on jo selvä ja 75-vuotias Daniel Ortega aloittaa pian viidennen presidenttikautensa.

Vaaliparodiassa on mukana muiden ”pienpuolueiden” ehdokkaita. Nicaraguassa niitä puolueita kutsutaan nimellä ”partidos zancudos” eli hyttyspuolueiksi. Nämä hyttyspuolueet ja niiden ehdokkaat ovat valtaan takertuvan Ortegan palveluksessa.

Tässä lista noista hyttys- tai apupuolueista: itsenäinen liberaalipuolue (PLC), jonka puheenjohtajan veljekset ovat epäiltyinä rikoksista. Tiettävästi Ortega kiristää puolueen johtoa syytöksillä ja vankeustuomiolla. Tämä puolue syntyi vaihtoehtona Nicaraguan Anastasio Somozan liberaalipuolueelle. PLC oli ollut vuosia varteenotettava oppositiopuolue. Puolueen presidenttiehdokas on Walter Espinoza. Espinoza on melko tuntematon kansanedustaja. Toinen puolue on ”Camino Cristiano” eli kristillinen polku. Sen puheenjohtaja ja presidenttiehdokas on Guillermo Osorno. Puolue on kuin perheyritys. Hänen poikansa Abraham Osorno on ehdolla parlamenttiin. Tämä puolue oli vaalikoalitiossa Ortegan puolueen kanssa vuosien 2011 ja 2016 vaaleissa. Kolmas puolue on Nicaraguan liberaalikoalitio eli Alianza Liberal Nicaragüense (ALN). Puolue on syntynyt PLC.n sisältä. Sen presidenttiehdokas, asianajaja Alfredo Montiel, ei suostu puhumaan julkisuudessa. Mukana on myös 2 muuta pienempää ja näkymätöntä puoluetta. Kaikilla näillä ehdokkailla on yhteistä se, että he eivät ole kritisoineet millään lailla Ortegan hallinnon sortoa ja ihmisikeusrikoksia. Päin vastoin osa heistä toistaa Ortegan mantraa mielenosoituksista vallankaappausyrityksenä.

Nicaraguan 4,3 miljoonasta äänioikeutetusta selvä enemistö ei kuulu mihinkään puolueeseen. Usko puolueisiin on mennyt, eikä moni aio ollenkaan äänestää. Viimeisimpien mielipidekyselyjen tulosten perusteella Ortegan puolueen kannatus on pohjamudisssa. Costaricalaisen CID-gallupin mukaan kuka tahansa seitsemästä vankilaan vietyistä presidenttiehdokasta olisi pystynyt voittamaan Ortegaa selvin numeroin.

Nicaraguan katolinen kirkko, Amerikan valtioiden järjestö, Euroopan Unioni ja muut kansainväliset tahot ovat todenneet, että Nicaraguassa ei ole nyt minkäänlaisia edellytyksiä pitää vapaita, reiluja, läpinäkyviä ja tarkkailtuja vaaleja. Valveilla olevat nicaragualaisiet kutsuvat nyt äänestäjiä jäämään kotiin. Vaalitulokseen suhteen ei odoteta yllätyksiä.

Ortegan vaalivaaleissa ei ole yllätyksiä, koska:
– Nicaraguan perustuslakia on muokattu, jotta Ortega voi asettua ehdolle aina kun haluaa.
– Ortega on keskittänyt vallan omiin käsiinsä. Maassa ei ole itsenäisiä tai puolueettomia tahoja, jotka voisivat toimia vastapainona ja valvoa hallinnon toimintaa.
– Nicaragua on poliisivaltio ja ihmisoikeuksien tilanne on heikentynyt paljon.
– Kolme oppositiopuoluetta on kielletty ja niiden johtajat ovat joko pakotettu poistumaan maasta tai teljetty vankilaan.
– Ortegan käsissä oleva parlamentti hyväksyi lakisarjan, jonka tarkoitus on syyttää ja vangita opposition jäseniä. Tämän vuoden huhtikuusta lähtien jokainen jolla on ollut varteenotettavia mahdollisuuksia haastaa Ortega vaaleissa on päätynyt putkaan. 7 presidenttiehdokasta on ollut nyt useita kuukausia vankilassa.
– Kuukausia sitten Amerikan valtioiden järjestö oli antanut Ortegan hallinnolle listan toimeenpiteistä vapaiden ja reilujen vaalien järjestämiseksi. Ortega ei ole noudattanut niitä.
– Ortegan hallinto on sulkenut ja takavarikoinut useita tiedotusvälineitä. Moni toimittaja on lähtenyt maasta. Samalla Ortegan vaimon ja varapresidentin johtama tiedotusosasto on perustanut sosiaalisen median tiimejä, jotka valeprofiilien avulla ovat kampanjoineet Ortegan hallinnon jatkon puolesta. Viime viikolla Facebookin omistaja, Meta -yhtiö ilmoitti, että olivat sulkeneet 937 Facebookin valeprofiilia, 24 ryhmää ja 363 Instagram-valetiliä.

