Nicaraguan, Venezuelan ja Kuuban opposition kolme vaihtoehtoa: poistua maasta, joutua vankilaan tai päätyä hautaan

Nicaraguan opposition kampanjakuva

Viime sunnuntaina Vatikaanin Pyhän Pietarin torille saapui suuri joukko kuubalaisia eri maailman kolkista tervehtimään paavia ja pyytämään häneltä solidaarisuutta Kuuban hankalaan ihmisoikeustilanteeseen.

Tiedetään, että paavi Franciscus on vasemmistoa päin kalellaan, mutta kuubalaisille tulivat yllätyksenä ne kovat otteet joilla Vatikaanin turvallisuusjoukot suhtautuivat heihiin. Aukiolta poistettiin esimerkiksi henkilö joka rukoili Kuuban lippu kädessään. Osaa kuubalaisista ei päästety edes Vatikaanin alueelle! Tapahtunutta on ihmetelty ja tuomittu myös katolisissa piireissä. Monille kuubalaisille tuli selväksi, että taistelussa vapauden puolesta he eivät voi tukeutua nykyiseen paaviin. Myös pari kuubalaista pappia on ilmaissut surunsa.

Eilen paavilla oli toisenlaisia vieraita. Biden ja hänen vaimonsa keskustelivat Paavin kanssa yli tunnin ajan. Tuskin he keskustelivat Kuuban, Venezuelan, Nicaraguan ja Bolivian surkeasta ihmisoikeustilanteesta. Latinalaisen Amerikan ihmisoikeustilanne ei ole Bidenin hallinnolle tärkeä aihe. Näyttää pikemminkin siltä, että vain silloin kun tapahtuu jotakin merkittävää, Bidenin hallinto reagoi.

Viikon päästä Nicaraguassa on presidenttivalevaalit. Toisin sanoen valevaalit, koska koko vaalijärjestelmä on etukäteen suunniteltu siten, että Daniel Ortega ja hänen varapresidenttivaimonsa voittavat ja jatkavat mm. polkemalla eri mieltä olevien nicaragualaisten ihmisoikeuksia. Voin jo ennakoida, että mm. Euroopan unioni tulee tuomitsemaan vaalivilpin ja ei tule hyväksymään vaalituloksia. Sitten Ortega kutsuu paikalla neuvottelut ja neuvottelupöydän ääreen istuu joukko Ortegan kanssa samaa meltä olevia ”opposition” edustajia. He sopivat kosmeettisista asioista, tai Ortega lähtee neuvotteluista ovet paukkuen. Aika kuuluu ja ”kaikki on taas hyvin”! Se on jo nähty Ortegan ja Maduron kanssa.

Nicaraguan aito oppositio, siis opiskelijat, maanviljeilijat, pienyrittäjät, ym. kampanjoivat sen puolesta, että 7.11. ihmiset jäisivät kotiin, sulkisivat ovet ja eivät osallistuisi vaalifarssiin. Vaikka kaikki eriävät mielipiteet on väkisin vaiennettu, se ei tarkoita sitä että enemmistö nicaragualaisista hyväksyisi asian tilan.

Nyt Yhdysvaltoja kohti kävelee taas suuri joukko ihmisiä. Tällä kertaa nicaragualaisia on enemmän kuin koskaan ennen. Vielä viisi vuotta sitten nicaragualaisia ei näkynyt noissa siirtolaiskaravaaneissa. Nicaraguan taloudellinen ja yhteiskunnallinen tilanne on nyt vain niin heikko, että monille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin lähteä maasta. Arvioiden mukaan 60 000 nicaragualaisista on lähtenyt Yhdysvaltoihin tämän vuoden aikana ja Costa Ricaan noin 30 000. Ortegan hallinnon vastustajilla on vain kolme vaihtoehtoa: poistua maasta, joutua vankilaan tai päätyä hautaan. Kuvio toistuu Venezuelassa ja Kuubassa.

+4
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu