Pari kysymystä Israelin, Arabiemiraatin ja Bahrainin sopimuksista

Kuva: Muwaffaq Mattar - 1985 Palestine Poster Project

Nyt neljä arabimaata (Egypti, Jordania, Arabiemiraatit ja Bahrain) ovat solmineet diplomaattisuhteet Israeliin.

”Israel solmi diplomaattisuhteet Egyptiin vuonna 1979 ja Jordaniaan vuonna 1994. ” Diplomaattisuhteet Arabiemiraattien ja Israelin välillä solmittiin viime kuussa. Eilen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti Bahrainin ja Israelin diplomaattisuhteiden normaalisoimisesta.

Trumpin käyttää Arabiemiraattien ja Bahrainin sovintoeleitä Israelia kohtaan presidenttikampajan propagandana. Trump näyttäytyy niin kotimaassa kuin ulkomailla sovinnon edistäjänä. Käytännössä kuitenkin alueen pääongelma eli Israelin ja Palestiinan konflikti jatkuu ilman ratkaisuja. Trumpin vaalilupaus ”vuosisadan sopimuksesta” Israelin ja Palestiinan välillä ei ole onnistunut. Odotetusti palestiinalainen Hamas tuomitsee arabimaiden ja Israelin sopimuksen.

Monissa lehdissä kysytään, että onko mahdollista, että myös muut arabimaat solmivat tulevaisuudessa suhteita Israeliin? -Ehkä. Tärkeä kysymys on kuitenkin se, mitä Trumpin vävy Jared Kushner, joka muutamaa päivää sitten kävi mm Bahrainissa on luvannut sopimuksen allekirjoittamisesta?

Selitetään, että suhteiden solmiminen Israelin ja Persialahden maiden välillä on nyt mahdollista Iranin vaikutusvallan kasvun takia. Tuo vaikutusvalta on ilmeisesti Iranin ydinohjelma. Mutta myös se, että Iran puuttuu esimerkiksi Syyrian, Jemenin ja Lybian konflikteihin ja tukee pahiksia.

Yhdysvaltojen ja Iranin välillä on ollut jo kauan valtataistelu alueen herruudesta. Enemmän kuin rauhan saamisesta alueella nyt Israelin solmimat sopimukset Bahrainin ja Arabiemiraattien kanssa saatavat merkitä Yhdysvaltojen aseman vahvistamista Persianlahden alueella.

 

Lähteet:

Yle

BBC

RTVE

Espanjaksi kiinnostuneille: Punto Nórdico

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu