Ollaanko säästetty liikaa juuri siinä mihin pitäisi eniten panostaa?

Ikkalan koulu

Koululaisten oppilaaksiottoalueita ei tulisi poistaa

Lautakunnan piti päättää keskiviikkona (21.10.2020) muun muassa koulukriteeristön työryhmän raportista, ja hyväksyä raportissa olevat kriteerit. Raportissa oli monenlaisia hyviä kriteereitä opetuksen laadun kannalta.

Mukana oli radikaali muutosesitys lasten oppilaaksiottoalueiden poistamisesta. Nykyisin Lohja on jaettu eri oppilaaksiottoalueisiin. Pusulan alueelta lapsia otetaan Ikkalan ja Pusulan kouluun. Raportissa ei sanota, mitä oppilaaksiottoalueen poistaminen merkitsisi esimerkiksi lapsiperheille. Tulevaisuudessa joka oppilaan Wilmaan merkittäisiin se koulu, jossa hän tulee syksyllä aloittamaan perusopetuksen. Kysyessäni asiasta enemmän vastaus oli, että vanhemmilla olisi mahdollisuus kommentoida asiaa, sekä esittää toiveita ja perusteita, jos he ovat eri mieltä. Olisi myös mahdollista osallistua toiseen valintakierrokseen, mutta toisen kierroksen mukaan tehdyt valintapäätökset tulisivat olemaan toissijaisia, ja silloin oppilailla ei olisi oikeutta koulukuljetukseen.

Uudistus voi olla hyvä Lohjan keskustassa ja sen tuntumassa asuville, mutta haja-asutusalueilla kenties ei. Muutos voi tarkoittaa sitä, että jatkossa oppilaiden sijoittelu kouluihin tapahtuisi esimiesten toimesta, oppilaan asuinpaikan ja opetuksen järjestämisestä johtuvin perustein. Lakkautusuhan alla oleville koululle tämä voi tarkoittaa oppilaiden määrän vähentämistä siirtämällä heidät esimiespäätöksellä suurempaan kouluun. En vain kuvittele tätä, vaan olen kuullut selityksiä, että kun kyläkouluja ei saada lakkautettua, niin nyt tällä keinolla vähennetään lasten määrää ja näin ”edistetään” lakkautuspäätöksiä!

Lautakunnan tulisi jatkossa tehdä päätöksiä oppilasryhmistä. Tämä lisää byrokratiaa nykyistäkin enemmän.

Raportissa ei ole mainintaa siitä, miten Lohjan kaupunki aikoo tehdä yhteistyötä naapurikuntien kanssa reuna-alueiden asuvien toisen kuntien opetuspalvelujen hyödyntämiseksi. Nykyisin jo esimerkiksi Ikkalasta voi käydä koulua Karkkilassa, mutta silloin vanhemmat vastaavat koulukuljetuksesta. Nämä lapsiperheet vastaavat koulukuljetuskustannuksista, vaikka hekin maksavat kuntaveronsa.

Osittain näistä syistä johtuen tein lautakunnan kokouksessa vastaesityksen kriteeristön hyväksymisen asiakohdan poistamisesta. Valtuustolle annettaisiin raportti vain tiedoksi. Onhan valtuusto tehnyt päätöksiä jo viiden koulun lakkauttamisesta, ottamatta lainkaan huomioon valmisteella ja vasta nyt käsittelyssä olevan raportin kriteeristöä.  Esitystäni ei kannatettu. Jätin eriävän mielipiteen asiasta.

Nummi-Saukkolan päiväkodista keskusteltiin paljon, ja asia päätettiin kahden äänestyksen jälkeen palauttaa valmisteluun sitten, että myös päiväkodin rakentaminen Saukkolaan olisi esityksessä vaihtoehtona. Nyt oli vain yksi vaihtoehto, joka se oli se, että päiväkotilaiset sijoitettaisiin vanhan Nummen koulun tiloihin. Remontti tulisi maksamaan noin 600 000 euroa. Minusta koisjärveläisille matka olisi kohtuuton, ja Saukkolasta Nummen kouluun on matkaa 6 km. Nummen koulun ympäristö ei ole kovin turvallinen mm. autojen määrän takia. Oinolan koulun ympärillä ei ole asutusta, ja sinne pääsee ainoastaan omalla autolla ja koulukuljetuksilla.

Lautakunta äänesti myös talousarviosta. Lautakunnan puheenjohtaja Jani Méling esitti Nummenkylän ja Pullin koulujen lakkautuksien siirtämistä vuodella eteenpäin. Perusteluna oli mm. se, että esimerkiksi Pullin lakkauttamisesta ensi syksynä syntyisi enemmän kuluja kuin säästöjä. Numerot kertovat näin. Mélingin esitys voitti 7-6 äänin. Hävinneet esittivät eriävän mielipiteen. ”Valtuuston päätöksen yli on kävelty”, väitettiin. Se on vain esitys. Miten muka lautakunta voisi kävellä valtuuston yi?! Nyt asia on tärkeä! Sanon niin, koska viime vuonna valtuusto päätti, että Ikkalan koulua ei lisättäisi säästölistoihin, mutta siitä huolimatta virkamiehet ja keskittämistä ajavat valtuutetut eivät ole noudattaneet valtuuston päätöstä. Lautakunnan äänestystulos paljastaa taas, mitkä puolueet ovat Lohjalla keskittämässä palveluja.

Ohjaamon rahoja haluttiin lisätä talousarvioon, ja myös se esitys sai lautakunnan enemmistön taakseen.

Ihmeellisintä oli kuitenkin se, että niin Ohjaamon kuin Lotta Paakkunaisen esitys sosiaalityöntekijöiden virkojen lisäämisestä ei saanut Kokoomuksen ja Sdp:n kannatusta. Lohja voi saada sakot lastensuojelun huonosta laadusta. Retuperällä oleva palvelu johtuu siitä, että työntekijöitä on liian vähän, ja työssäolevat sosiaalityöntekijät ovat kuormittuneita.

Näyttää siltä, että Lohjalla myös ennaltaehkäisevä työ on retuperällä. Lautakunnan kokousliitteistä löytyy Lohjan hyvinvointiraportti. Se on karua luettavaa. Melkein kaikissa vertailutaulukoissa Lohja on yksi kaupungeista, joissa on eniten ongelmia. Pahimmat ongelmat ovat liikunnan vähyys ja koulukiusaaminen.

Koulujen lakkautuspäätökset lisäävät koululaisten istumista takseissa tai busseissa, ja sitä kautta vähentävät liikuntaa. Moni ei jaksa pitkän koulupäivän jälkeen lähteä harrastamaan liikuntaa. Ollaanko säästetty liikaa juuri siinä mihin pitäisi eniten panostaa, eli lapsiin ja nuoriin?

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu