Suuri Latinalaisen Amerikan ystävä ja asiantuntija on poistunut keskuudestamme

Jyrki Talvitie

Latinalaisen Amerikan asiantuntija, kirjailija Jyrki Talvitie (1941-2020) on nukkunut pois. Jyrki rakasti aidosti Latinalaisen Amerikan kulttuureja, taloutta yhteiskuntaa ja ihmisiä. Hän kirjoitti aiheesta useita kirjoja. Yksi hänen tunnetuimmista kirjoistaan on Sulkakäärme ja jaguaarijumala. Hän oli myös yksi Espanja-suomi-suursanakirjan kirjoittajista. Tuotantonsa on laajaa.

Viime aikoina hän oli julkaissut Facebookin seinällä tarinoita matkoista eri Latinalaisen Amerikan maista ja ihmisistä. Noista tarinoista moni meistä voi oppia paljon. Hänellä oli ystäviä Meksikosta Argentiinaan.

Jyrki Talvitie vastusti totalitarismia ja diktatuureja. Hän tiesi niistä paljon. Vielä viikko sitten kävimme keskustelua Venezuelan Madurosta. Tässä Talvitien viimeiset kommentit:

”Maduron väite halukkuudesta neuvotteluihin sisältää kaksi harhautusta: 1) uskotella, että hän olisi valmis kompromisseihin ja 2) taktiikkana on hidastaa kaikkia prosesseja nykyhallinnon eliminoimiseksi. Öljyn hinnan romahdus pakottaa lisäämään huumetuloja, jotta olisi, mitä varastaa.”

Kysyin häneltä: Jyrki Talvitie, miksi espanjalainen Rodríguez Zapatero on kovasti lobbaamassa Maduron hallintoa? Onko siinä kyseessä raha? En jotenkin ymmärrä entisen Espanjan pääministerin intoa?

”Ana María, olen samaa mieltä kanssasi. En todellakaan ymmärrä, mitä Rodríguez Zapatero kuvittelee saavuttavansa Venezuelassa. Maine vain tahriintuu, kun on yhteistoiminnassa rikollisten kanssa.”

Kaksi viikkoa sitten keskustelimme suomalaisista nimistä, jotka tarkoittavat espanjaksi jotakin (hassuakin). Talvitie kommentoi: ”Aikoinaan vuonna 1968 Méxicon olympialaisissa radioselostaja Paavo Noposen nimi aiheutti naurunpyrskähdyksiä: pavo no pone(n) on kuultavissa käännöksenä ”kalkkuna ei muni”.

Jyrki Talvitie oli viisas mies, ei siksi, että hän hyvin usein oli kanssani samaa mieltä. vaan siksi, että hän omisti valtavasti tietoa Latinalaisesta Amerikasta ja myös espanjan kielestä. Talvitie oli joviaali, ja vaikka hän tiesi enemmän kuin moni meistä, hän ei koskaan katsonut muita alaspäin. Talvitie oli oikea suomenkielinen tietosanakirja Latinalaisesta Amerikasta. Menetimme suuren latinalaisen Amerikan ystävän. Kiitos ja rauhaa hänen sielulleen. Lämmin osanotto ja voimia Jyrki Talvitien läheisille!

Espanjaksi: A la memoria de Jyrki Talvitie

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu