Nicaraguan syrjivästä poliittisesta järjestelmästä ja Chilen kananäänestyksestä

Amerikan valtioiden järjestössä (OAS) hyväksyttiin julistus, jolla annetaan Ortegalle aikaa toukokuuhun asti muuttaa vaalijärjestelmää niin, että vapaat ja demokraattiset vaalit olisivat mahdollisia. Nykyisellä vaalijärjestelmällä ei voida pitää reilujaa vaaleja Nicaraguassa. Ortegan hallinnolla on kaikki ohjat käsissään. Ortegan hallinto pitää OAS:n äänestystuloksen puuttumisena Nicaraguan sisäisiin asioihin.

Viime päiväni ruuvi on kiristnyt opposition ympärillä. Alianza Civican jäsenet ovat yrittäneet kokoontua eri kaupungeissa opposition yhdistämisen ja järjestämisen yrityksessä, mutta melkein aina heitä ovat poliisit vastassa ja Ortegan kannattajat kokouksia estämässä. Viime tapaus oli Ocotalissa. Managuasta lähti ryhmä opposition edustajista kohti Ocotalia ja koko matkan varrella tiellä oli useita poliisiin tiensulkuja. Kun he viihdoin pääsivät Ocotaliin, poliisit ilmoittivat, etteivät he pääse kaupunkiin! Näin Ortegan hallinto rikkoo kansalaisoikeuksia.

Viime viikolla sekä Daniel Ortega että Rosario Murillo puhuivat julkisuuteen. Murillo on sitä mieltä, että heidän puolueen sisällä on pettureita. Murillon puhe saattaa johtua siitä, että yhdysvaltojen edustaja OAS:sissa, Carlos Trujillo, sanoi tiedotusvälineille, että Yhdysvaltojen hallinto on ollut yhteydessä Ortegan hallinnon virkailijoihin, jotka ovat listalla mahdollisista tulevista santioiduista.

Kaikesta ulkomaasta tulevasta painostuksesta huolimatta Ortegalle lojaali parlamentti hyväksyi kolme lakia, jotka sortavat nicaragualaisten oikeuksia ja romuttavat joidenkin nicaragualaisten mahdollisuudet osallistua politiikkaan. Sensuuri eri mieltä olevia kohtaan kiristyy.  Nicaragussa tilanne ei ole ollut normaalia eikä ole normalisoitumassa. Hallitus piimittää tiedot koronan vaikutuksista ja maassa toimivat kansalaisjärjestöt, katolinen kirkko sekä valveilla olevat kansalaiset valmistautuvat uutteen sairausaaltoon. Maa vajoaa entistä enemmän institutionaaliseen, taloudelliseen, poliittiseen ja yhteiskunnalliseen kriisiin. Nicaraguassa on syrjivä järjestelmä, jossa eri mieltä olevat ovat kuin toisen luokan kansalaisia. Ei kukaan elossa oleva suomalainen ole kokenut vastaavaa.

Chilessä on tänään kansanäänestys

Tänään Chilessä äänestetään siitä, haluavatko chileläiset uuden perustuslain. Nykyinen perustuslaki on hyvin vanha ja kirjoitettu Augusto Pinochetin diktatuurin aikana vuonna 1980.

Kansanäänestys on nykyisen hallinnon vastaus protestoijien vaatimuksille. Laajat ja väkivaltaiset mielenosoitukset ovat yhä muistissa, ja eräs protestoijien vaatimuksista oli perustuslain vaihtaminen.

Kansanäänestyksessä kysytään haluavatko chileläiset vaihtaa perustuslain, ja jos he haluavat niin, ketkä kirjoittavat uuden perustuslain. Saa nähdä haluavatko chileläiset uutta perustuslakia ja pystytäänkö todellisiin muutoksiin.

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu