Reilu demokratia on puolustamisen ja vaalimisen arvoinen asia

19.7.1979 Nicaraguassa juhlittiin Anastasio Somoza-diktatuurin kaatumista ja alkoi sandinistien vallankumous. Silloin juhlittiin kaduilla ja toreilla ja ”¡Viva Nicaragua libre!” eläköön vapaa Nicaragua! -huuto ilmaisi toiveen paremmasta, rauhallisesta elämästä. Sandinistiliikkeen voitto ei olisi ollut mahdollinen ilman ulkomaista apua. Nicaraguaan virtasi ihmisiä eri puolta maailmaa taistelemaan, Amerikan valtioiden järjestö oli tiukka Anastasio Somoza Debaylea kohtaan ja Yhdysvalloissa demokraatti Jimmy Carter teki osuutensa.

Sanotaan, että vallankumous syö lapsensa ja tämä on Nicaraguassakin totta. Vuosien kulueassa haaveet ja unelmat kaatuivat. Somozan diktatuurista on päästy Ortegan diktaattuuriin. Juhlimisen aiheita nyt ei ole, monista syistä. Mainitsen pari: Ortega on romuttanut Nicaraguan 90-luvulla alkaneen hyvän demokraattisen suunnan. Tämän lisäksi äidit ja isät, jotka menettivät lapsiaan vuoden 2018 – mielenosoituksissa, eivät ole vielä saaneet oikeutta. Tappajat kulkevat kaduilla vapaina ja omaisia vainotaan.

Nyt ei juhlita, koska vankiloissa on lähes 200 poliittista vankia ihmisoikeusvastaisissa oloissa. Vankilassa ovat Dora María Téllez ja Victor Hugo Tinoco, jotka taistelivat Somozaa vastaan. Muistan vuoden 1979 tapahtumista hyvin sen, että Victor Hugo Tinoco oli sissijoukon johtajana kotikylän taisteluissa. Eräänä iltana Tinoco seisoi kirkossa ja selitti kyläläislle voiton merkitystä. Myöhemmin Tinoco pettyi ja kritisoi sandinistien toimintaa. Daniel Ortegan silmissä Victor Hugo Tinoco on vihollinen.

Nicaraguassa ei juhlita, koska Maailman terveysjärjestön tilaston mukaan Nicaraguassa on kuollut yli 12 000 ihmistä koronaan. Pandemian tilastoja kaunisteltiin ja se oli vastuun pakkoilu. Ortegan hallinnon tilastojen mukaan Nicaraguassa kuoli vain yksi henkilö joka viikko, vain 240 ihmistä! Juhlimisen aiheita ei ole niin kauaa kun Nicaragua on kuin yhden perheen ja yhden puolueen omaisuutta. Nicaragua ei ole millään tasolla vapaa.

Ortega ja Somoza ovat sama asia, ”¡Ortega y Somoza son la misma cosa!”, huusivat nuoret vuoden 2018 – mielenosoituksissa ja nyt moni sanoo, että Ortega on pahempi kuin Somoza. Mitä se vertailu nyt auttaa? Ehkä se auttaa oppimaan, kuinka hyvä, ja hyvin herkkä demokratia on. Reilu demokratia on puolustamisen ja vaalimisen arvoinen asia.

Se sama demokratian usko vaikuttaa nyt siihen, että näen hyvin tarpeellisena se, että Ukrainan tulisi saada riittävästi apua. Ukrainassa demokratia ja totalitarismi ottavat nyt mittaa toisistaan.

Tässä tämä linkki, jos haluat lukea espanjaksi.

+3
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu