Reilu demokratia on puolustamisen ja vaalimisen arvoinen asia
19.7.1979 Nicaraguassa juhlittiin Anastasio Somoza-diktatuurin kaatumista ja alkoi sandinistien vallankumous. Silloin juhlittiin kaduilla ja toreilla ja ”¡Viva Nicaragua libre!” eläköön vapaa Nicaragua! -huuto ilmaisi toiveen paremmasta, rauhallisesta elämästä. Sandinistiliikkeen voitto ei olisi ollut mahdollinen ilman ulkomaista apua. Nicaraguaan virtasi ihmisiä eri puolta maailmaa taistelemaan, Amerikan valtioiden järjestö oli tiukka Anastasio Somoza Debaylea kohtaan ja Yhdysvalloissa demokraatti Jimmy Carter teki osuutensa.
Sanotaan, että vallankumous syö lapsensa ja tämä on Nicaraguassakin totta. Vuosien kulueassa haaveet ja unelmat kaatuivat. Somozan diktatuurista on päästy Ortegan diktaattuuriin. Juhlimisen aiheita nyt ei ole, monista syistä. Mainitsen pari: Ortega on romuttanut Nicaraguan 90-luvulla alkaneen hyvän demokraattisen suunnan. Tämän lisäksi äidit ja isät, jotka menettivät lapsiaan vuoden 2018 – mielenosoituksissa, eivät ole vielä saaneet oikeutta. Tappajat kulkevat kaduilla vapaina ja omaisia vainotaan.
Nyt ei juhlita, koska vankiloissa on lähes 200 poliittista vankia ihmisoikeusvastaisissa oloissa. Vankilassa ovat Dora María Téllez ja Victor Hugo Tinoco, jotka taistelivat Somozaa vastaan. Muistan vuoden 1979 tapahtumista hyvin sen, että Victor Hugo Tinoco oli sissijoukon johtajana kotikylän taisteluissa. Eräänä iltana Tinoco seisoi kirkossa ja selitti kyläläislle voiton merkitystä. Myöhemmin Tinoco pettyi ja kritisoi sandinistien toimintaa. Daniel Ortegan silmissä Victor Hugo Tinoco on vihollinen.
Nicaraguassa ei juhlita, koska Maailman terveysjärjestön tilaston mukaan Nicaraguassa on kuollut yli 12 000 ihmistä koronaan. Pandemian tilastoja kaunisteltiin ja se oli vastuun pakkoilu. Ortegan hallinnon tilastojen mukaan Nicaraguassa kuoli vain yksi henkilö joka viikko, vain 240 ihmistä! Juhlimisen aiheita ei ole niin kauaa kun Nicaragua on kuin yhden perheen ja yhden puolueen omaisuutta. Nicaragua ei ole millään tasolla vapaa.
Ortega ja Somoza ovat sama asia, ”¡Ortega y Somoza son la misma cosa!”, huusivat nuoret vuoden 2018 – mielenosoituksissa ja nyt moni sanoo, että Ortega on pahempi kuin Somoza. Mitä se vertailu nyt auttaa? Ehkä se auttaa oppimaan, kuinka hyvä, ja hyvin herkkä demokratia on. Reilu demokratia on puolustamisen ja vaalimisen arvoinen asia.
Se sama demokratian usko vaikuttaa nyt siihen, että näen hyvin tarpeellisena se, että Ukrainan tulisi saada riittävästi apua. Ukrainassa demokratia ja totalitarismi ottavat nyt mittaa toisistaan.
Mitä on reilu demokratia? Entä epäreilu demokratia?
Tämä on ainakin voiton demokratiaa, kun nuorten, kollektiivien, sosiaalisten liikkeiden ja ammattiliittojen ryhmät juhlivat tiistaina 19.7. Nicaraguan vallankumouksen voiton 43. vuosipäivää.
Pääkaupunki Managuassa ja muissa kaupungeissa oli tiistaina kaikki valmiina juhlimaan kansanvallankumouksen voittoa, joka 19. heinäkuuta 1979 kaatoi aseiden avulla Anastasio Somozan diktatuurin, jota Yhdysvaltain hallitus tuki.
Ilmoita asiaton viesti
Reilu demokratia tarkoittanee sitä, että noudatetaan oikeusvaltioperiaatetta. Se taas edellyttää mm. vapaita tiedotusvälineitä, poliittisten kantojen ilmaisua ja kansalaistoimintaa, riippumatonta oikeuslaitosta ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamista. Reilussa demokratiassa kitketään myös korruptiota tehokkaasti. Nicaraguassa on runsaasti toivomisen varaa näillä kaikilla osa-alueilla.
https://www.ohchr.org/en/statements/2022/06/oral-update-situation-human-rights-nicaragua
https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Nicaragua
https://raceandequality.org/nicaragua-2/lack-independence-nicaraguan-judicial-system/
Muistan iloinneeni aikanaan suuresti Ortegan sissien kumotessa Somozan hirmuvallan. Tuo ilo on vaihtunut syvään pettymykseen siitä tilasta, mihin hänen vallankäyttönsä on luisunut.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin niitä juhlia ja niihin osallistuvat valtion työntekijät. Jos he eivät osallistu, he menettävät työpaikkansa. Tänä vuonna ei ollut järjestetty perinteistä suurta kansanjuhlaa Managuan suurtorilla. Ehkä marraskuun vaaleista Ortega oppi sen, että hän on yksin. Kuvaavaa on sekin, että Ortegan pääjuhlassa ei ollut nimekkäitä valtionmiehiä edustamassa omia valtioita. Ortegan propaganda perustuu anti-imperialismiin, mutta muutamaa tuntia aikaisemmin pitämässä puheessaan, Ortega sanoi haluavansa neuvotella Yhdysvaltojen kanssa! Miksi? -Koska Ortegan lapset ja ystävät ovat pakotteiden alaisina. Ortegan hallinnossa nepotismi ja korruptio rehottaa. En ymmärrä, miksi puolustaa Ortegan perheen etuja. Toinen syy on se, että Yhdysvallat on Nicaraguan pääkauppakumppani. Ei Venäjä eikä Kiina.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän asiat ovat menneet, kaikkina aikoina, kaikissa ”vallankumouksissa”.
Missä ”vallankumous” on onnistunut ja johtanut siihen että kansan elinolot olisivat kohentuneet?
Missä vallankumokusen ”johtajista” ei olisi tullut yksinvaltiaita?
”Vallankumous” on vain yksi tyyppi diktatuurista. Siinä yksi osapuoli ottaa väkisin, aseilla, vallan toiselta, vallassa olevalta osapuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä demokratiaan johtaneita vallankumouksiakin on ollut. Yksi näistä oli Portugalin neilikkavallankumous huhtikuussa 1974.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Neilikkavallankumous
Vallankumoukseksi luonnehditaan myös Neuvostoliiton romahtamista, joka johti demokratiaan joissakin siitä ja sen vaikutusvallasta irtautuneissa valtioissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Laulava_vallankumous
https://fi.wikipedia.org/wiki/Samettivallankumous
Ilmoita asiaton viesti