Nicaraguan vakavaa tilannetta pahenna sekin, että muut Latinalaisen Amerikan maat ovat hajanaisessa tilassa. Ortega toimii kuin tietäisi, ettei kukaan mahda hänelle mitään tällä hetkellä, ja siksi hän rikkoo jatkuvasti nicaragualaisten ihmisoikeuksia ja on tuhonnut Nicaragua demokraattisen kehityksen.

Mitä asialle voidaan tehdä?

– Ortegan hirmuhallintoa ei pidä missään olosuhteissa hyväksyä tai legitimoida.
– Vankiloissa olevien toisinajattelijoiden viipymätöntä vapauttamista on väsymättä vaadittava, eikä mihinkään Ortegan kiristämisehdotuksiin tule suostua.
– Ortegaa ja hänen vaimonsa bisneksiä ja päätöksiä pitää tutkia epäiltyinä korruptiosta.
– Kansainvälisten rahoituslaitosten tulisi lopettaa kaikki Ortegan hallinnon rahoittaminen. Ortegan Nicaragua ei pysty maksamaan velkojaan.
– Nicaraguan itsenäisiä toimittajia ja mediaa pitää tukea jotta he voivat jatkaa työtään demokratian puolesta.

Mitä on näköpiirissä?

EU on suoraan tuominnut Ortegan toimet ja valevaalit. Toivon mukaan EU pysyy lujasti linjassaan ja myös Suomi.

Viime maanantaina Yhdysvaltain senaatti hyväksyi 387 äänellä demokraatti Bob Menéndezin aloitteen Renacer-lakiesityksestä (The Reinforcing Nicaragua’s Adherence to Conditions for Electoral Reform (RENACER) Act). Renacer-laki odottaa nyt presidentti Joe Bidenin allekirjoitusta. Hyväksytyn lain mukaan Yhdysvaltain hallinnon tulisi olla diplomaattisessa yhteistyössä Canadan, EU:n, ja Latinalaisen Amerikan maiden kanssa asettaakseen lisää pakotteita Ortegan hallinnon vaalifarssin järjestäneille virkamiehille.

Laki velvoittaa Bidenin hallintoa tarkistamaan vapaakauppasopimukset (DR-Cafta) Ortegan Nicaraguan kanssa. Muuten USA:n senaatissa 35 äänesti lakia vastaan. Moni lakia vastaan äänestäneitä lukeutuvat Trumpin kannattajiin.

Ei saa unohtaa että ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ortegan hallinto on vastuussa vuoden 2018 mielenosoitusaallon aikana tapahtuneista vakavista ihmisoikeurikoksia, joiden seurauksena 350 nicaragualaista kuoli väkivaltaisesti. Syylliset ovat vapaina. Ortega ja hänen vaimonsa ja varapresidentti Rosario Murillo ovat vapaalla jalalla kulkevia rikollisia.

Vaaleja voi seurata mm. costaricalaisesta TicaVisionista.

Lähteet:

France 24

Yle

AP News

The Reinforcing Nicaragua’s Adherence to Conditions for Electoral Reform (RENACER) Act

Espanjaksi: Punto Nórdico

 

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu