Pandemian keskipiste on siirtymässä Latinalaiseen Amerikkaan

Se, miten eri latinalaisen Amerikan maat ovat päättäneet ryhtyä taisteluun pandemiaa vastaan, vaihtelee. Brasilia ja Meksiko ovat seuranneet Yhdysvaltojen tyyliä. Pandemian uhkaan reagoitiin hitaasti. Niin Jair Bolsonaro, Andrés Manuel López Obrador kuin Donald Trumpkin ovat suhtautuneet pandemiaan vähättelevästi. Bolsonarolle se on kuin pelkkä pikkuflunssa jolta ei tarvitse suojautua. Bolsonaro yskii ja huutaa ihmisten läheisyydessä. Lopez Obrador jakeli halauksia ja suudelmia kannattajilleen, ja Trump ei suostu laittamaan naamaria nenänsä ja suunsa eteen.

Niin Yhdysvalloissa kuin myös Meksikossa ja Brasiliassa pandemian hoito on jätetty osavaltioille. Koska osavaltioiden välillä on taloudellisia eroja, ja koronavirus on esiintynyt eri laajuudella eri alueilla, toiset osavaltiot selviävät paremmin kuin toiset. Meksikon pääkaupungilla on hyviä edellytyksiä vastata pandemiaan, mutta Baja Californialla ei. Brasiliassa Sao Paolon ja Rio de Janeiro vastaavat haasteeseen hyvillä resursseilla. Ne ovat hyvin toimeentulevia alueita, mutta Amazonia on eri asemassa. Amazoniasta puheen ollen, ihmisoikeusjärjestöt epäilevät, että intiaaniheimoja on tahallaan jätetty oman onnensa nojaan syrjinnästä ja taloudellisista intresseistä johtuen.

Ecuador ja Perú ovat reagoineet pandemiaan myöhemmin kuin muut alueen maat. Se on yksi syy siihen, miksi Perussa ja Ecuadorissa on suuria koronalukuja. Ecuadorin hallinto on myöntänyt, että esitetyt luvut eivät pidä paikkaansa. Ecuadorissa pahin pandemia-alue on Guayas -maakunta. Ecuadorissa kriisiä pahentaa öljyn hinnan lasku.

Perun tilanne on varsin erikoinen, koska Perun hallitus on reagoinut kovilla otteilla pandemiaan. Ulkonaliikkumiskielto on kestänyt jo useita viikkoja, mutta silti pandemian huippua ei olla vielä saavutettu, ja terveydenhoito on kriisissä.

Paraguay, Chile, Argentiina ja Uruguay ovat varautuneet kriisiin hyvissä ajoin. Erityisesti Paraguaysssa, Argentiinassa ja Chilessä turvatoimet ovat olleet laajoja.

Sitten ovat nämä kummajaiset kuten Venezuela ja Nicaragua, joilla on kuin ”suojamuuri” pandemiaa vastaan. Tiedoksi, että Nicaraguassa ihmiset kuolevat hepatiittiin, harvinaiseen keuhkotulehdukseen ja jopa malariaan, mutta vain 5 henkilöä on kuollut koronavirukseen! Eikö se ole ihme? Ihme olisi, jos ketään maailmassa ei kuolisi pirulliseen pandemiaan. Ortegan hallinto kehottaa ihmisiä kokoontumaan viikonloppuisiin erilaisiin julkisiin tapahtumiin!

Kuukausi sitten kirjoitin Puheenvuoron blogiin, että pandemian luvut kasvavat myös latinalaisen Amerikan maissa. Sanoin silloin, että en halua kuvitella millaista se tulisi olemaan, kun koronavirus saapuu esimerkiksi Brasilian faveloihin. Silloin tuskin emme edes saa realistisia lukuja, koska ihmiset vain sairastuvat ja kuolevat ilman, että heitä edes laskettaisiin. Näin on jo tapahtumassa.

Kuukausi sitten Brasiliassa oli lähes 20 000 tartuntaa ja 1056 kuollutta. Nyt on 149.101 tartuntaa, ja 10.113 ihmistä on menehtynyt.

Ecuadorissa kuukausi sitten oli tilastojen mukaan 7 161 tartuntaa ja 297 kuollutta (tämä luku ei pidä paikkaansa, koska viranomaiset ovat sanoneet jo viikko sitten, että joka päivä he keräävät yli 100 ruumista!). Nyt tartuntoja on 29.071 ja kuolleita 1.717. Nämä luvut eivät edelleenkään pidä paikkaansa.

Perussa on laskettu viime kuussa 5 897 tartuntaa ja 169 oli kuollutta. Nyt Perussa on 65.015 tartuntaa ja 1.814 vainajaa.

Meksikossa tartuntoja oli kuukausi sitten laskettu 3 844 ja kuolleita 233. Nyt Meksikossa on 31.522 tartuntaa ja 3.160 kuollutta. Maan terveyden alan työntekijät protestoivat joka päivä huonojen työolojen takia.

Kuukausi sitten ”ihmeiden maassa”, Nicaraguassa, oli tilastojen mukaan vain 6 sairastunutta ja yksi kuollut, kun taas nykyisten tietojen mukaan tartunnan saaneita olisi 16 ja kuolleita 5. Nyt kun sanon epäileväni virallisia lukuja, minusta tulee hallinnon vihollinen. Nicaraguan hallitsijapariskunnan antamia tietoja ei saa kyseenalaistaa.

Edelleen, vaikka hallinto ei toimi, nicaragualaiset itse ovat jääneet kotiin karanteeniin ja noudattavat turvatoimia omatoimisesti. Kansalaisjärjestöt tarjoavat vapaaehtoisia tietoja, jotka perustuvat itsenäisten lääkäreiden arvioihin.

Pandemia saapui latinalaiseen Amerikkaan pari viikkoa myöhemmin kuin Yhdysvaltoihin. Moni uskoi salaliittoteorioihin, valeuutisiin, jne. kun Brasiliassa esiintyi ensimmäinen koronavirustapaus. Nyt vasta monille valkenee, millaisen pedon kanssa ollaan tekemisissä.

Joitakin lähteitä:

El País: https://elpais.com/sociedad/2020/04/09/actualidad/1586437657_937910.html

La NAción (Argentiina): https://www.youtube.com/watch?v=99x_-Q566CA

Telemundo: https://www.youtube.com/watch?v=OdFkB9KIvNw

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu