Ortegan Nicaragua kohti Pohjois-Korean ja Kuuban yhden puolueen mallia

Nicaraguan arkkipiispa Leopoldo Brenes rukoilee tuhopoltetun Kristuksen edessä. Tuhopoltto tapahtui kaksi vuotta sitten.

Kuluneiden viikkojen aikana Daniel Ortega on voimalla kaapannut viiden kunnan hallinnot, jotka olivat oppisitiopuolueen käsissä. Selityksiä ei annettu. Samaan aikaan nicaragualaisten mahdollisuudet toimia jonkun muun tahon, kuin hallinnon sandinistipuolueen kanssa, ovat pienentyneet. Ortegan hallinto on tähän mennessä sulkenut yli 900 kansalaisjärjestöä.

Pieni valopilkku on kuitenkin nähty viime viikolla, kun Boacon kaupungin seurakuntalaiset protestoivat katolisen kirkon papin Leonardo Urbina pidätystä vastaan. Urbinalle on luultavasti tekaistu syytteet tytön seksuaalisesta hyväksikäyttämisestä! Seurakuntalaiset sanoivat toimittajille, että he tietävät, että Urbinan pidätys on suunniteltu etukäteen. Tytön isoäiti kuuluu paikallisten sandinistien piiriin ja tytön setä on velkaa katoliselle kirkolle!

Ottamatta kantaa papin syyllisyyteen tai syyttömyyteen, voi todeta, että papin kuin papin syyttäminen raiskauksesta Ortegan Nicaraguassa, on kuten yksi nicaragualainen toimittaja kuvasi, kuin kävelisi painava risti selässä ristiin naulittavaksi. Nyt, jos sandinistit niin haluavat, jokaisessa kylässä ja kaupungissa, jossa on epämieluisa pappi, voidaan järjestää samanlaiset syytökset. Näin vaikka vuosia sitten Ortegan tytärpuoli syytti Ortegaa insestistä.

José Urbina on jo toinen katolisen kirkon pappi, joka muutaman viikon aikana on joutunut vankilaan. Ensimmäinen pappi tuomittiin kahden vuoden vankeuteen väkivallasta naista vastaan ja koska nainen kieltää Papin teot, on nainen nyt vankilassa tuomittuna viiden vuoden vankeusrangaistukseen valehtelusta. Uskomatonta, mutta totta!

Kun toimittaja Luis Galeano kysyi entiselätä opetusministeriltä Umberto Belliltä, miksi Ortegan hallinto toimii näin. Mihin pyritään? Belli vastasi, ettei hän muuta vastausta löydä kuin pahuutta. Kai Ortega laskee, että vaino katolista kirkkoa kohtaan hyödyntäisi häntä enemmän kuin aiheuttaisi haittoja. Vatikaani ja Nicaraguan kirkon johtajat ovat hiljaa. Kerroin edellisessä postauksessa, kun Ortegan hallinto vainoaa katolista kirkkoa.

Samaa vainoa harrastettiin Kuubassa eri mieltä olevia pappeja vastaan. Vuona 1961, 136 pappia, piispaa ja muuta uskovaisia karkotettiin Kuubasta. Yksi karkotetuista oli Boza Masdival, joka laivan kannella siunasi seuraajia. Maahan jääneille kirkonmiehille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin olla hiljaa.

Ortegan hallinto pyrkii vaientamaan kaikki eri mieltä olevat. El Paísin lehdessä on nicaragualaisen toimittaja Wilfredo Mirandan kirjoitus, jossa hän siteeraa Ortegaa ja Ortegan lapsia, jotka ovat sitä mieltä, että paras ”demokraattinen systeemi” on Kuuban ja Pohjois Korean yhden puolueen ”demokratia”. Voiko tuota ajatusta kuvata muilla sanoilla kuin taantumuksella? Mikä on maailman vastaus Ortegan mielivaltaisille toimille? -Sanktiot Ortegan hallinnon virkamiehiä kohtaan. Ne sanktiot eivät tehoa.

Tuntuu siltä, että maailman parantaminen on jäänyt puolitiehen ja aito solidaarisuus sorrettuja kohtaan on kadoksissa. Yhden mursun herättämä aito huoli viattoman eläimen hyvinvoinnista antaa kuitenkin toivoa.

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu