Pedro Castillo vai Keiko Fujimori?

Sunnuntaina 6.6. Perussa pidetään presidenttivaalit.

Perun presidettivaalien ensimmäinen kierros pidettiin huhtikuussa ja toiselle kierrokselle selviytyivät vasemmistolainen Pedro Castillo ja oikeistolainen Keiko Fujimori. Kaverini kuvaili, että perulaiset joutuvat valitsemaan ruton ja koronan välillä. Vakavasti ottaen vastakkain ovat fujimorismin vastaiset ja Chavesin sosialismin vastaiset linjat.

Kuka on Pedro Castillo? Castillo on 51-vuotias peruskoulun opettaja ja ammattiliikkeen aktivisti joka kansanomaisesti liikkuu kynä kädessä, hattu päässä ja hevosella. Pedro Castillo on Péru Libre -vasemmistolaisen puolueen ehdokas. Puolueen puheenjohtaja on Valdimir Cerrón. Cerron tunnetaan Chavesin ja Castron ihailijana. Cerrón on Castillon vaaliohjelman takana. Cerrónilla on korruptiosyytöksiä takanaan.

Castillo on populisti joka sanoo perulaisille, että rikkaassa maasa ei pitäisi olla köyhiä. Hän lupaa uuden perustuslain ja muuttavansa radikaalisti taloudellista järjestelmää, jossa valtiolla on tärkeä rooli markkinoiden ohjaajana. Castillon ohjelmassa luvataan luonnonvarojen kansallistamista. Tuliko teille mieleen Kuuba ja Venezuela? Ette erehdy.

Castillo lupaa myös lisää rahaa maanviljeilyyn ja opetukseen. Ei ihme siis, että Castillon kannattajat tulevat etupäässä maaseudulta. Castillo lupaa myös puolustaa ympäristöä kapitalismia vastaan.
Castillon sosiaalinen ohjelma on hyvin konservatiivinen. Hän vastustaa aborttia ja avioliitto-oikuetta samansukupuolisten parien kesken. Ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen Castillo sopii vasemmistolaisen presidenttiehdokkaana olleen Verónika Mendozan kanssa viiden asian listasta. Listassa on lupaus koronarokotteista kaikille perulaisille heti presidenttikauden alussa, talouden elvyttäminen investoinnilla, kansanäänestys uudesta perustuslaista, taistelu korruptiota vastaan ja perustuslaillisen instituutin vahvistaminen. Kyseisessä listassa Mendoza ei saanut läpi Mendozalle tärkeitä sosiaalisia teemoja. Castillon tärkein vaaliase on vastaehdokkaan perhetausta!

Keiko Fujimori on 45-vuotias Fuerza Popular -puolueen puheenjohtaja. Keiko Fujimori on Perún entisen presidentin Alberto fujimorin tytär. Alberto Fujimori istuu vankilassa tuomittuna korruptiosta. Keiko Fujimori on ollut kaksi kertaa ehdolla presidentiksi. Keiko Fujimori on opiskellut hallintotiedettä Bostonin ja Columbian yliopistoissa. Myös Keiko Fujimori on tutkinnan alaisena epäiltynä rahanpesusta.

Keiko Fujimori lupaa puolustaa olemassaolevaa perustuslakia ja markkinataloutta, ja hänkin vastustaa aborttia ja eutanasiaa. Fujimori hyväksyy abortin tietyissä tapauksissa ja samaa sukupuolta olevien avioliiton. Perún oikeisto on ryhmittäytynyt Keikon taakse. Pelko Perún talouden viemisestä kohti Venezuelan mallia on Keiko Fujimorin tärkein vaaliase, ja se on tehonnut. Viime päivinä Keiko Fujimorin suosio on kasvanut.

Pelko Perún ajautumisesta kohti totalitarismia on saanut myös katolisen kirkon huolestumaan. Perún piispat vaativat, että Castillo ja Fujimori allekirjoittaisivat asiakirjan, jossa he lupaisivat luopua vallasta kun heidän presidenttikautensa loppuu, eli kesäkuussa 2026. Tämä muun muassa siksi, koska Castillon leiriltä on sanottu, että Castillon voiton myötä Perú Libre jää ikuiseksi valtaan.

Viimeisten mielipidekyselyjen mukaan Castillolla on etumatka, mutta Keiko Fujimorikin on onnustunut kasvattamaan kannatustaan. Hyvä kysymys on, nouseeko Keiko Fujimorin kannatus niin paljon, että vaalipäivänä hän selviää voittajana.

Eilen sunnuntaina oli viimeinen presidenttivaalipaneeli. Televisio-ohjelma kesti yli kolme tuntia ja ehdokkaiden anti oli asiantuntijoiden mukaan heikko.

Lähteet:

https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-56726503

https://gestion.pe/peru/politica/pedro-castillo-y-veronika-mendoza-firman-acuerdo-de-respaldo-para-la-segunda-vuelta-elecciones-2021-peru-libre-juntos-por-el-peru-nndc-noticia/

https://www.telam.com.ar/notas/202105/553206-la-izquierda-de-veronika-mendoza-acordo-apoyar-a-castillo-en-el-balotaje.html

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu 2021-2025. Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu