Perussa on demokratian kriisi

Perussa on osoitettu mieltä lähes viikon ajan. Moni mielenosoittaja on haavoittunut. Ihmisoikeusjärjestöt vaativat väkivallan tutkimista. Esimerkiksi viime torstaina 12 mielensoittajaa ja 11 poliisia haavoittui.

Mielenosoitukset on käynnistänyt parlamentin päätös erottaa presidentti Martín Vizcarra. Syynä parlamentin päätökselle on korruptioepäilys. Vizcarraa epäillään lahjuksen ottamisesta, kun hän oli kuvernööri.

Martín Vizcarra on johtanut Perua kovin ottein. Hän muun muassa erotti yksinvaltaisesti parlamentin. Nyt sama parlamentti erottaa hänet.

Vizcarra on jo toinen erotettu presidentti kolmen vuoden sisällä. Vuonna 2017 Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynski joutui eroamaan korruptiosta syytettyinä.

Ylen uutisen näkökulma on mielenkiintoista. Sanotaan, että Vizcarran eron takana olisi Vizcarran tahto puuttua poliitikoiden korruptioon. Kun lukee enemmän Perún tapahtumista niin voi päätyä siihen johtopäätökseen. Se ei kuitenkaan poista sitä tietoa, että myös Vizcarra on korruptiosta epäilty.

Muuten, Perussa saa asettua kansanedustajaksi vain yhdelle vaalikaudelle ja rahalla voi ”ostaa” ehdokaspaikkansa puolueilta. Moni korruptioon syyllistynyt liikemies, julkkis, ym yrittää päästä parlamenttiin saadakseen syytesuojan.

Uusi presidentti on Manuel Merino. Myös Merinoa epäillään korruptiosta.

Moni mielenosoittaja on sitä mieltä, että protestit eivät johdu yhden presidentin erottamisesta vaan koko poliittisen systeemin muuttamisen puolesta. Varsinkin nuorten   luottamus politiikoihin on olematon.

Espanjaksi

 

 

0
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu