Putinin tukija Keski-Amerikassa

Moni suomalaisten tuntema Dora María Téllezia vangittiin 13.6.2021

Pari viikkoa sitten Amerikan valtioiden järjestö (OAS) päätti erottaa Venäjän turvallisuusneuvoston tarkkailijan paikalta. Päätöksen jälkeen Nicaraguan hallinto lojaalisuudessaan Putinille päätti poistaa Amerikan valtioiden edustuston maasta ja poistua itse järjestöstä. Sen lisäksi Daniel Ortegan hallinto lähetti poliisit OAS:n tiloihin, valtasi ne, ja vei kaiken siellä olevan irtaimiston ja asiakirjoja. Ortega selitti päätöksen sillä, että Amerikan valtioiden järjestö puuttuu Nicaraguan sisäisiin asioihin.

Ortegan hallinnon toimia on kritisoitu jyrkästi laajalti ennennäkemättömänä kansainvälisten sopimusten ja diplomaattisen koskemattomuuden rikkomisena. Ei tarvitse nyt arvata, että Ortegan hallinnon ja muiden Amerikan valtioiden järjestön jäsenten suhde on nyt tosi huono. Keskustelukanavia ei ole, koska Ortega ei taivu keskustelemaan muiden kuin Venezuelan, Kuuban ja Venäjän edustajien kanssa. Ortega on tehnyt Nicaraguasta saaren, jossa kaikki toimii hänen nuppinsa mukaan.

Tällä viikolla Nicaraguan parlamentti hyväksyi muutoksia lakiin niin, että jatkossa papistoa voidaan tutkia ja kirkon omaisuutta takavarikoida eri rikosepäilysten takia. Rikosten nimikkeillä ei ole väliä, jos Ortega ja hänen vaimonsa päättävät, että se piispa tai pappi on nyt syyllistynyt rikoksiin. Odotettavissa on katolisen kirkkomiesten pidätyksiä. Nicaraguan katolisen kirkon papit ja piispa, jotka kritisoivat Ortegan hallinnon toimintaa ovat Ortegan mukaan vihollisia. Ortegan hallinnon näkökulmasta kirkkoherrat ovat osallisia yrityksissä ”kaataa hallintoa” vuoden 2018 mielenosoitusten aikoina. Uusien lainmuutosten mukaan rangaistukset poliittisia vankeja vastaan kasvavat useilla vuosilla. Ortegan kostohimolla ei ole pidäkkeitä.

Sama Ortegalle lojaalle parlamentti lakkautti pari päivää sitten 50 kansalaisjärjestöä lisää. Tähän mennessä Ortegan hallinto on lakkauttanut yli 200 kansalaisjärjestöä vuoden 2018 lähtien. Yksi lakkautetuista järjestöistä on jesuitojen UCA -yliopiston ”Instituto Histórico Centroamericano (IHCA)”. Toinen lakkautetuista järjestöistä on kirjailija Sergio Ramírez Mercadon johtama Luisa Mercado -yhdistys. Ortegan giljotiinin läpi ovat menneet erityisesti nais-, toimitttajien, ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt. Tavoitteena taitaa olla siivota maa kaikista mahdollisista ryhmittymistä jotka voisivat edes vähäsen häiritä diktaattorin rauhaa.

Samalla vankiloissa olevien poliittisten vankien omaiset kertovat vankien kidutuksista ja rappeutuvasta terveydestä. Moni vanki on langanlaiha ja erittäin huonossa kunnossa. Monilla on masennusoireita. Esimerkiksi nuori 25 vuotias Lesther Alemán on hyvin laiha, hän kärsii nyt verenpaineesta ja sydänvaivoista. Naisvangit 67 vuotias Dora María Téllez, 41 vuotias Tamara Dávila ja Ana Margarita Vigil jatkavat eristysselissä. Téllez on saanut 8 vuoden vankeustuomion muun muassa salaliitosta! Moni suomalaisten tuntema Dora María Téllezia vangittiin 13.6.2021.

Koko maa on kuin vankeudessa ilman toiveita muutoksista parempaan. Ulkomailla sanotaan, että ei voida asettaa vahvempia sanktioita koska nicaragualaiset kärsivät eniten. En tiedä miten nyt nicaragualaiset eivät kärsisi.

Ortegan toiminta on kuin kopio Venäjan Putinin menetelmistä. Pari päivää sitten Ortega puhui julkisuudessa ja antoi tukensa Putinille sanoen, että Putin taistelee Venäjän suvereniteetin puolesta. Ortega valitsi leirinsä. Eilen kävi ilmi, että maaliskuussa Ortegan hallinto oli lähetynyt Joe Bideniin ja Biden oli lähettänyt edustajansa Managuaan neuvottelemaan, mutta lopuksi Ortega teki oharit. Ilmeisesti Ortega odotti, että Biden itse saapuisi neuvottelemaan hänen kanssa tai laskelmoi, että hän ei voittaisi mitään noista neuvotteluista. Nicaragua ei ole samassa asemassa kuin Venezuela. Silti nicaragualaiset ansaitsevat toisenlaista kohtaloa, poliittista järjestelmää ja elämää mitä heillä nyt on. Putin ja Ortega tukevat toisiaan.

Kaikesta vääryydestä ja karmeudesta huolimatta jotkut suomalaiset matkustavat Nicaraguaan turisteina. Myös Ortegan hallinto hyötyy välillisesti maahan saapuneista turisteista. Se on ihan sama kuin nyt suomalaiset matkustaisivat Moskovaan lomailemaan. Valitettavasti Suomi-Nicaragua -seura edistää niitä turistimatkoja.

 

+6
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu