Oikeus ei toteudu autoritaarisessa ja korruptoituneessa järjestelmässä.

On syytä olla varovainen kun kirjoittaa menetelmistä, joilla autoritaariset hallinnot niin Nicaraguassa kuin Venezuelassakin yrittävät poistaa poliittisesta pelikentästä ihmiset, jotka ovat oppositiossa tai muuten eri mieltä heidän toimintatavoistaan.

Tällainen tilanne on päällä Nicaraguassa, ja vastaava kohtalo on tapahtumassa Juan Fernando Chamorrolle. Chamorro on eräs Nicaraguan näkyvimmistä oppositiohahmoista. Victoria Cárdenas, Juan Fernando Chamorron puoliso, kertoi julkisuudessa, että Managuan kaupungin lakimies syyttää sekä häntä että hänen siskoaan ja äitiään veropetoksesta. Syytöksien mukaan he ovat jättäneet maksamatta 10 miljoonan cordoban (287 738 74 USD) veron. Cárdenas omistaa kiinteistöyrityksen. Hänen mukaansa yrityksen voitot eivät ole olleet niin suuria vuosina 2017-2019 kuten on väitetty. Nyt sekä Victoria Cárdenas että hänen siskonsa ja äitinsä ovat vankeusuhan alla, mikä tarkoittaisi sitä, että myös Chamorron nimi tahriutuisi.

Erään paikallisen toimittajan mukaan Managuan kaupungin virkamiehet ovat aiemmin toimineet samalla tavalla esimerkiksi maanomistajien kanssa, vaatien heiltä suuria rahasummia. Jos syytetyillä ei ole rahaa, heiltä takavarikoidaan maata. Cárdenas voi olla petoksen ja korruption uusi uhri.

Sanoin aiemmin ja toistan nytkin, että niin Nicaraguassa kuin Venezuelassakaan ei nykyisin ole olemassa kovin paljon poliittisia vankeja, koska nykyisin on muotia keksiä poliittisille vastustajille ja eri mieltä oleville tekaistuja rikoksia, joiden perusteella tuomita heidät vankilaan. Myös toimittajat joutuvat vastamaan oikeudessa täysin kuvitteellisista rikoksista.

Ilmeisesti tämä toimintamalli on kopioitu Venezuelasta. Venezuelasta puheen ollen, maan paikallinen oppositiojohtaja Henrique Capriles sooloilee. Capriles on ollut pari kertaa presidenttiehdokkaana, ja nyt hän päätti sopia salaa Nicolás Maduron hallinnon kanssa parlamenttivaaleihin osallistumisesta. Tämä kaikki on tapahtunut Juan Guaidón selan takana. Muu oppositio pitää Caprilesta petturina ja hulluna, koska ilman muutoksia vaalijärjestelmään ei ole takeita vapaista ja rehellisistä vaaleista.

Caprilesin sopimuksen tuloksena Maduron hallinto on vapauttanut useita poliittisia vankeja. Ilo tulee kuitenkin olemaan monille vapautetuille lyhyt. Parasta olisi, että vapautetut poistuisivat Venezuelasta niin nopeasti kuin suinkin, ennen kuin heille keksitään taas uusia rikoksia.

Varovaisuuteen on syytä silloin kun emme voi olla sataprosenttisesti varmoja, onko syyte oikea tai väärä. On olemassa sekä syytetyn ja syyttäjän sana. Toisaalta Nicaraguassa ja Venezuelassa hallinnolla on kaikenlaisia mahdollisia keinoja todistaa olevansa oikeassa, ja oppositiossa olevalla on vain sanansa, ehkä yksi rohkea asianajaja joka yleensä häviää, ja ihmisoikeusjärjestöjen tuki. Oikeus ei toteudu autoritaarisessa ja korruptoituneessa järjestelmässä.

Espanjaksi en Punto nórdico

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu