Piilorasismi alistaa ja estää ihmisten kehittymistä

Kaveri kysyi voiko kysyä maahanmuuttajilta mistä he ovat kotoisin. Erikoinen kysymys, koska jokainen on vapaa kysymään.

Nykyisin kun joku kysyy, vastaukseni on, että olen Ikkalasta. Nauramme vain. Eilen kysyin yhdeltä naiselta mistä hän on ja vastaavasti hän kysyi sitä samaa minulta. Aina voi kysyä muilta mistä he ovat. Kysymys voi osoittaa kiinnostusta. Toki kysymyksellä voidaan myös painottaa, että henkilö ei ole täältä. Riippuu siis siitä millä sävyllä ja tarkoituksella kysytään.

Pahinta ei ole se, että kuvitellaan, että olet juuri muuttanut maahan, koska näytät erilaiselta vaan se, että kavereita ei löydy! Kaverittomuus ei ole suokupuolisidonnainen asia. Kauan maassa asuvien maahanmuuttajien kontaktit suomalaisiin voivat olla yhä hyvin vähäisiä. Ystävyys on iso portti jonka kautta tuntemus ihmisiin ja kulttuuriin kulkevat. Ilman suomalaisia ystäviä tietoni arjesta, ajattelutavoista, kulttruurista, tavoista, ympäröivästä yhteiskunnasta, ym. olisi ohuempi kuin nyt.

Paha on myös se, että koulutettuna, työssäkäyväna ammattilaisena ihmistä luullaan muuksi kuin on vain siksi, että hän näyttää erilaiselta. Opettajaa luullaan opiskelijaksi, tulkkia luullaan asiakkaaksi, lääkäriä luullaan potilaaksi, Suomeen pienenä adoptoitua lukiolaista luullaan turvapaikanhakijaksi, jne. Moni on vielä asenteidensa vanki. Paitsi sitä raakaa rasismia, jota jopa jotkut kansanedustajat viljelevät somessa, maassa on myös piilorasismia. Piilorasismi alistaa ja estää ihmisten kehittymistä, kun esimerkiksi opiskelija ei pääse toteuttamaan ammattihaavensa tai työntekijä joutuu hyväksikäytetyksi.

Sitä mukaa kun suomalaisten kokemukset maahamuuttajista työkavereina, naapureina ja ystävinä lisääntyvät, ei tarvitse miettiä ovatko kysymysten takana kielteiset asenteet ja piilorasismi.

 

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu