Solidaarisuus ja Imperialismi totalitaristien näkökulmasta

UNAB:n Facebookin sivulta

Torstaina EU:n parlamentti hyväksyi päätöslauselman Nicaraguan kriisistä. 619 meppiä äänesti puolesta, 25 vastaan ja 41 äänesti tyhjää. EU:n parlamentti tuomitsee jyrkästi vaalifarssin, torjuu uuden hallinnon ja pyytää, että kansainvälinen rikostuomioistuin tutkisi Ortegan rikokset ihmisyyttä vastaan, kehottaa EU:ta ja sen jäsenvaltioita seuraamaan, että EU:n varoja ei käytettäisi edistämään hallinnon korruption vahvistumista, ja kehottaa Ortegaa vapauttamaan viipymättä ja ehdoitta poliittiset vangit.

Tiistaina Havannassa pidettiin ALBA-maiden XX-huippukokous (ALBA on Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América). ALBA oli Hugo Chávezin ja Fidel Castron aloite Latinalaisen Amerikan maiden yhteistyöelimiksi. Nicaraguan, Bolivian, Venezuelan, Kuuban ja parin Karibian alueen saarivaltion edustajaa kokoontuivat Havannaan tukemaan toisiaan. Siitä on tullut vain keskustelukerho. Siinä huippukokouksessa Daniel Ortega uhitteli, että hän ei tule vapauttamaan ketään, koska poliittiset vangit ovat rikollisia. Ortega puolusti oikeuttaan sortaa kansalaisia! On tosi väsyttävää kuunnella Ortegan puheita, mutta kuuntelin kuitenkin. Hän ei tule luopumaan vallasta vapaaehtoisesti, vaan pyrkii perhedynastian vahvistamiseen.

Kaikissa noissa totalitaristissa hallinnoissa toistuu sama kaava: armeijan tuki ”suurelle johtajalle ja projektille”, vahva propagandakoneisto, samat sortomenetelmät ja imperialismin vastaiset puheet. Niin Nicaraguan, Venezuelan kuin Kuuban johtajien puheissa toistuivat samat Yhdysvaltain imperialismin vastaiset sanat. Yhdysvallat on heidän mukaansa syyllinen kaikkiin ongelmiin. Heillä ei ole pienintäkään itsekritiikkiä. ALBA- maiden näkökulmasta Kiinan ja Venäjän puuttuminen eri maiden sisäisiin asioihin ei ole imperialismia, vaan solidaarisuutta!

Taiwanin kysymys

Nicaragualla on ollut jo 15 vuotta jatkuvaa yhteistyötä Taiwanin kanssa. Taiwan oli viime vuosina Nicaraguan merkittävin avustajamaa. Ortega tunnusti Taiwanin olemassaolon. Viime viikolla Ortega ilmoitti, että solmii suhteita Kiinan kanssa ja tunnustaa, että Kiina on yhtenäinen valtio. Ortega päätti irtisanoutua Taiwanin ystävyyssuhteesta. Miksi? Ortega on kansainvälisesti yksin. Tammikuussa, kun Ortega aloittaa uuden presidenttikauden, hänestä tulee halveksittu hylkiö.

Nicaraguan sijainnilla Keski-Amerikan keskellä on geopoliittista merkitystä. Kiinalle siitä voi olla hyötyä maailman herruuden saavuttamiseksi. Arvellaan, että Kiina on luvannut Ortegalle paitsi ystävyyttä, myös taloudellista tukea. Venäjä puolestaan on vahvistanut suhteensa Nicaraguaan. Kaksi Ortegan pojista olivat viime viikolla solmimassa uusi sopimuksia Kiinassa ja Venäjällä. Kuulemma venäläisillä on Nicaraguassa huippusalainen yksikkö, johon ei edes Nicaraguan armeijalla ole pääsyä.

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti liikehdintöjä joista emme tiedä, tai kuvittelemme ettei niillä ole mitään merkitystä. Joskus tajuamme niiden merkityksen liian myöhään.

Sanoin kauan sitten, että Meksikon presidentin ”projekteja” pitää seurata. Meksikon presidentti seuraa Chávezin ja Fidel Castron unelmia suuresta yhteistyökykyisestä Latinalaisesta Amerikasta. Ongelma on, että niin Andrés Manuel López Obrador (AMLO) kuin muut Latinalaisen Amerikan populistit kallistuvat voimakkaasti totalitarismia päin. AMLO on ilmoittanut sosiaalisista projekteista Perussa. Miksi Perussa? Mitä hän tekee Perussa? Eikö se ole puuttumista Perun sisäisiin asioihin? Ilmeisesti AMLO haluaa houkutella ja painostaa Perun presidenttiä ”oikealle tielle”. Esimerkiksi Perun edustajat eivät ole tukeneet totalitaristisia hallintoja kansainvälisissä kokouksissa.

Havannan ALBA:n kokous on merkki siitä, että kyseisten maiden johtajat tuntevat olevansa voimissaan ja tiivistävät yhteistyötään. Samaan aikaan muu mailma, joka kutsuu itseään demokraattiseksi, vaatii muun muassa neuvotteluja noiden totalitaristien kanssa. Kansainväliset yhteistyöelimet kuten YK ja Amerikan valtioiden järjestö (OAS) ovat lepsuja uustotalitaristien edessä.

Amerikan valtioiden järjestön pysyvä neuvosto hyväksyi pari viikkoa sitten päätöslauselman, jossa järjestön edustajat tekisisivät tarpeellisia toimenpiteitä Ortegan hallinnon suhteen, jotta Nicaragua palaisi pikaisesti järjestön sääntöjen ja demokraattisten periaatteiden tielle. Deadline asioiden hoittaamiseksi oli eilen. Eilen OAS:n pääsihteeri Luis Almagro ilmoitti, ettei hänellä ole mitään valmista ja että tarvitsee vielä neljä viikkoa tehtävän suorittamiseksi! Ortegan uusi perustuslain vastainen valtakausi alkaa jo 10. tammikuutta. Nicaragua ajautuu kohti Kuuban ja Venezuelan totalitaristista mallia. Myös Bolivia on menossa siihen suuntaan.

Huomenna Chilessä pidetään presidenttivaalit. Toivotaan, että Chilen demokratia vahvistuu eikä käy toisin.

+3
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu